Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Altijd acht gebleven

op 20 mei 2018 door

Annie M.G. Schmidt, een naam die de jeugdliteratuur al generaties lang kleur geeft. Vandaag, 20 mei, zou ze 107 jaar oud zijn geworden. Reden genoeg om stil te staan bij de 'Koningin van het Nederlandse kinderboek', die zoals ze zelf zei altijd acht gebleven is.

Door: Ilja

Op 20 mei 1911 werd Anna Maria Geertruida Schmidt in Kapelle, Zeeland geboren. Annie groeide op in een domineegezin, waarin veel gelezen werd. Annie M.G. Schmidt werd bibliothecaris en begint met schrijven van poëzie. Na de Tweede Wereldoorlog kwam ze te werken bij de krant Het Parool. Daar zat ze volledig op haar plek en begon ze te schrijven...

Versjes, verhalen, cabaretteksten, muziek, toneelstukken, radio, sprookjes, reclameteksten, noem het maar op, Annie M.G. Schmidt schreef het allemaal. Het maakte Schmidt een geliefde schrijfster, die ze nog steeds is.

Wie Annie M.G. Schmidt zegt, zegt Jip en Janneke. Al decennialang groeien kinderen op met deze twee buurkinderen. Er komt wel eens kritiek op Jip en Janneke, ze zijn te rolbevestigend en het is te ouderwets. Kinderen van nu weten niet wat een 'schillenboer' en een 'kolenhok' is. Toch weerstaan Jip en Janneke de tand des tijds. Ze maken huis-tuin-en-keukenavonturen mee die voor kleine kinderen herkenbaar blijven.

De boeken van Schmidt bevatten vaak rare figuren. Denk aan Minoes, die vroeger kat is geweest. Of Mevrouw Helderder in Pluk van de Petteflet. Daarnaast mogen de kinderen veel. Zo woont Pluk alleen en heeft een eigen auto en zorgt Otje meer voor haar vader Tos dan andersom. Annie M.G. Schmidt schopt tegen de bestaande orde aan en dat leverde haar zelfs een plekje op in de canon van de Nederlandse geschiedenis, die op de basisscholen behandelt wordt.

Het tegendraadse kwam ook in haar poëzie naar voren. Iedereen kent dit versje wel:

Ik wil niet meer, ik wil niet meer!
Ik wil geen handjes geven!

Met haar poëzie kon Schmidt op een luchtige manier de maatschappij aanspreken en ook deze versjes worden in menig kinderkamer nog voorgelezen.

Schmidt schreef echter niet alleen voor kinderen. Zo schreef ze voor cabaretier Wim Kan, ze schreef poëzie voor volwassenen, maakte toneelstukken en schreef een zeer succesvolle radioshow: De familie Doorsnee waar mensen massaal voor thuisbleven.

Niet alleen is er veel verschenen van haar hand, er is ook veel over haar geschreven. Zo schreef Annejet van der Zijl een biografie Anna en verscheen er onlangs Het abc van Annie MG onder redactie van Joke Linders.

Er is dus ruim twintig jaar na haar dood nog genoeg van, maar ook over Annie M.G. Schmidt te lezen. Wat is jouw favoriete werk van Annie M.G. Schmidt?



Reacties op: Altijd acht gebleven

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt was een van Nederlands bekendste en populairste schrijfsters....