Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het KG kiest Vlaamse klassiekers

op 11 februari 2022 door

Van het één komt het ander, zo gaat het vaak en waarom zou het in het klassieker-genootschap anders gaan? Op Literatuur onder de loep! publiceerde Cies eind vorig jaar een mooi artikel over boeken die zich afspelen in New York. Behalve de besproken titels was er ook een mogelijkheid naar een lijst te surfen waarop Cies nog vele andere titels plaatste waarin New York een belangrijke rol heeft. De lijst levert echte verrassingen op, wie weet bijvoorbeeld dat Marnix Gijsen Amerika-romans schreef? Om kort te gaan, De kroeg van groot verdriet van Marnix Gijsen wordt uitgangspunt van meer ..... Vlaamse klassiekers.

435500cde54024559a9563cd1741d716.jpg

Een paar jaar geleden kozen we een aantal jeugdklassiekers, de lijst werd opgesteld door volgers van het klassieker-genootschap, daaruit konden we een selectie maken van titels die de meeste stemmen kregen. Zoiets gaan we nu weer doen. Eerst maar even kijken of er voldoende animo is voor het initiatief. 

We zijn niet al te streng met de term klassiek, soms verdient een boek de titel modern klassiek, maar het liefst zien we boeken van ongeveer 50 jaar of ouder er is ruim voldoende te kiezen denken we. Ter inspiratie geven we een aantal voorbeelden van schrijvers en vragen we jullie titels en schrijvers te noemen die je graag zou willen bespreken hier. Afhankelijk van het aantal reacties wordt bepaald hoeveel we gaan opnemen in de agenda en de keuze van de titels doen we weer met 'stemmen'.

De kroeg van groot verdrietMarnix Gijsen gaan we in elk geval opnemen, dit wordt erover gezegd: 

De kroeg van groot verdriet is grotendeels gesitueerd in en om de Pink Poodle Bar in New York, een toevluchtsoord voor een groep eenzamen, merendeels emigranten uit Europa. Voor ieder breekt er een moment aan van vertrouwelijkheid ten opzichte van de andere bezoekers en dan komen de levensverhalen los De Amerika-romans behoren stellig tot het beste werk van Marnix Gijsen. Zijn subtiel gevoel voor nostalgieke en tegelijk humoristische situaties, zijn speelse visie op het wereldgebeuren en zijn dichterlijke wijsheid komen hierin geheel tot hun recht.

Meer voorbeelden van Vlaamse auteurs: 

ba6ae85c6d6af3892ba75a465ccda7d2.jpg

Zong het Goede Doel eind jaren 80 nog: Ik heb getwijfeld over België...  

Bij het KG twijfelen we al lang niet meer over België; Kom maar op met voorstellen, we zijn benieuwd!





Reacties op: Het KG kiest Vlaamse klassiekers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Willem Elsschot

Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alfons De Ridder) werd geboren in een Antwerps b...

Maurice Maeterlinck

Maurice Maeterlinck

Maurice Maeterlinck (1862-1949) was een Belgisch Franstalige dichter, toneelschr...

Louis Paul Boon

Louis Paul Boon

Louis Paul Boon (Aalst, 1912-Erembodegem, 1979) was afkomstig uit een arbeidersg...

Hugo Claus

Hugo Claus

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was ...