Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

5 buddy’s - Het weesmeisje

op 12 mei 2020 door

Toen er door de Fabulous Feelgoodclub een oproep werd gedaan om boeken samen te gaan lezen en dit met een buddy te doen kwam van Amarins het verzoek om Het weesmeisje  van Anne Jacobs te lezen. Ik had dit boek ook al geruime tijd op mijn reader staan dus meldde me gelijk aan als buddy. Maar ook MariaMarijke en Wilma wilden graag meelezen. Het werd dus een gezellige groep van 5 enthousiaste lezers.

Het verhaal.

Augsburg. Het is eind 1913.  Aan de horizon doemt een wereldoorlog op. 
Het jonge weesmeisje Marie voegt zich als keukenmeid bij het personeel van het imposante landhuis van de familie Melzer, die in de textiel hun fortuin hebben verdiend. Tussen de hardwerkende bedienden probeert Marie haar plekje te vinden. Katharina, de mooie, jongste dochter van de Melzers, bereidt zich op datzelfde moment voor op het nieuwe balseizoen, waarin zij als debutante haar opwachting gaat maken. Eindelijk zal ze aan de buitenwereld worden voorgesteld. 
Haar broer Paul, de erfgenaam van de familie, lijkt zich afzijdig te houden en geeft de voorkeur aan zijn studentenleven in München…totdat hij Marie ontmoet. 
Het weesmeisje is een heerlijke reis naar een prachtige villa uit de vorige eeuw, waar tussen de keurig gedekte tafels en de chic geklede dames liefdes, intriges en geheimen broeien.

d21c88de39f3fefefdfe2b382710a6a1.png

Omdat de groep met vijf lezers nogal groot is heeft ieder apart zijn verwachtingen en mening gegeven.

Amarins

Toen er een item op fabulous feelgood voorbij kwam waarin buddy lezers werden gevraagd, heb ik het Weesmeisje genoemd als mogelijk boek voor een buddyread.  Het boek stond al een tijdje op mijn reader, dus moest nu maar eens gelezen worden. Langzaam aan kwamen er lezers die mee wilden doen en starten we met een groepje van 5 Weesmeisje enthousiastelingen. Al gauw hadden we een gezellige groep in messenger en kletsten we er op los, over boeken en ook andere zaken.

Verwachtingen: 
Ik verwacht een historische roman met een vleugje feelgood.

Mening: 
Ik kon moeilijk in het boek komen, mijn concentratie was wat laag en er werden zo veel namen genoemd, maar na een hoofdstuk of 8 werd alles beter en werd ik in het verhaal gezogen. De verhaallijn was goed waardoor ik wel steeds nieuwsgieriger werd naar de afloop van dit verhaal. Er komen vele personages voorbij in dit verhaal, sommige hiervan krijg je echt een hekel aan en andere sluit je echt in je hart. De schrijfstijl in dit boek is in eerste instantie, door het gebruik van de vele namen, niet al te vlot. Later wordt dit goedgemaakt en leest het boek als een trein.

Mijn verwachting was dat ik een historische roman met een vleugje feelgood zou aantreffen. Die is uitgekomen maar ik vind het jammer dat er zo weinig historische details uitgewerkt zijn. Hierdoor heeft het boek op historisch gebied weinig diepgang. Toch krijg je wel zicht op het feit dat het in 1913/1914 een moeilijke tijd was.

Met welke dingen van toen heb je moeite?

Als ik toen had geleefd had ik er denk ik het meeste moeite mee dat je als vrouw toch minderwaardig bent dan de man. Gelukkig is dat tegenwoordig wel anders. Toch heeft ondanks de weinige historische diepgang het verhaal hier en daar verrassende wendingen.

Heb je meer boeken uit deze tijd gelezen? 
Nooit eerder las ik boeken die speelden in dezelfde tijd als het Weesmeisje.

Conclusie:

Al met al een fijn boek om te lezen maar ik had er iets meer van verwacht. Toch een 3,5 ster voor mij omdat het zeker de moeite waard is! Ik denk dat het de moeite waard is om ook deel 2 en 3 te lezen, maar die bewaar ik voor later!

Ideke

Verwachtingen:  

Als ik de cover bekijk waarop ik een rustiek landhuis zie, straalt deze rust uit. Maar toch zit er ook een vleugje onrust in de cover, namelijk een rode sjaal die zomaar verloren op de voorgrond ligt. Van wie is die sjaal en is iemand hem verloren? Misschien het weesmeisje? Want dat het over een weesmeisje gaat spreekt vanzelf uit de titel. Ik verwacht een romantisch verhaal waarin het weesmeisje natuurlijk centraal staat maar die tegen een aantal moeilijkheden aan loopt tijdens het verwerven van haar plekje in de maatschappij. Ik ga snel lezen. 

Mening: 

Het verhaal bestaat uit 7 delen en is chronologisch opgebouwd. Het speelt zich af in de jaren 1913/1914, aan de vooravond van de Grote oorlog. De setting speelt zich vooral in en rondom de villa af.
De hoofdstukken worden wisselend vanuit het perspectief van een ander personage beschreven.
In het begin maak je kennis met veel personen die een uitgebreide karakterbeschrijving meekrijgen. Daarom heb je al snel een beeld wie waar thuishoort en bouw je al dan niet een band op met hen.
Misschien een beetje cliché, twee verwende zussen waarvan de ene zwakkere zus alle aandacht krijgt en wat de andere zus jaloers maakt. En Marie die als een soort assepoester in dit grote landhuis als keukenmeid wordt binnengehaald. Hier omheen is een prachtig verhaal verweven. Het contrast tussen arm en rijk wordt goed weergegeven. Met geld kon elk akkefietje ‘opgelost’ en weggepoetst worden.

Met welke dingen van toen heb je moeite?

Als ik deze tijd geleefd had zou ik heel veel moeite hebben gehad met de onderdrukking van het vrouwelijk geslacht. De vrouwen moesten zich schikken naar de wens van de mannen, ze hadden totaal geen recht, in alle lagen van de bevolking.

En het grote klassenverschil tussen arm en rijk waardoor er veel onrecht aan de armen wordt gedaan.

Heb je meer boeken uit deze tijd gelezen?

Ik heb Trots en vooroordeel van Jane Austen en Pippa van Dani van Doorn gelezen. Deze boeken spelen zich in Engeland tijdens deze periode af. Daarom vond ik het leuk dat dit boek nu eens een keer in Duitsland afspeelt. Het verschil zit in de landen, voor de rest zijn er weinig verschillen in etiquette, normen en waarden.

Conclusie:
Het verhaal leest vlot en prikkelt om te blijven doorlezen. Sommige dingen zijn voorspelbaar maar toch eindigt het verhaal met een open einde. Ik blijf nog met een aantal vragen zitten. Dus reden temeer om te starten met deel 2. Ik waardeer het met 4****.

Maria

Verwachtingen:

Toen ik tijdens een leerkrachtenavond in onze plaatselijke boekhandel dit boek zag liggen sprak de cover me meteen aan. Een hele mooie voorkant waarop een prachtig landhuis stond in een winterlandschap, met op de voorgrond een rode sjaal in de sneeuw. Ook de tekst op de achterkant trok mijn aandacht. Romans die zich afspelen in het begin van de 20e eeuw vind ik mooi om te lezen. Een bekend thema rond die tijd is de liefde die opbloeit tussen een rijke jongen en arm meisje, of omgekeerd.

Mening:

In dit boek wordt vanuit verschillende kanten belicht hoe het leven er in die tijd uitzag, van personen die tot de rijke familie behoren tot aan de keukenhulp. Overal broeien intriges, liefdes en geheimen.
In het chique landhuis in Augsburg neemt het leven van Marie een onverwachte wending en leert ze de waarheid over haar verleden. De pikorde bij het personeel is stevig vastgelegd en de komst van Marie, met haar trotse houding en al snel voorkeurspositie, veroorzaakt onrust en jaloezie.
Je krijgt een goed beeld van een familie op stand, hoe zij omgaan met de andere kant van de samenleving. Ze sluiten hun ogen niet voor de verschillen, leveren hun bijdrage aan verbetering, zolang het hun eigen leefwereld maar niet in gevaar brengt.

Met welke dingen van toen heb je moeite?

De meeste moeite zou ik hebben gehad met het monddood houden van meisjes en vrouwen, hun mening telde niet. Ook het gekronkel van adel, kerk en kloosters/weeshuizen om dingen die niet naar buiten mochten komen, door middel van geld stil te houden. Zo konden ze recht praten wat krom was. Daar kan ik me echt aan ergeren.

Heb je meer boeken uit deze tijd gelezen?

Ik heb al vaker boeken uit dit tijdperk gelezen. De boeken van Catherina Cookson spelen allemaal in die tijd, en ik heb menig boek van haar gelezen. Vind ze prachtig. Die boeken hebben vaak hetzelfde thema: rijke jongen en arm meisje( of omgekeerd) worden verliefd op elkaar en die liefde is eigenlijk uitzichtloos. Ook ongehuwd zwanger komt terug en daar draait het meisje dan vaak alleen voor op. Een verschil in haar boeken is, dat de verhalen meer op het platteland spelen. Boerenhoeves en de arbeiders op de hoeves.

Conclusie:
Het boek leest lekker weg. De verschillende personages worden gedetailleerd uitgewerkt. Dit is helaas niet het geval met de verschillende tijdsgebeurtenissen. Die worden heel even aangetipt, maar verder niet uitgewerkt, bv de staking in de fabriek, dreiging en uitbraak van de 1e WO en het vrouwenkiesrecht. Voor een historische roman vind ik dit een gebrek.
Ondanks dat het einde erg voorspelbaar is heb ik genoten van het boek en waardeer het met 4****.
Ik ga zeker de 2 andere delen uit deze serie lezen.

Wilma

Verwachtingen:

De verwachting die ik van het boek had was minder hoog dan mijn uiteindelijke beoordeling. Ik was een beetje huiverig voor boeken met geschiedenis(van voor de 2e wereld oorlog), heb zulke boeken eigenlijk ook jaren lang gemeden. In het verleden vond ik dergelijke boeken nog wel eens saai en langdradig.

Dit boek had een prachtige-, frisse uitstraling op de cover, wat mijn interesse opwekte. Mede door alle corona spanning had ik ook behoefte aan een mooi en een beetje meeslepend verhaal.

Bij de titel kon ik mij weinig voorstelling maken van het verhaal, behalve dat het een soort Assepoester zou kunnen worden.

Toen bleek dat er een leesclubje was met dit boek heb ik besloten om me over te geven aan het verhaal, en te zien wat het boek zou opleveren.

Mening:

Het boek bleek geweldig te zijn. De schrijfstijl is erg prettig en nodigt uit om verder te lezen. Tot mijn verbazing zaten er voor mij helemaal geen saaie stukken in en heb ik dus echt alles gelezen en geen hoofdstukken overgeslagen. Omdat het een dik boek was (voor mij althans) ben ik wel een flinke poos aan het lezen geweest, maar dat was absoluut niet erg. Ik vond het prachtig. Het verhaal verdween al snel uit de Assepoesterstijl, en vertelde uitgebreid over de belevenissen van iedereen die bij de villa betrokken was. Het ging dus niet alleen over de rijke familie, of alleen maar over het personeel. Echt over elke persoon van de villa was een stuk verhaallijn bedacht. Super knap in elkaar gezet, elke rol is van belang in dit verhaal. De cover vond ik mooi om te zien, al mis je op de e-reader de kleuren. Het echte plaatje is prachtig blauw met een stukje rood. Sjaal, jurk, mantel, niemand weet het eigenlijk precies en in het boek is het ook niet echt terug te lezen. In ieder geval staat de villa erop zodat je weet in welk huis het verhaal zich afspeelt. Bijzonder vond ik te lezen over het schilderij van Luise Hofgartner dat ook van deze kleuren is gemaakt. Alleen bij haar is de achtergrond rood en staat er een turquoise kleurige driehoek op.  Typerend vond ik dat de kleuren van de cover dus ook zo zijn.

Heb je meer boeken uit deze tijd gelezen?

Wat ik al eerder schreef lees ik tegenwoordig weinig boeken over het verleden. Als kind heb ik dat wel gedaan bv. De Kinderkaravaan van An Rutgers van der Loeff. Een boek wat diepe indruk maakte was : Levende bezems van Lisa Tezner. Dat boek heb ik wel 3 keer herlezen. Verder kwam de periode begin 1900 in verschillende tv series voor die ik vroeger keer zoals “Zwiebertje”, “Pommetje Horlepiep” en “Upstairs Downstairs”.

Al deze dingen wisten mij vroeger erg te boeien en ik weet ook nog dat ik dergelijk situaties met mijn vriendinnetje vaak speelde ( de rijke  mevrouw en haar bediende) Aan deze dingen moest ik terug denken bij het lezen van “Het Weesmeisje”. Er komen soortgelijke zaken aan de orde.

Met welke dingen van toen heb je moeite? 

Het is triest om te lezen dat bij de minderbedeelden de zaken wel erg slecht geregeld waren. Wat leven we tegenwoordig dan eigenlijk in een luxe tijd als je het daarmee vergelijkt. Zij woonden in hele kleine viezige woningen. Hadden geen tijd en geld om het op te knappen. Hele grote gezinnen waar nauwelijks genoeg geld was voor eten en kleding.

Conclusie: 

Ik vond het een prachtig boek. Heb ervan genoten om het te lezen, en weg te dromen in de mooie gangen van het huis en de prachtige kleding die gedragen werd. Het boek krijgt van mij 5 sterren. Het heeft me van het begin tot het einde weten te boeien. Heb nergens het gevoel gehad dat het langdradig of saai werd, ondanks dat het meer dan 400 bladzijden telt.

Marijke

Verwachtingen:

Toen ik besloot om deel te nemen aan deze buddyread wist ik niks over dit boek, behalve dat het ongelezen in mijn kast stond. Het boek was een onverwacht cadeautje geweest. Dus ook de schrijfster kende ik niet. Waardoor ik onbevooroordeeld aan dit boek kon beginnen. De cover van het boek toont een achtergelaten sjaal in de sneeuw voor een groot donker gebouw, met het opschrift: een schitterende villa, een machtige familie en een donker geheim… Deze mysterieuze voorkant is mooi en verklapt nauwelijks iets over het verhaal. Toen ik begon met lezen had ik de flaptekst even vluchtig bekeken. Op basis daarvan verwachte ik het cliché-liefdesverhaal tussen twee mensen uit een totaal verschillend milieu, met de bijhorende problemen.

Mening:

Ik had daarmee het boek totaal onderschat. Het boek was veel meer dan alleen maar het verhaal van het weesmeisje Marie en de rijkeluiszoon Paul. Het boek gaat ook over Pauls zussen : Kitty en Lisa. Deze twee meiden zitten volop in het bal seizoen en hun familie hoopt dat ze snel de ideale partner zullen vinden. Heel even kreeg het boek een assepoester-gevoel, een arm meisje dat alle stomme klusjes mocht doen, terwijl twee oppervlakkige en verwende zussen op zoek zijn naar hun droomprins. Maar door te vergelijken met assepoester doe ik het boek eigenlijk ook veel te kort. Het boek is immers het verhaal van de familie Melzer, de volledige familie Melzer: Paul en zijn zussen, hun ouders en alle bediendes. Ieder zijn eigen verhaal wordt verteld. Het verhaal van de band tussen Paul en zijn vader de directeur, de zoektocht van Kitty naar geluk (en vrijheid), Marie’s zoektocht naar haar verleden, het geheim van de kamernierster, en zo voort. Dit boek heeft een heleboel verhaallijnen, zoveel dat je je tijdens het lezen plots afvraagt: “ wanneer wordt er nog eens iets verteld over het hoofdpersonage?”. Maar al die verhaallijnen lopen uiteindelijk mooi in elkaar over en zijn van het belang voor verloop van het verhaal.

Heb je meer boeken uit deze tijd gelezen:
Ik heb nog nooit een boek van rond deze periode gelezen. Ik vraag me  af of mensen in andere boeken over deze periode op dezelfde manier reageren op de nakende oorlog. Of eigenlijk, niet reageren op de oorlogsgeruchten. Iedereen leeft gewoon zijn leven en maakt zich druk over zijn eigen grote en kleine problemen. Slechts een enkeling houdt zich bezig met een mogelijke oorlog. Deze personen doen dat dan nog enkel uit economische belangen, omdat ze hun bedrijf willen wapenen tegen mogelijk problemen door een oorlog. Niemand lijkt echt bang voor een oorlog en beschouwen de spanningen tussen de landen niet als een echt probleem.

Met welke dingen van toen heb je moeite?
Ik zou de meeste problemen hebben gehad met de klassenmaatschappij, mocht ik in deze periode hebben geleefd. Ik vind het een vreselijk idee, dat bij het sluiten van een huwelijk de klasse van de partners belangrijker is, dan hun gevoelens voor elkaar. Hetzelfde bij de verhouding van mannen en vrouwen in deze periode. Dat de man beter is dan de vrouw in deze periode. In het boek komt voor dat dochters van arme gezinnen naar de spinfabriek moeten gaan werken en zo meebetalen dat hun broers naar school kunnen. Het is jammer genoeg nog steeds op sommige plaatsen in de wereld zo dat dochters moeten werken en zonen wel naar school mogen. Hopelijk kan dit probleem in de toekomst worden opgelost.

Conclusie:

Het boek is op een zeer slimme manier uitgewerkt. De schrijfster geeft langzaamaan meer informatie vrij over het verleden van het weesmeisje. Een mysterie dat steeds spannender wordt en ondertussen wordt de lezer ook nog bezig gehouden met de andere verhaallijnen. Door het mysterie en alles wat er tussendoor gebeurt, kan je als lezer het boek niet weggeleggen. Je wil gewoon weten hoe het verder gaat. Dit boek is zeker een aanrader. Dit boek krijgt van mij vier sterren.

79d26bfecc858a5cdafdcc660b5572cf.png

Het rode geval op de cover

We vroegen ons af wat het Rode geval was op de cover. Na enig discussiëren en omdat Amarins nog wat eerder in het verhaal zat, kwamen we toch tot de conclusie dat het waarschijnlijk slaat op een schilderij dat Kitty maakt op gescheurde keukendoeken.

De gescheurde rode stof gaf een mooi effect op de lichte achtergrond.

Omdat het een klein beschreven detail is hadden we behalve Amarins er allemaal overheen gelezen.

Zoals jullie hierboven lezen is het een sterrenregen voor dit boek, namelijk 1x 3,5, 3x4 en 1x5 sterren.
Hebben jullie Het weesmeisje gelezen en zijn jullie het eens met onze meningen?
Of hebben we jullie enthousiast kunnen maken om het boek ook te gaan lezen?



Reacties op: 5 buddy’s - Het weesmeisje

Gerelateerd

Over

Anne Jacobs

Anne Jacobs

Anne Jacobs is een van de meest succesvolle Duitse auteurs van dit moment. Voor ...