Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kruisverband van Louzewies de Jager

op 10 juli 2019 door

In april verscheen in eigen beheer de 200 bladzijden tellende roman van Louzewies de Jager (pseudoniem), Kruisverband.

Dit vlot geschreven, autobiografische verhaal voelt aan als een tijdreis in sneltreinvaart. Vanuit de benepen zestiger jaren krijgen de geleidelijke sociale veranderingen hun climax in het losgeslagen heden. De hiervoor typerende situaties worden anekdotisch beschreven vanuit een Hollands stedelijk perspectief.

Met een filmische vaart passeren actuele onderwerpen waarbij maatschappelijke tegenstellingen en bedrijfseconomische vraagstukken niet geschuwd worden. Deze worden ongecompliceerd verwerkt in schelmenstreken en onorthodoxe gedachtenkronkels. Perikelen met klassieke automobielen maken de vertelling persoonlijk, terwijl voor professionele activiteiten juist menselijke eigenaardigheden uitgediept worden. Intimiteiten worden gerelativeerd door een ironische ondertoon en geven een inkijkje in seksuele verhoudingen. Ondertussen stemmen de aangestipte kruisverbanden tussen ogenschijnlijk onafhankelijke thema’s tot nadenken.

Deze roman laat zien dat keuzes gemaakt moeten worden om problemen te kunnen ontwijken. Alles is hierbij geoorloofd zolang het maar niet saai wordt!

Boek ‘Kruisverband’ over CARRIÈRE DWINGT VROUW TE KIEZEN  

Een veelzijdige roman over doorzettingsvermogen, strijdbaarheid en onafhankelijkheid  

De roman ‘Kruisverband’ laat op de achtergrond zien hoe in de Nederlandse samenleving de sociale verhoudingen de laatste zestig jaar radicaal gewijzigd zijn. Dit egodocument is daardoor meer dan een literaire vingeroefening. De vrouwelijke hoofdpersoon moet om haar ambities waar te maken vele keuzes maken die raken aan actuele thema’s zoals #metoo-situaties, luizenmoederperikelen of graaiculturen. Dit belet De Jager niet om de verhaallijn met een filmische dynamiek neer te zetten en de aandacht vast te houden. Deze vlot geschreven, autobiografische vertelling voelt daarom aan als een tijdreis in sneltreinvaart.

Bèta-vrouw als buitenbeentje

De vrouwelijke hoofdpersoon wordt gevolgd in haar levenslange zoektocht om zich binnen verschillende mannenbolwerken te kunnen handhaven. De onorthodoxe keuzes tijdens haar loopbaan worden afgewisseld met persoonlijke avonturen en intieme inkijkjes in seksuele verhoudingen. De gevolgen van maatschappelijke ontwikkelingen worden beschreven vanaf de benepen zestiger jaren tot aan de verwarring in het losgeslagen heden. De hiervoor typerende situaties worden anekdotisch beschreven vanuit een Hollands stedelijk perspectief. De verteltrant wisselt van beschouwend filosofisch naar cabaretesk, en is bij wijlen hilarisch.  

Een leven lang leren

Naast prettig leesbare avonturen biedt de roman praktische handvatten over hoe om te gaan met bedrijfsmatige dilemma’s. Het streven naar flexibiliteit en onafhankelijkheid zijn volgens De Jager daarvoor de meeste kansrijke uitgangspunten. De hoofdpersoon is niet wars de gebaande paden te verlaten om nieuwe kennis op te kunnen doen. Daardoor is zij in staat de verschillen tussen managementculturen in het bedrijfsleven en publieke instellingen - zoals de zorg en het onderwijs - raak te typeren. Onderwijl wordt dit streven persoonlijk ingevuld door schelmenstreken en reisverhalen met klassieke automobielen. Het boek is daarom geschikt voor iedereen met brede interesses die zich graag door het onalledaagse laat verrassen. Kortom, in deze roman worden veel kruisverbanden gelegd, maar wordt ondertussen niet nagelaten om de lezer te amuseren met een ongebruikelijke levenswandel en treffende karakterschetsen.  

Het boek ‘kruisverband’ is bij de boekhandel verkrijgbaar in druk en is via de meeste webwinkels als eboek te downloaden. Louzewies de Jager: Kruisverband. CPR, 199 blz. € 19,95 



Reacties op: Kruisverband van Louzewies de Jager

Meer informatie

Gerelateerd