Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Buddyread: Matilda en de boekdwalers

op 27 februari 2019 door

De 11-jarige Matilda is opgegroeid bij haar grootouders, die eigenaar zijn van een boekhandel, nadat haar moeder is verdwenen. Wie wil dat nou niet opgroeien in een boekhandel? De liefde voor boeken heeft ze dan ook van kleins af aan meegekregen. Maar wat als je ineens je favoriete personages zoals Anne van Avonlea en Alice tegen komt in die oh zo vertrouwde boekhandel? 

Door Selene en Annemieke

Buddyread

Annemieke: Soms heb je van die boeken, die vanaf het moment dat ze verschijnen (in dit geval in het Engels), op je lijstje staan. Matilda en de boekdwalers is er zo één. Met het schaamrood op mijn kaken moet ik bekennen dat ik de Engels versie al sinds september 2018 in mijn kast heb staan en ondanks de sterke wens om het snel te lezen was het nog altijd ongelezen. Het is een verhaal dat denk ik iedere boekenliefhebber (die ook een beetje van fantasie houdt) aan zal spreken. Het verhaal dat zich afspeelt in de boekenwinkel (de perfecte plek voor een goed boek) is er een die je - net als wat Matilda gebeurt - gelijk in het boek laat nestelen.

Selene: Ik kende het boek nog niet, maar het viel mij op vanwege de titel. Matilda van Roald Dahl is één van mijn lievelingsboeken en dit boek gaat ook over boeken... In de Engelse editie wordt Matilda de hele tijd "Tilly" genoemd, voor zover ik uit Engelse recensies heb kunnen opmaken. In de Nederlandse vertaling staat wel af en toe "Tilda". Waarschijnlijk is deze keuze gemaakt om de connectie met het boek "Matilda" van Dahl iets sterker te maken: beide Matilda's houden heel erg van lezen. Daar houdt de overeenkomst ook wel zo ongeveer op. RD-Matilda is heel slim en leest voornamelijk volwassenenboeken, deze Matilda is gewoon een elfjarig meisje en leest alleen kinderboeken. De boeken van Roald Dahl worden echter helemaal niet genoemd, waarschijnlijk ook om deze reden.
Juist omdat deze Matilda niet superslim is en toch veel van lezen houdt, is het voor lezers waarschijnlijk wel wat makkelijker om zich met haar te identificeren.

Annemieke: Grappig om te zien hoe je de link legt met RD-Matilda. Ik ben ook dol op dat boek, maar had de link zelf nog helemaal niet gelegd. Nu ik jouw beredenering zo zie staan zie ik ook, inderdaad, de overeenkomsten. Wat me erg aanspreekt aan Matilda is dat ze een bepaalde mate van lef heeft om de dingen uit te proberen (mede dankzij vriend Oscar - waarbij ik overigens gelijk aan schrijver Oscar Wilde moest denken zonder te weten waarom). Tegelijkertijd denkt ze ook na over wat verantwoord is en wil ze niet onbezonnen te werk gaan. Een worsteling waarvan ik denk dat menig kind deze zal herkennen. Ook al weet je dat het niet altijd verstandig is, soms wint de wens het toch van het verstand. Bovendien sprak het me erg aan dat ze toch het avontuur aangaat, ondanks haar twijfels en haar onzekerheden. Dit maakt haar wat mij betreft een krachtig personage. Wat vindt jij daar van?

Selene: Mee eens! De lezer weet steeds evenveel als Matilda zelf, al krijgt de lezer vaak wel iets sneller een vermoeden van wat er aan de hand is dan Matilda. De meeste belangrijke punten van het verhaal worden wel uitgelegd door de volwassen personages, steeds nadat Matilda (alleen of samen met Oskar) weer iets heeft meegemaakt. De personages zijn duidelijk goed of slecht, maar (behalve Matilda en Oskar) weten alle personages wel meer dan ze laten blijken. Het zijn wel leuke personages om over te lezen. Zelfs de slechterik heeft nog een redelijk goede motivatie om te doen wat hij doet.

De reden dat Matilda's favoriete boeken oude kinderboeken zijn, is omdat die personages al uit het copyright zijn en die personages dus voor kunnen komen in dit boek. In het nawoord noemt de auteur namelijk ook Lyra Belacqua (uit "Het Noorderlicht"), maar zij "zit nog in het copyright".

Het verhaal is ook nog goed te begrijpen als je de boeken waarnaar gerefereerd wordt, niet hebt gelezen. De werelden van de personages worden namelijk beschreven voor iemand die er voor de eerste keer rondloopt. Door alle boeken die genoemd worden, is dit ook een leuk boek om weer wat inspiratie te krijgen voor volgende boeken die je zou kunnen lezen!

Annemieke: Helemaal mee eens. Wat heb ik genoten van de personages en de stukken waarbij Matilda in het verhaal werd gezogen. En ik heb ze zelf voor het overgrote deel niet gelezen. Zelf lijkt me dat ook echt heerlijk. Wat zou ik graag deel uitmaken van één van mijn favoriete boeken - helemaal omdat je deel redelijk onschuldig kan blijven... al is de scene van schateiland toch wel een beetje spannend. Als dat maar goed komt! Zo lijkt het me mooi om een deel uit te maken van De Kinderkaravaan of Kruistocht in Spijkerbroek, helemaal omdat je kunt kiezen als het ware waar je er ingezogen wordt. Ook andere boeken zoals De jongen die draken kweekte of Mary Poppins. In welk boek zou jij graag gaan dwalen?

Selene: Daar ging ik ook over nadenken... In eerste instantie dacht ik aan een wereld zoals van Harry Potter, maar je krijgt zelf geen extra krachten als je in een boek gaat dwalen. Als "Dreuzel" rondlopen op Zweinstein lijkt me namelijk niet erg slim. Ik denk dat ik ook voor een boek van Thea Beckman kies: Kinderen van Moeder Aarde. Dat speelt zich af in de toekomst en daar komt geen magie in voor, dus dat is iets handiger. Het lijkt me ook wel interessant om in Matilda en de boekdwalers te gaan dwalen. Zou je via dat boek dan weer in andere boeken terecht kunnen komen...?

Annemieke: Misschien wel, wie zal het weten... Als je dan maar wel aan de voorwaarden kan voldoen, want je mag alleen dwalen in verhalen die je goed kent.

Eindoordeel

Selene: Het is vooral een erg leuk boek voor mensen (niet alleen kinderen) die van lezen houden. De auteur geniet heel veel van verhalen en dat blijkt ook uit de manier waarop ze erover schrijft. Voor een lezer die datzelfde gevoel kent, is het een heerlijk boek.
Het is ook een leuk boek om weer wat inspiratie te krijgen voor volgende boeken die je zou kunnen lezen. 

Van mij krijgt het boek 5 sterren!

Annemieke: Soms kom je zo'n boek tegen, waarbij je gigantisch loopt te balen als het uit is. Dit is zo'n boek. Van de eerste tot de laatste pagina word je uitgenodigd om mee te dwalen in het leven van Matilda en haar lievelingsboeken. Simpelweg genieten!

Ook van mij krijgt het boek 5 sterren!

Hebben jullie Matilda en de boekdwalers al gelezen? Viel het bij jullie net zo goed in de smaak? Laat het ons weten.Reacties op: Buddyread: Matilda en de boekdwalers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl schreef zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen. Zijn kinderb...

Thea Beckman

Thea Beckman

Thea Beckman was een schrijfster van kinder- en jeugdboeken. Omdat ze in haar je...