Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het vergeten boek van Ideke

op 11 november 2019 door

Om een lang vergeten boek te zoeken moest ik flink terugbladeren op mijn reader. Ik heb zoveel ongelezen ebooks die telkens naar de achtergrond verdwijnen door de aanwas van nieuwe boeken. Na het sorteren op toevoegdatum kwam ik veel titels tegen waarvan ik niet meer wist dat ik ze in mijn bezit had. Mijn voorkeur ging uit naar één van de boeken die het langste op mijn reader stonden. De keuze viel op Het eiland van Victoria Hislop. Het verhaal speelt zich grotendeels af op het Lepra eiland Spinalonga in Kreta. Jaren geleden hebben mijn man en ik dit eiland bezocht. Zullen er herkenbare feiten in terugkomen? Een ideale gelegenheid om dit te gaan ontdekken.

Het verhaal:

Alexis staat voor een belangrijke keuze in haar leven. Maar voordat ze deze keuze kan maken wil ze meer te weten komen over de achtergrond van haar moeder Sofia. Van oorsprong komt Sofia van Kreta, dat is het enige wat Alexis weet. Verder wordt er heel geheimzinnig over haar verleden gedaan. Om meer duidelijkheid hierover naar boven te krijgen vertrekt Alexis naar Kreta waar ze de vriendin Fotini van haar oudtante Maria ontmoet. Via Fotini hoort Alexis meer over haar familiegeschiedenis en komen er veel geheimen naar boven die nu nog een vervelende rol spelen. De familie was in het verleden nauw verbonden met het Lepra eiland Spinalonga. 

Het verhaal heeft twee tijdlijnen. Het begint in het heden maar al snel ga je terug naar 1936 op Kreta en Spinalonga. Het eiland Spinalonga zelf maar ook het leven daarop wordt heel beeldend beschreven. Ook de personages hebben allemaal een sterk persoonlijk karakter. Je voelt als lezer de emoties maar ook de wisselende weersomstandigheden. Een hartverscheurend verhaal dat je als lezer aan het denken zet. Kijk maar naar de huidige maatschappij waarin bijvoorbeeld mensen met een ander geloof, blinden, zieken, gehandicapten, bejaarden allemaal de belichaming zijn van de Spinalonga's. Net als de leprapatiënten destijds verkeren zij ook in een maatschappelijk isolement. Dit kwam heel goed tot uitdrukking in het verhaal.
Jammer dat het einde van het boek een zeer snelle afloop heeft. 

Boek versus onze reiservaring:

In 1986 hebben wij Kreta en het eiland Spinalonga bezocht. Omdat enkele details in het boek mij niet meer helder voor de geest kwamen zijn we de dia's op gaan zoeken van onze reis destijds. Een mooie gelegenheid om die even onder het stof vandaan te halen en te gaan kijken hoe het in 1986 eruit zag. 
Wij hebben Spinalonga bezocht met de daar beroemde gids Viktor Zorbas. Viktor sprak diverse talen waaronder ook perfect Nederlands. Hij kon zeer boeiend vertellen. Middels zijn vertelling kreeg je een grote brok geschiedenis mee en kreeg je veel respekt voor de leprozen die daar jaren afgezonderd hebben moeten leven. Met veel respekt heeft hij ons rondgeleid over het eiland. Zoals de nieuwe bewoners bij aankomst in het boek via een tunnel op het eiland aankomen, leidt Viktor de bezoekers in omgekeerde volgorde over het eiland. Hij begint bij de grafstenen en eindigt bewust zijn route bij de oorspronkelijke 'poort van de duivel' (de tunnel in het boek) die bij het verlaten van het eiland veranderd in de 'poort van de hoop'. Immers toen er in 1957 een medicijn was uitgevonden tegen de ziekte Lepra, mochten de bewoners het eiland verlaten en kregen ze weer hoop op een nieuw leven. De tunnel in het boek is dus fictief, in werkelijkheid is het een poort in de Venetiaanse vestingmuur.
Deze vestingmuur speelt ook een grote rol in het boek, komt echter niet overeen met de werkelijkheid.

Natuurlijk is het boek fictie en heeft de auteur de vrijheid genomen om het geheel een beetje 'op te leuken' maar de details zijn zeer goed verwerkt. 

Omdat er tegenwoordig veel op het eiland gerestaureerd is hieronder een aantal foto's van hoe het in 1986 was en nu. De bovenste drie foto's geven de veranderingen goed weer. 

acff75d480321c34b012f8b73d7ce845.png

Achteraf ben ik blij dat ik dit 'vergeten' boek weer tegenkwam. Ik heb ervan genoten. 


Viktor Zorbas is in 2017 overleden. Hij heeft het boek 'Eiland der verdoemden' geschreven. Omdat zowel mijn man als ik heel benieuwd zijn naar dit boek hebben we het gelijk besteld. Het lijkt ons een mooi naslagwerk!

Heeft iemand 'Het eiland' van Victoria Hislop gelezen? En/of heb je ooit Spinalonga bezocht? 



Reacties op: Het vergeten boek van Ideke

Gerelateerd