Flix Fever

op 06 maart 2017 door

Lang leve Netflix! Als boekenliefhebber willen we echter toch liever boeken binge-watchen. Laten er nu net heel veel scifi/fantasy/horror films en series op boeken gebaseerd zijn. In de serie Flix Fever zetten we op een rijtje wat je nu precies als boekenfanaat aan Netflix kan hebben. De Hebban Club van Scifi/Fantasy zocht uit en vond zes series gebaseerd op boeken in het genre fantasy:

1. Once upon a time

Zoals de naam al doet vermoeden spelen sprookjes een grote rol. Emma Swan komt terecht in een heel speciaal dorpje waar sprookjesfiguren leven. Alleen - ze zijn hun ware identiteit allemaal vergeten door een vloek. Emma is op de een of andere manier de sleutel tot het verbreken van de vloek en langzaam maar zeker ontrafelt ze allerlei geheimen - ook over zichzelf. Het leuke aan de serie is om te raden aan de hand van hints welke sprookjesfiguren iedereen in het dorpje moet voorstellen. De meeste personages komen uit Grimm sprookjes, maar van andere schrijvers zijn ook sprookjes te ontdekken. Zo is er zelfs kortijdig een spinoff serie van Alice in Wonderland gemaakt en is Captain Hook uit Peter Pan plotseling een echte zogeheten 'hunk'. Kortom, als je van een originele vertelling van sprookjes houdt - gemengd met geheimen en romantiek - dan is dit de perfecte fantasyserie voor jou. 

2. A series of unfortunate events

Dit is een zogeheten Netflix original serie bestaande uit acht afleveringen. Wellicht heb je al eens een keer de film met Jim Carrey als de gestoorde Count Olaf gezien, maar deze serie duikt nog dieper in de ellendige wereld waarin de drie recentelijke ouderloze kinderen leven. Dit eerste seizoen beslaat de eerste vier boeken van de De ellendige avonturen serie geschreven door Lemony Snicket, een pseudoniem van Daniel Handler. De drie kinderen worden gevolgd van verzorger tot verzorger totdat Count Olaf ze uiteindelijk in handen krijgt. Hij heeft zijn oog op het fortuin wat de kinderen hebben geërfd en hij wil er alles aan doen om die te bemachtigen... Het is een leuke serie met absurde humor en duistere, gothische scènes.

3. Shadowhunters: The Mortal Instruments

Seizoen 2 is inmiddels gestart en de serie wint meer en meer aan populariteit. Shadowhunters is een serie die gebaseerd is op de Kronieken van de Onderwereld boeken van Cassandra Clare. De serie volgt Clary, een tienermeisje in New York dat erachter komt dat ze een Shadowhunter is en dus een geboren vechter tegen al het kwaad dat de Onderwereld te bieden heeft. De problemen en geheimen stapelen zich geleidelijk op, waardoor blijkt dat ze niet zomaar een Shadowhunter is. De special effects zijn niet om over naar huis te schrijven en het acteerwerk kan ook beter, maar verslavend blijft het toch. Misschien wel door de interessante relatie tussen Alec -  een Shadowhunter - en een Warlock genaamd Magnus. Hier wordt meer over verteld in het artikel: Fantastische geliefden.

4. The Vampire Diaries

The Vampire Diaries is een fantasy/horror tv-serie gebaseerd op de gelijknamige fantasy- romans geschreven door L. J. Smith. De serie draait om Elena Gilbert; een middelbare scholier die tussen twee broers in komt te staan in een klassieke driehoeksverhouding. Het opvallende is alleen dat deze twee broers al over de honderd jaar oud zijn - en een grote dorst voor bloed hebben... Naast vampiers komen ook de andere twee van de 'Holy Trinity' der fantasy wezens voor in deze serie: weerwolven en heksen. De verhaallijnen zijn bij vlagen spannend, maar ook ietwat voorspelbaar. Houd je van tiener romantiek en vampiers die niet glitteren in de zon, dan is deze serie perfect. 

5. Ice Fantasy 

Dit Chinese fantasydrama vormt in deze top zes een uitzondering: het is de enige niet-Engels gesproken serie. Centraal staat een populair thema in fantasy - namelijk de strijd tegen het kwaad, hier zich afspelend in een ijzige sprookjeswereld. Ice Fantasy is een adaptatie van de bestseller van Guo Jingming. Met 62 afleveringen van 44 minuten is deze serie er één waar je wel even zoet mee bent. Om het boek te bemachtigen zul je over de grens moeten kijken. Desalniettemin is deze serie een vermakelijke verfilming, al zul je je afvragen hoeveel de serie eigenlijk overeen komt met het boek.

6. The Shannara chronicles

Deze serie volgt voor het grootste deel de verhaallijn uit de boekenreeks de elfenstenen van Shannara, geschreven door Terry Brooks Het speelt zich af in een fictief land en begint wanneer demonen terug beginnen te keren in de vier landen, nadat ze jaren geleden verbannen waren naar het land van de voorboden. De serie volgt de tocht van Wil, Amberle en Eretria, die met de hulp van de druïde Allanon de eeuwenoude boom 'Ellcrys' moeten beschermen van uitsterven en de terugkerende demonen opnieuw uit hun land moeten zien te verjagen. Het is een spannende serie die bij vele fantasy liefhebbers in de smaak zal vallen. Al zeggen wij als boekliefhebbers natuurlijk altijd graag; lees waar mogelijk eerst de boeken!

Kijk ook eens bij de mini-challenge 8 fantasywerelden en ontdek of je de series hier ook kunt vinden.

Welke van deze series spreekt jou het meeste aan? En hoeveel kijk je hiervan al? Heb je tips voor nog meer fantasyseries gebaseerd op boeken? Laat het ons weten in de reacties!Reacties op: Flix Fever

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Cassandra Clare

Cassandra Clare

Cassandra Clare is het pseudoniem van de Amerikaanse bestsellerauteur Judit...

Terry Brooks

Terry Brooks

Terry Brooks (1944), geboren en opgegroeid in Sterling, Illinois. Studeerde Enge...

Lemony Snicket

Lemony Snicket

Lemony Snicket had een ongewone jeugd en volgde een zeer ongebruikelijke opleid...

L.J. Smith

L.J. Smith

L.J. Smith (1965) is het pseudoniem van Lisa Jane Smith, een Amerikaanse au...