Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bravelands 2: Regelbrekers

op 11 november 2018 door

Apen, leeuwen, olifanten, neushoorns, ossenpikkers, krokodillen, stokstaartjes, hyena's, roofvogels en nog veel meer! Als je Bravelands openslaat komt er een bulderend geraas aan dieren voorbij. Annemieke en Sanne lazen eerder al deel 1 van de dierenserie van het schrijverscollectief Erin Hunter. Vandaag bespreken ze het tweede deel voor jullie.

Geschreven door Annemieke en Sanne

Deel 1 - De Outsider

Hoe zat het ook al weer? 
Hunter schreef eerder boeken over sterke katten, nu beschrijft ze het leven op de savanne met hoofdrollen voor een olifant, baviaan en leeuw. De leeuw Fier is verbannen uit zijn troep. Sky de olifant kan de beenderen van de doden lezen en Doorn de baviaan komt in opstand tegen zijn lot. Jarenlang leefden de wilde dieren op de Afrikaanse vlakte volgens één regel: alleen doden om te overleven. Maar er heerst verraad en niet iedereen houdt zich aan die regel. Sommige dieren zijn bereid héél ver te gaan in hun zoektocht naar macht. 

In ons vorige artikel gaven we tien redenen waarom je Bravelands zou moeten lezen. 

Deel 2 - De Regelbrekers

Waar gaat het tweede deel over?
We gaan verder met het leven op de savanne en volgen nog steeds Fier, Sky en Doorn. Er is alleen veel veranderd en in alle drie de troepen heerst er onrust door veranderingen in leiderschap. Nu Oppermoeder is overleden missen alle dieren van de warme Afrikaanse vlakte sturing. Het is lastig om andere dieren te vertrouwen. Wie is eerlijk en wie beduvelt de boel op de weg naar macht?

De discussie
Aan de hand van een aantal onderwerpen bespreken we de inhoud van Bravelands 2: De Regelbrekers.

Hoe verrassend is het plot van deel 2 De Regelbrekers?

Annemieke: Deel 2 was voor mij net zo verrassend als deel 1. Het boek zit vol met bijzondere gebeurtenissen. Voor een aantal geldt dat ze wellicht te voorspellen waren. Maar overall was het plot voor mij - opnieuw, zoals dit ook bij deel 1 het geval was - een positieve verassende ervaring. 

Sanne: Als je denkt dat je na één boek gelezen te hebben alles van Bravelands wel hebt gezien, dan heb je het mis. Erin Hunter laat de lezer in het tweede deel van de serie Bravelands nog veel meer meemaken over het leven op de eindeloze vlaktes en de synergie tussen dieren. Deel 2 is zeker verrassend, misschien nog wel verrassender dan deel 1.

Is het boek vernieuwend?

Annemieke: Of deel 2 vernieuwend is, misschien niet echt. Het is meer van hetzelfde en echt wat ik verwacht had na het lezen van deel 1. Maar goed persoonlijk vind ik dat de hele 'Bravelands'-serie vernieuwend is. En daarmee zijn de boeken dan ergens ook weer vernieuwend. Als deel 1 je aansprak, zal dit deel je ook zeker aanspreken. Deed het dat niet, dan zal deel 2 het waarschijnlijk ook niet doen. Het ligt overduidelijk in het verlengde van elkaar. Iets wat mij bijzonder goed bevallen is.

Sanne: Ik ben het met Annemieke eens dat Bravelands een bijzondere en vernieuwende serie is. Ik vind wel dat het er in dit tweede deel heftiger aan toe gaat dan in het eerste deel. De strijd tussen de dieren laait verder op en zoals ik eerder al schreef krijg je nog meer mee van de hiërarchie tussen de verschillende diersoorten. Ik denk inderdaad dat als het eerste deel je niet aansprak, dit deel ook niets voor je zal zijn, maar andersom is ook zeker waar: vond je deel 1 prachtig, dan vind je deel 2 nog mooier!

Hoe komt het beestachtige element uit de verf?

Annemieke: De beestachtige elementen in deel 2 nemen extremere vormen aan dan bij deel 1 het geval was. Met het wegvallen van de oppermoeder ontstaat er een bloederig strijdtoneel, waarin veel dieren zich wapenen op beestachtige manieren. Dit resulteert in vechtpartijen, verraad en zelfs moord. Daarnaast zien we ook nu de beestachtige elementen weer terug in de alledaagse uitdrukkingen uit het boek. Bovenal krijgen we een kijkje in het dierenleven, waardoor het hele verhaal eigenlijk een groot beestachtig gebeuren is.

Sanne: Het leven in Bravelands wordt zwaarder. Door veranderingen in het klimaat hebben de dieren het moeilijk, maar ook door het wegvallen van Oppermoeder. Er heerst chaos, er is niet voldoende te eten en niet alle dieren houden zich aan de regels van Bravelands. Erin Hunter beschrijft heel gedetailleerd hoe de dieren zich bewegen, eruit zien en leven. Daarbij horen in dit deel ook de beestachtige elementen van het overleven. Soms moet er gedood worden om voort te kunnen bestaan en ook dat beschrijft Hunter uitbundig.

Hoe kijken jullie naar het derde deel?

Annemieke: Ik kijk enorm uit naar het derde deel. Hoe gaat dit allemaal aflopen? Iets wat ik me afvraag, helemaal na opnieuw een beestachtige afsluiting van een deel. Het liefst zou ik gelijk verder zijn gegaan met lezen, maar helaas dat zit er niet in. De Engelse versie is onlangs verschenen, maar ik ben vastbesloten te wachten op de Nederlandse versie (waarvan nog niet duidelijk is wanneer het zal verschijnen). Aan de andere kant is dit misschien het perfecte excuus om de gehele serie nog eens in het Engels te gaan lezen, want wachten op een nieuw deel van een goede serie, duurt me altijd te lang.

Sanne: Ook ik kijk uit naar het derde deel. Hoe zou dit allemaal aflopen, dit komt toch wel goed? Ik vind het erg bijzonder hoe Erin Hunter vanuit het perspectief van dieren heeft geschreven, maar ik ben wel benieuwd of ze ons in het derde deel opnieuw weet te betoveren. Ik wacht rustig af op het derde deel van de serie, zodat ze een prachtig geheel vormen in de boekenkast. Want zeg nou zelf, zijn de omslagen geen plaatjes?! 

Wat is jullie eindoordeel over De Regelbrekers?

Annemieke: Ik heb enorm genoten van het tweede deel van deze, voor mij zo heerlijk vernieuwende, serie. De positieve, verrassende lijn die gestart is in deel 1, is met dezelfde kwaliteit voortgezet. Het boek bevat alle ingrediënten voor een heerlijk avontuur. De personages zijn - ondanks dat het dieren zijn - zo uitgewerkt dat je met ze mee kan leven. De gebeurtenissen die zich in een goed tempo opvolgen (niet te snel en met voldoende aandacht en geen saaie momenten) zorgen ervoor dat ik door wil blijven lezen. Daarom geef ik Bravelands 2: De Regelbrekers 4 sterren.

Sanne: Ook ik heb genoten van dit tweede deel van de serie. Ik vind het erg bijzonder hoe Erin Hunter ons heeft weten mee te nemen in de gedachtes en levens van de dieren. Het ene moment voel je je een leeuw, het volgende moment een grote olifant om vervolgens weer als een baviaan te leven. Wel stond het aantal pagina's van dit dikke boek me wat tegen, maar uiteindelijk waren ze het lezen waard. Er is voldoende spanning in het boek aanwezig om de lezer bij het verhaal te houden. Ook de perspectiefwisselingen zorgen voor een sprankelend geheel. Het is nooit saai in Bravelands. Ik geef Bravelands 2: De Regelbrekers 4 sterren.

Zijn jullie al besmet met het Bravelands-virus? Laat ons weten wat jullie vinden van deze serie! Wat zijn jouw favoriete beestachtige elementen?



Reacties op: Bravelands 2: Regelbrekers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Erin Hunter

Erin Hunter

Erin Hunter is een pseudoniem dat gebruikt wordt voor een Brits schrijverscollec...