Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie Hamstersaurus Rex

op 27 januari 2019 door

Hamstersaurus Rex. Alleen de titel maakt al nieuwsgierig. Wat zou het zijn? Is het een hamster of is het een dinosaurus? Je komt er vandaag achter! Natuurlijk verklappen we niet te veel, uiteindelijk moet je er zelf achter komen of je deze Hamstersaurus Rex weet te temmen of niet!

Door Sanne

Over Hamstersaurus Rex

Sam en zijn klas krijgen een klassenhuisdier: een hamster. Na enig overleg komt de klas overeen dat er geen betere naam voor de hamster is dan Hamstersaurus Rex. Als de hamster zich tegoed doet aan het proteïnepoeder van de gymleraar, doet hij zijn naam eer aan: hij wordt misschien niet heel groot, maar wel heel sterk. Hij gromt, heeft dinosaurustanden, scherpe klauwen en helpt Sam om de problemen op school te overwinnen. Samen pakken ze de Stier aan, de grootste bullebak van de school. 

Wie is Tom O’Donnell?

Hoewel wij in Nederland nog niet eerder van Tom O’Donnell hebben gehoord, is Hamstersaurus Rex niet zijn eerste boek. Eerder schreef hij al Space Rocks en Space Rocks 2. Ook schreef hij voor de New Yorker en voor tv-series. Samen met zijn vrouw woont hij in New York.

De omslag

53d2b85900794cf3225f6907227ce31e.jpgOp het eerste oog lijkt de cover vrij eenvoudig. Kijk je goed dan zie je eigenlijk heel veel. De knalblauwe achtergrond en de zwarte schaduw contrasteren sterk met de witte letters van de titel. Ook valt op dat de lieve, schattige hamster met zijn ronze ogen, een grote heldhaftige schaduw heeft. Daarmee vat de voorkant het boek perfect samen. Hamstersaurus Rex lijkt zo schattig, maar ondertussen... Op de achterkant zien we de hoofdrolspelers uit het boek: Sam, Stier van der Kop en de gemuteerde dino-hamster. 

De illustraties

Hoewel de omslag het idee wekt dat Hamstersaurus Rex een graphic novel of een boek in stripvorm is, is dat het niet. Het boek bevat zwart-wit illustraties van Tim Miller, zelf ook schrijver en daarnaast illustrator van prentenboeken, maar echt alleen ter ondersteuning van het geschreven woord. Soms is dat een paginavullende tekening, dan weer een kleiner plaatje, maar nergens is de tekening belangrijker dan wat er wordt verteld. Wel laten de illustraties van Miller goed zien wat er in het boek gebeurt. De eenvoudige tekeningen zijn grappig en fijn om naar te kijken.

De leesbeleving

Het drieëntwintig hoofdstukken tellende boek is geschikt voor kinderen in de bovenbouw van de lagere school. Vanaf een jaar of 10 is het goed zelf te lezen en herkenbaar voor de kinderen die richting voortgezet onderwijs gaan. Verliefdheid en onzekerheid spelen een rol in het boek, maar ook pesten, voor jezelf opkomen en ontdekken wie je bent. Onderwerpen die luchtig worden gebracht en waarbij een hoop fantasie komt kijken, maar die wel een duidelijke boodschap vertellen. Soms heb je de hulp van een klein mormel nodig om te kunnen groeien en ergens voor te staan.

Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon, Sam, en zorgt daardoor voor verbinding tussen lezer en hoofdpersoon. De zinnen zijn niet al te lang, er worden weinig moeilijke woorden gebruikt en het boek stikt niet van de personages. Daarnaast zorgen de illustraties voor een fijne afwisseling. Genoeg ingrediënten om Hamstersaurus Rex tot een ontspannen leesbeleving te maken. 

Conclusie

Hamstersaurus Rex is een tof boek over een nog toffere hamster. Wie denkt dat hamsters suf zijn, kent Hamstersaurus Rex nog niet. Hamstersaurus Rex en Sam zijn het ultieme stel en zorgen samen voor een spannend avontuur dat met een hoop humor en actie gepaard gaat. Voor je het weet is het boek uit en wil je meer lezen over de meest coole hamster ever!

Een rondje op het internet laat zien dat er in het Engels al drie vervolgdelen zijn verschenen. Hopelijk verschijnen die ook in Nederland, want na deel 1 heb je vast nog geen genoeg gekregen van deze stoere hamster. Wil je niet zo lang wachten dan ben je vast ook dol op boeken als Dog Man van Dav Pilkey en Super Normaal van Greg James.

Wat denk je, lukt het jou om deze Hamstersaurus Rex te temmen?



Reacties op: Clubrecensie Hamstersaurus Rex

Meer informatie

Gerelateerd

Over