Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie: De reis van Yarim

op 07 augustus 2019 door

De reis die Yarim aflegt is niet een reis van vandaag de dag, maar een van 4400 jaar geleden. Yarim leeft in het land van Summer en Akkad, dat nu onderdeel is van Irak. Wil je meer weten over die reis van Yarim en hoe het er zoveel jaar geleden aan toe ging? Sanne las De reis van Yarim, geschreven door Hans Hagen, en vertelt je nu meer over dit verhaal.

Door Sanne

Korte samenvatting

4400 jaar geleden ging het er heel anders aan toe. Na een gevecht met een leeuw is Yarims arm onbruikbaar en daarmee wordt ook Yarim nutteloos bij het werk dat moet worden verzet. Als de oogsten tegenvallen en zijn vader de pacht niet meer kan betalen, verkoopt hij Yarim en zijn moeder als slaven aan de machtige koningin Ku Bau. Er staat Yarim een hele reis te wachten.

Over de auteur

Hans Hagen ken je waarschijnlijk wel van de boeken die hij maakte met Monique Hagen. Samen schreven ze voornamelijk prentenboeken en dichtbundels voor jonge kinderen. Maar wist je dat Hans naast de twaalf boeken die hij met Monique uitbracht, zelf ook ruim veertig boeken schreef? Als kind was hij dol op lezen én geschiedenis. Hij werd dan ook leraar Nederlands en geschiedenis en schrijft nu zelf de mooiste verhalen. Dat de liefde voor jeugdliteratuur groot is, blijkt ook wel uit het feit dat hij van 2017 tot 2019 Kinderboekenambassadeur was.

Leeservaring

De reis van Yarim bestaat uit een viertal verhalen. Hans Hagen schreef vier verhalen over Yarim die hij bundelde in dit bijna 500 pagina's tellende boek: Het gouden oog, De weg van de wind, Kwaad bloed en Het water kust. De verhalen bestaan op hun beurt weer uit verschillende delen die zijn opgebouwd uit hoofdstukken die wisselen in lengte (leuke bijkomstigheid: in spijkerschrift worden de hoofdstuknummers aangegeven).

Als lezer krijgen we mee hoe het eraan toe gaat in het woestijndorpje waar Yarim opgroeit. Het dagelijks leven, de voeding, de klederdracht, het jagen, de dieren, stukje bij beetje komen we meer te weten over het leven van Yarim. Hagen heeft aandacht voor de gevaren, de verhoudingen tussen arm en rijk, tussen man en vrouw, de verschillende weersomstandigheden: hij bespreekt alees tot in detail. Hierdoor kost het weinig moeite om terug te keren in de tijd en met Yarim mee te kijken. Wel kennen de verhalen een lange aanloop voordat de spanning toeneemt en het je weet te grijpen.

Een ander element dat in de tijd van Yarim erg belangrijk was, is het geloof. De verschillende goden worden aangesproken in tijden van tegenslagen, bij het kiezen van een nieuwe koning, bij ziekte en bij slecht weer. Hagen omschrijft de verschillende rituelen die worden gebruikt om bijvoorbeeld Adad (god van regen en onweer), Anu (god van de hemel) of Baba (godin van de gezondheid) gunstig te stellen. De priesters prevelen gebeden die zijn terug te lezen in het boek en die zo zorgen voor een nog completer beeld van die tijd. 

Een belangrijke rol is weggelegd voor Yarim, het is immers zijn reis die we volgen, maar het boek bevat nog vele andere personages. Een andere grote rol is weggelegd voor Nanshe. Nanshe geeft de mensen met zijn harp en verhalen wijze lessen mee of zet ze op hun nummer. De verhalen over de goden laten zien dat ook zij met de nodige tegenslagen te maken hebben gehad, maar dat pech ook elk moment kan worden omgebogen tot iets heel moois.

De schrijfstijl van Hans Hagen is enerzijds prettig doordat zinnen niet al te lang zijn en de echt gruwelijke elementen uit die tijd amper of anders subtiel worden besproken. Anderzijds is de hoeveelheid personages groot. In elk verhaal voegt Hagen nieuwe personen met ingewikkelde namen toe aan het bestaande palet met personages. Daarnaast kent het boek vele namen voor goden, dorpen en steden en natuurverschijnselen, wat het niet altijd even overzichtelijk maakt.

Doelgroep

Ondanks dat het boek geclassificeerd is als een jeugdboek voor kinderen van 10 jaar en ouder, raad ik dit boek aan oudere kinderen aan: middelbare scholieren met enige interesse in geschiedenis en wereldoriëntatie. De combinatie van ingewikkelde namen en het tragere karakter van de verhalen vragen van de lezer meer inspanning en concentratie.

Conclusie

De vier verschillende verhalen over Yarim geven een prachtige kijk in het leven van eeuwen geleden. Alle facetten, van het geloof, tot kleding, van de dieren tot het eten, worden uitgebreid door Hans Hagen besproken. De vele details en het tragere karakter van de verhalen zorgen er voor dat het tijd kost om je onder te dompelen in De reis van Yarim. Boeiend blijft het echter tot het einde, dus voor hen die houden van avonturen en geschiedenis is het boek een aanrader. 3*** 



Reacties op: Clubrecensie: De reis van Yarim

Meer informatie

Gerelateerd