Wat lees je NA..... The Hunger Games?

op 20 juni 2017 door

Ken je Katniss Everdeen door en door? Heb je de spelen meegemaakt door de ogen van Peeta? Ben je dol op overleven in de toekomst? Vink je nu 3x ja? Grote kans dat je heel erg hebt genoten van The Hunger Games van Suzanne Collins. May the force be ever in your favor…

Mocht je toch een grote honger voelen na al die spelen of wil je misschien kennismaken met volwassen varianten ervan, dan helpen wij je graag mee om je volgende boek te kiezen. De Club van Scifi/Fantasy heeft vandaag 10 boekentips die verder gaan in tienerwerelden, een dystopisch tintje bevatten of waarin overleven een rol speelt.

#1 Red sisterMark Lawrence

9265bcde12f59a0ac9a31349cf0fd029.jpgIn het klooster van Sweet Mercy worden jonge meisjes opgeleid tot Red Sisters; ware moordenaars die hun mannetje kunnen staan met vuisten en zwaard. Maar dan komt Nona Grey in hun midden als bebloed achtjarig meisje gered van de executie.

Waarom vinden Hongerspelen-fans dit leuk? Stoere jonge vrouwen, die alles uitmoorden. Een fantasy Hongerspelen-variant voor gevorderden. Katniss zou jaloers zijn….

#2 Angelfall 1 Penryn & het einde der dagen – Susan Ee

d0d4f5bd63b473378f0d70506820d3f1.jpgHoe de hel op aarde eruit zou zien? Dat lees je in Angelfall, waarin engelen de wereld hebben overgenomen. Penryn zit middenin deze chaos tezamen met een schizofrene moeder en een gehandicapt zusje. Wanneer ze een gevallen engel redt, wordt haar zusje ontvoerd hierdoor. Penryn chanteert Raffe, een gevallen engel, om haar te helpen haar zus terug te vinden.

Waarom vinden Hongerspelen-fans dit leuk? Een post-apocalyptisch verhaal met een fantasytintje dat zich manifesteert rondom een stoere chick. Penryn gaat recht op haar doel af en zou zelfs sterven voor haar zusje. Katniss in een grimmige setting met gevleugelde tegenspelers.

#3 The chemical garden (Verwelken)- Lauren Destefano

adb65f4ca20ea8ac66ce5e7373ae4733.jpgDoor een mislukte poging van wetenschappers om een perfect menselijk ras te creëren, worden de jongeren niet ouder dan 25 jaar. Jonge meisjes worden daarom ontvoerd om te trouwen, om te voorkomen dat de mensheid zal uitsterven. Rhine is 16 jaar als ze wordt ontvoerd en gedwongen om te trouwen met de 21-jarige Linden. Ze is vastbesloten om te ontsnappen en terug te keren naar haar tweelingbroer. Daarvoor moet ze het vertrouwen van haar echtgenoot zien te winnen. Maar hij heeft nog twee vrouwen met wie ze moet concurreren om zijn aandacht. En ze moet uitkijken voor de duistere housemaster Vaughn, de vader van Linden, die alles wat er in het huis gebeurt haarscherp in de gaten houdt. Samen met de bediende Gabriël, haar geheime liefde, probeert Rhine te ontsnappen, maar ze heeft nog maar weinig tijd.

Waarom vinden Hongerspelen-fans dit leuk? Dezelfde dilemma’s komen terug in dit YA verhaal:  Kun je ontsnappen aan je lot? Wie kun je vertrouwen? En natuurlijk komt de liefde ook even om de hoek kijken in deze trilogie.

#4 Tussen twee werelden- David Brin

f493219acbdd3a2569b87caa65e2764c.jpgIn het Amerika van na de Derde Wereldoorlog probeert een man het contact tussen verspreid levende gemeenschappen van overlevenden te herstellen door een koeriersdienst in het leven te roepen. Wetenschap, techniek, transport en communicatiemiddelen zijn zaken uit het verleden. De overlevenden van de alles verwoestende oorlog, her en der verspreide plukjes mensen, dringen in kleine achterdochtige gemeenschappen bijeen in de door hongersnood en roversbenden geteisterde staten. In het Engels heet dit boek The Postman en is zodoende ook verfilmd.

Waarom vinden Hongerspelen-fans dit leuk? Een volwassen variatie op De Hongerspelen en De labyrintrenner samen, in wederom een post-apocalyptisch Amerika. De mannelijke Katniss zorgt in dit geval dat de wereld niet vergaat en dat er geen wanhoop ontstaat.

#5 SiloHugh Howrey

a45002a4bfe606fac5896b2ae68e6e66.jpgIn de toekomst is de atmosfeer heel giftig en daardoor leeft de bevolking in een ondergrondse silo. Zo ook Sheriff Holston. Hij besluit echter na de dood van zijn vrouw de regels aan zijn laars te lappen en de bovengrondse wereld in te stappen.

Waarom vinden Hongerspelen-fans dit leuk? Net als in De Hongerspelen gaat het in Silo over loyaliteit, verraad en over het breken van de regels om te kunnen overleven.

#6 GesplitstNeal Shusterman

ec4546b5f8a2f1a978a5dff569be3f2e.jpgTijdens de Tweede Burgeroorlog in de toekomst van de VS wordt er gevochten rond het abortusvraagstuk. De oplossing die is gevonden heeft geleid tot uitstel van executie: ieder ongewenst kind wordt opgenomen en opgevoed door de Staat - maar iedere jongere tussen de dertien en achttien kan door de Staat of door zijn ouders worden opgegeven om 'gesplitst' te worden: ze worden gebruikt als donor voor mensen die een nieuw orgaan of ledemaat nodig hebben. Geen stukje gaat verloren. Er zijn drie groepen 'splitsers': de onhandelbare jongeren, zoals Connor, wiens ouders het niet langer met hem zien zitten.
De kinderen van de Staat die niet getalenteerd genoeg zijn om door te mogen leven, zoals Risa.
En degenen als Lev: het tiende kind van zeer gelovige ouders dat volgens zijn religie voorbestemd is gesplitst te worden.

Waarom vinden Hongerspelen-fans dit leuk? Om nog even in de jeugdige overleving te blijven. Dit keer wel met een volwassen vraagstuk. Wat gebeurt er met jongeren die gesplitst moeten worden?

#7 Alles wat er was- Hanna Bervoets

8281111bdf772000c3284205555b12bf.jpgAcht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep probeert zich staande te houden in het afgesloten gebouw. Een wereld van duisternis en isolatie. Van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden verder slinken lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?

Waarom vinden Hongerspelen-fans dit leuk? Nederland kent ook haar eigen dystopische verhalen en het overleven in een groepsetting. Lord of the flies meets The Hunger games op een zondag in Nederland.

#8 Delirium Amoris – Lauren Oliver

989037fa34c46cfb4090f88585f4df08.jpgIn de dystopische wereld van Lena kun je de ziekte Amor Deliria Nervosa krijgen, een ziekte waardoor je liefde kunt voelen. Je kunt er zelfs dood aan gaan. Er was een tijd dat liefde het belangrijkste was op aarde. Mensen reisden naar het einde van de wereld om het te vinden. Ze logen ervoor om het te krijgen. Ze deden er zelfs een moord voor. Toen werd er, eindelijk, een behandeling voor gevonden. De regering verlangt nu van haar burgers dat deze tegen liefde behandeld worden wanneer ze achttien jaar oud worden. Lena Haloway keek altijd uit naar de dag van haar genezing. Een leven zonder liefde is een leven zonder pijn: veilig, afgepast, voorspelbaar en gelukkig. Maar vijfennegentig dagen voor haar behandeling overkomt Lena het onmogelijke: ze wordt verliefd.

Waarom vinden Hongerspelen-fans dit leuk? Een amoureuzere versie van The Hunger games, waarin de jeugd strijd levert en ook tegen het systeem ingaat.

#9 Vlucht naar de top – Richard Bachman

228c9cef1dceaa3105a21326144b0de0.jpgDe deelnemers van een televisieshow die zich afspeelt in het jaar 2025 kunnen een miljoen dollar winnen door hun leven op het spel zetten... letterlijk! Benjamin Richards is werkloos en zijn dochtertje Cassie heeft longontsteking. Zijn vrouw Stacy ziet zich gedwongen te prostitueren om aan geld voor medicijnen te komen. Ben besluit zich uit wanhoop aan te melden bij de Quiz. Hij wordt niet zomaar toegelaten vanwege zijn bovengemiddelde gezondheid en slimheid, vandaar dat hij mag meedoen aan het programma “Vlucht naar de top”. Een spelshow waar nog nooit iemand gewonnen heeft.

Waarom vinden Hongerspelen-fans dit leuk? Net als in Panem wordt een overlevingsspel uitgezonden als een tv-show en horen er geen winnaars te zijn. Een spannend boek van de man die ook wel Stephen King heet.

#10 High-rise – J.G. Ballard

56e85756a0f8a0791c09279be7754f8a.jpg'Later, terwijl hij op zijn balkon de hond aan het opeten was...' Zo begint J.G. Ballard zijn dystopische visie op het Londen van de jaren '70. In een luxueuze torenflat van veertig verdiepingen ontstaat een klassenoorlog, met op de vijfentwintigste verdieping, te midden van de chaos, de arts Robert Laing. Alle normen en waarden verdwijnen als sneeuw voor de zon en afgunst, lust en haat vieren hoogtij.

Waarom vinden Hongerspelen-fans dit leuk ? Net als in de Hongerspelen gaat dit boek over “the survival of the fittest”. Het is daarbij ook een satire op een samenleving die steeds individueler wordt, waarin niemand elkaar meer het licht in de ogen gunt en 'de ander' niet meer dan een obstakel is om - letterlijk - hogerop te komen.

Welke wil jij graag lezen of heb je al gelezen? Lees ook nog onze andere leestips: Wat lees je NA.....Harry Potter?Reacties op: Wat lees je NA..... The Hunger Games?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mark Lawrence

Mark Lawrence

Mark Lawrence is in 1966 geboren in de Verenigde Staten. Op jonge leeftijd verhu...

Susan Ee

Susan Ee

De Amerikaanse auteur Susan Ee is van opleiding advocate, en heeft die func...

Lauren DeStefano

Lauren DeStefano

Lauren DeStefano (1984) is een Amerikaanse young adult-schrijfster. Ze studeerde...

Neal Shusterman

Neal Shusterman

De Amerikaanse Neal Shusterman werd al bekroond met vele awards voor zijn werk a...

Hugh Howey

Hugh Howey

Hugh Howey (1975) is een Amerikaanse schrijver van sciencefictionthrillers. Hij ...

Lauren Oliver

Lauren Oliver

De Amerikaanse Lauren Oliver werkte bij een uitgeverij en is nu fulltime schrijf...

Gesponsorde boeken