Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

HRC 2019 - #April

op 30 april 2019 door

Het thema van de maand april is Lees eens iets anders. Ik ben hier op een creatieve manier mee omgegaan. Creatief in de vorm van diverse nieuwe auteurs ontdekken en lezen over een onderwerp waar je nog nooit iets over gelezen hebt (bijv. de amish-gemeenschap). 

In de maand april vindt ook altijd de autismeweek plaats en de week van de teek (ziekte van Lyme). In het kader van deze thema's heb ik per week ook gericht een boek gelezen.

Hierbij mijn overzicht. Lees je mee?

51. Alles tussen jou en mij - Susan Wiggs

Caleb een bewoner van een Amish-commune, heeft zijn broer op zijn sterfbed beloofd om zijn kinderen op te laten groeien conform de eisen van het Amish geloof. Dit betekent dat hij weer deel uit moet gaan maken van deze gemeenschap. Hij probeert er het beste van te maken totdat het noodlot toeslaat en zijn neefje Jonah een ernstig ongeluk krijgt. Hij moet met een trauma helikopter overgebracht worden naar een ziekenhuis wil zijn leven gered worden. Echter dit alles, vliegen en redden van levensbedreigende situaties wordt niet getolereerd bij de Amishs. Je levenslot ligt immers in handen van De Heer. Caleb trekt zich niets aan van de afkeuring van de commune en gaat in de helikopter mee met Jonah. Op de SEH ontmoet hij Reese, de dienstdoende arts. Gelijk springt er een vonk tussen hun over. Dat is het begin van een moeizame relatie balancerend tussen ondraaglijke verlangens en onoverkomelijke obstakels. Van veeleisende, manipulatieve ouders die zich koppig aan hun eigen levensstijl vasthouden en daarmee hun kinderen proberen te vormen om aan hun eigen verwachtingen te voldoen. Het verhaal geeft goed de contrasten tussen een hechte geloofsgemeenschap en iemand die daar buiten staat, weer. Goed opgebouwd verhaal, leest makkelijk. Sommige dingen hadden iets beter uitgewerkt mogen worden. Met plezier en soms verwondering gelezen. Je bouwt een band op met de personages en als lezer krijg je enigzins begrip voor hun normen en waarden, mits ze goed toegepast worden!

Roman/ebook/369 bladzijden/4****

HRC: Lees eens iets anders

52. Het pilgrim Fathers complot - Jeroen Windmeijer

Dit boek past voor mij precies bij het thema van deze maand. Een groot stuk geschiedenis over de pelgrims en exodus, dit alles gegoten in een thrillervorm. Hoewel de spanning enigzins verstek liet gaan. Het pelgrimsverhaal was onderhoudend maar niet echt helemaal mijn ding. Het verhaal wat er omheen was geweven was interessanter. 

Thriller/luisterboek/493 bladzijden/BC mrt-19/3***

HRC: Lees eens iets anders

53. Het eindeloze strand - Jenny Colgan

Het vervolg op Café, Zon en strand en Een verre kust. Ook in dit deel leven we mee met de bewoners op het eiland Mure. Door de prachtige beschrijvingen van de natuur en omgeving waan je jezelf op het eiland. Een heerlijke feelgood, in één ruk uitgelezen. Ik kijk uit naar deel 4, Wintereiland, verschijnt in oktober.

Feelgood/Luisterboek-ebook/350 bladzijden/BC apr-19/4****

HRC XXL: kleur wit

54. Het Rosie resultaat - Graeme Simsion

In de autismeweek (31 maart - 6 april) heb ik gekozen voor het derde deel in de Rosie serie van Graeme Simsion. 

De baby van Don en Rosie is intussen een zoon van 11 geworden, Hudson. Hudson is op een leeftijd gekomen waarop hij voorbereidt moet worden om naar de middelbare school te gaan. De start van het Hudson project. Dat dit alles niet van een leien dakje loopt mag duidelijk zijn. Om het zowel voor Hudson maar ook voor Don overzichtelijk te houden wordt elke vaardigheid systematisch aangepakt door Don. Rosie is nodig om het geheel in goede banen te leiden. Het was weer heerlijk genieten van gezin Tillman. Van mij mag er nog een vervolg komen.

Roman/ebook/288 bladzijden/4****

HRC XXL: kleur Roze

55. Het meisje dat nooit daglicht zag - Anne van Doorn

Dit boekje gelezen voor het Duimpjesverslag van de thrillerclub. Nog nooit iets gelezen van deze auteur. Mijn mening zie je tzt verschijnen in het blog van de Thrillerclub.

Thriller/ebook/35 bladzijden/3***

56. Dooi - Rascha Peper

Dit boek gevonden tijdens mijn rondje minibiebs in het dorp. Ik weet niet zo goed wat erover te vertellen. Ruben, 58 jaar, zit weken alleen op zijn woonschip dat vastgevroren ligt in het Ijsselmeer. Dit isolement valt hem zwaar. Van oorsprong is Ruben al nors en van sombere aard. Door deze situatie al helemaal. Totdat er een mysterieuze schaatster verschijnt. De bezoekjes van dit schaatstertje maakt de dagen erg draaglijk voor Ruben. Iets wat hij niet meer voor mogelijk had gehouden gebeurt; hij wordt hevig verliefd. De dood en erotiek lopen door elkaar.

Roman/minibieb boek/158 bladzijden/3*** 

57. Persona - Soraya Vink

Ik ben dit boek gestart met luisteren. Dit viel me erg tegen. Kon het verhaal niet goed volgen, temeer omdat er eigenlijk 3 verhaallijnen zijn, maar 1 lijn als luisteraar niet goed te onderscheiden is. Dus de overstap gemaakt naar het ebook. Het verhaal ging me toen meer boeien en een aantal puzzelstukjes vielen in elkaar. Een mooie debuut thriller.

Thriller/Luister-ebook/350 bladzijden/BC apr-19/3***

58. Leven zonder Filter - Fleur van Groningen

Een boek wat ver buiten mijn comfortzone ligt, maar wel passend bij het thema deze maand.

Een zelfhulpboek voor hoog sensitieve personen. Fleur van Groningen heeft in dit boek door middel van zelfreflectie ervaringen gedeeld over haar leven zonder filter. Jezelf staande houden in een wereld die je overweldigd. Ik heb geworsteld om het boek uit te lezen. Ik ben begonnen in het ebook maar kwam er bijna niet doorheen, toen maar overgeschakeld naar het luisterboek (voordeel bij bookchoice) en toen ging het beter. Waarschijnlijk een handige tool voor de HSP-doelgroep, echter niet mijn ding.

Gezondheid-Psychologie/Ebook-luisterboek/213 bladzijden/BC aug-18/2**

HRC: Lees eens wat anders

59. Dans met mij - Jean Kwok

Bij het lezen van dit boek kreeg ik het prettige gevoel van thuiskomen in mijn favoriete genre. 

Het Chinese meisje Charlie groeit samen met haar vader en zusje op in Chinatown, New York. Haar moeder ( een prima ballerina) is op jonge leeftijd overleden. Om het gezin wat meer financiëel te ondersteunen werkt Charlie als bordenwasser in het Chinese restaurant, maar dit gaat haar steeds meer tegenstaan. Dan dient er onverwachts een baan in een dansschool als receptioniste aan. Charlie waagt haar kans en wordt aangenomen. Als dan ook nog blijkt dat ze over danstalent beschikt openbaart zich een nieuwe kans voor haar. Omdat haar vader fel tegen de Westerse wereld is, moet alles in het geheim gebeuren. Dan wordt haar zusje ziek en wordt Charlie gedwongen een keuze te maken tussen familie of haar eigen toekomst.

Ik vloog door het boek. Leest zo relaxed weg. De botsingen tussen de Oosterse en Westerse cultuur is heel goed verwerkt. Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Charlie verteld. Van een onzeker meisje groeit ze uit naar een vrouw met zelfvertrouwen. Een hartverwarmend verhaal over een jonge vrouw die haar plaats zoekt tussen twee culturen en haar poging deze samen te brengen tot een eenheid waarin haar dierbaren zich allemaal prettig vinden. Een fijn boek.

Roman/Boekenkast boek/399 bladzijden/4****

60. De zeven zussen - Maan - Lucinda Riley

Het vijfde deel van de zeven zussen serie. Ditmaal het verhaal van Tiggy en brengt ons naar een landgoed in Schotland. Daar gaat ze werken met dieren. Het landgoed wordt beheerd door de knappe Charlie Kinnaird. Op het landgoed maakt ze kennis met Chilly. Hij weet haar veel te vertellen over haar verleden en brengt haar op weg naar haar roots in het Spaanse Granada. Opzet van dit boek is weer hetzelfde als de voorgaande in deze serie, maar door de boeiende schrijfstijl en interessante verhaallijnen verveeld het nooit. Heden en verleden zijn mooi in elkaar verweven en een oude bekende speelt opnieuw een rol in het verhaal. Tevens rijst de vraag weer: is Pa Salt echt dood? Prachtige roman, het deel van Electra waar je aan het einde van het boek een preview van krijgt, kan voor mij niet snel genoeg komen.

Feelgood/Ebook/547 bladzijden/4****

HRC XXL: Van dun naar dik: 500 - 599 bladzijden

61. Beet - Sietske Scholten

In de week van de teek las ik het boek Beet. Toepasselijke titel voor de teek die zich in Elise had vastgebeten. Wat een heftig verhaal. Het begint met een machtig mooi beschreven proloog.

Elise vecht al jaren tegen de ziekte van Lyme. Haar zoektocht en onmacht om te achterhalen wat haar mankeert is zo realistisch beschreven. Het niet serieus genomen door artsen heeft een droevige weerslag op Elise. Haar relatie heeft er flink onder te lijden. Als dan eindelijk de uitslag komt dat ze Lyme heeft gloort er weer hoop voor Elise. Hoewel op dat moment de bacterie al flink heeft huisgehouden in haar lichaam. Na een moeilijke behandeling tegen Lyme ontmoet ze Marjolein. Samen bouwen ze een intense liefdesrelatie op. Hoewel daarin ook diepe zwarte gaten zich aandienen. Ze worden beide moeder van Merel, het hoogtepunt in hun relatie. Maar dan slaat de Lyme nog heviger toe. Prachtig en ontroerend geschreven verhaal over deze vreselijke ziekte. Fijne schrijfstijl met intense realistische beschrijvingen, waarmee je helemaal in het verhaal wordt gezogen en wat mij diep in mijn hart heeft getroffen.

Roman/Ebook/216 bladzijden/5*****

HRC: Diversiteit en waargebeurd.

62. Valse Hoop - Clare Mackintosh

Wanneer beide ouders van Anna korte tijd na elkaar zelfmoord hebben gepleegd, ontmoet Anna Mark bij wie ze in therapie gaat. Anna en Mark krijgen een relatie en worden de ouders van Ella. Huisje, boompje, beestje zou je denken totdat op de dag waarop de moeder van Anna 1 jaar dood is, er een kaart met mysterieuze tekst wordt bezorgd. Deze kaart brengt Anna aan het twijfelen. Was het wel zelfmoord?

Weer een spannende thriller van Mackintosh met zoals wat we gewend zijn bij deze auteur, aan het einde een bijzondere twist.

Thriller/Luisterboek-ebook/377 bladzijden/BC april 2019/4****

63. Villa Serena - Domenica de Rosa

Een nieuwe auteur voor mij. Een zomers boek wat zich afspeelt in de heuvels van Toscane. Emily wordt gedumpt door haar man wanneer ze eenmaal in Toscane zijn gesetteld. Vanaf dat moment moet ze een nieuw leven met haar drie kinderen opbouwen in het Italiaanse stadje. Dit brengt de nodige moeilijkheden met zich mee. 

Roman/Minibieb boek/335 bladzijden/3***

64. Baguette met jam voor twee - Wendy Brokers

En toen brak Pasen aan met zonovergoten dagen. Deze zonnige dagen nodigde uit om een heerlijke relaxed feelgood te lezen. Omdat de kaft van dit boek zo vrolijk is kwam ik bij het zien daarvan al gelijk in een zomerse stemming. De inhoud heeft me niet teleurgesteld. Een mooi verhaal met veel diepgang wat zich afspeelt op een Franse camping. Een genot om te lezen!

Feelgood/Ebook/280 bladzijden/4****

65. Vrij spel - Carlijn Vis

In vrij spel wordt het verhaal van verzetsvrouw Emma verteld, die samen met haar vriend naar Engeland moet vluchten. Haar vriend Willem wordt namelijk gezocht door de Gestapo. Emma en Willem zijn twee van de Engelandvaarders in de Tweede Wereldoorlog. Gebaseerd op waargebeurde feiten. Heden en verleden lopen door elkaar. Soms op een rommelige manier zodat je regelmatig de draad van het verhaal kwijt bent. Zitten we nu in het heden of in het verleden? Ik heb het verhaal geluisterd maar moest soms teruglezen wat en wanneer iets afspeelde. 

Literaire roman/Luisterboek/216 bladzijden/BC apr-19/3***

HRC: waargebeurd

66. Voor wat, hoort wat - Sophie Kinsella

Fixie Farr heeft van haar vader altijd te horen gekregen dat ze onder het motto: Family first alles moest benaderen. Omdat ze altijd alles wil fixen heeft ze daaraan haar bijnaam verdiend. Als ze in een koffietentje de laptop van een vreemde redt, begint het spel van voor wat hoort wat. Dit is leuk in het begin totdat het tegen gaat werken en er keuzes gemaakt moeten worden.

Omdat Sophie Kinsella één van mijn favoriete schrijfsters is heb ik dit boek vrij snel gekocht toen het uitkwam.  Maar helaas heeft dit boek me enigzins teleurgesteld. Ik had er meer van verwacht. De hoofdpersoon Fixie is zo ongelooflijk onnozel dat het me op een gegeven moment ging irriteren. Ik werd soms zelfs moe van het gedrag van Fixie.  Het duurt vrij lang voordat Fixie eindelijk ruggengraat krijgt en verandert in Ninja Fixie.  Het boek bevat wel enige humor maar niet zoals je gewend bent van deze schrijfster. Het einde is voorspelbaar en leuk, alles komt goed op zijn pootjes terecht. 

Feelgood/Ebook/387 bladzijden/3*** 

67. Het einde van de eenzaamheid - Benedict Wells

Bij het ontwaken uit coma na een zwaar motorongeluk gaat Jules diverse etappes van zijn leven na. Hij ligt te overpeinzen waarom zijn leven geworden is zoals het nu is. Zijn gedachten gaan steeds verder terug totdat hij bij de ramp belandt die zijn kinderjaren altijd heeft overschaduwd. Drie decennia passeren de revue. Elk decennia gevuld met geloofwaardige passages, psychologische (liefdes) relaties en intens belevende beelden. Een boeiend maar heftig verhaal. In één dag geluisterd/gelezen.

Literaire roman/Luisterboek-Ebook/211 bladzijden/BC apr-19/4****

HRC: Plaats 38 Hebban top 1000

68. De vergeten Deverill - Santa Montefiore

Een nieuwe roman over de familie Deverill in het mooie Ierland. Het hoort niet bij de trilogie maar wordt aan de zijkant mooi ingeschoven in de trilogie. Heel veel familieleden en dorpsbewoners van het stadje Ballinakelly passeren weer de revue. In het begin moest ik mijn geheugen weer even opfrissen hoe het ook alweer zat en om een beeld te vormen van wanneer en welke tijd speelt het verhaal af. Maar Montefiore heeft prachtig verder voorgeborduurd op de trilogie. Weer een heerlijke roman met wederom prachtige beschrijvingen van de Ierse natuur. 

Feelgood/Ebook/410 bladzijden/4****

Tussenstand van mijn leesdoelen 2019:

Ik had alles in een mooi statistiek overzichtje willen gieten maar krijg het niet voor elkaar om vanuit excel een helder overzicht te exporteren. Als er iemand is die mij hierin wegwijs wil maken houd ik me aanbevolen. 

Deze maand 18 boeken gelezen, totaal t/m deze maand 68. HRC 68/100

Deze maand 5634 bladzijden gelezen. 

Uit eigen kast gelezen (papier) deze maand 1, t/m deze maand (Doelstelling: elke maand 1)

Van minibieb 2

Van Bookchoice abonnement 7, totaal t/m deze maand 23 (Doelstelling: elke maand 2)

Aantal 1* deze maand 0, t/m april 0

Aantal 2* deze maand 1, t/m april 1

Aantal 3* deze maand 4, t/m april 26

Aantal 4* deze maand 12, t/m april 39

Aantal 5*deze maand 1, t/m april 2

Dit was het dan weer. Bedankt voor je aandacht en belangstelling en tot de volgende maand. 

  33844d87aaf8cae1581a293c5d11971c.png



Reacties op: HRC 2019 - #April

Gerelateerd

Over

Sietske Scholten

Sietske Scholten

Sietske Scholten is een Nederlandse schrijfster die bekend staat om haar meeslep...