Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie IJzerkop

op 05 juni 2019 door

IJzerkop verscheen begin mei 2019 bij uitgeverij Querido en is geschreven voor kinderen of jongeren vanaf een jaar of 13. Een Historische jeugdroman die nog net valt binnen de Jeugdliteratuur. Het verhaal speelt zich af in de tijd dat Napoleon aan de macht was. Ken jij deze geschiedenis al?

Geschreven door Antoinette

IJzerkop

Stans is een jongvolwassen vrouw die nog thuis woont wanneer ze samen met haar broer Pier een bokswedstrijd tussen vrouwen ziet. De vrouwen zien eruit als man, wat de vrouwen direct een andere status geeft. Dit is voor Stans een reden om zich, nadat ze is uitgehuwelijkt aan een veel oudere man om de zaagfabriek van haar vader te redden, te vluchten uit dit huwelijk. Ze trekt de kleding van haar echtgenoot aan en besluit zich aan te melden bij het leger waar de Napoleonse soldaten vechten tegen de Franse Revolutie. Echt stoer lijkt Stans in eerste instantie niet. Ze is goed met haar mondje, maar dat Stans nu echt strijdlustig te noemen is?

Zodra Stans, onder een valse naam van een plaatsgenoot, in het leger is gepositioneerd, start ze een volkomen nieuw leven. Lange tijd lukt het haar om als man undercover te blijven en is ze echt een van de mannen. Het leven als soldaat is zwaar en hard. Ze maakt veel mee en moet dit bijna met de dood bekopen. Het thuisfront weet niet beter dan dat Stans dood is. 

Ondertussen zoekt Pier strijdlustig naar Stans. Hij wil haar thuisbrengen om zo de zaak van hun vader te redden en haar terug te brengen naar haar man. Zal het hem lukken om Stans te vinden? Wil Stans wel terug naar huis?

Doelgroep

IJzerkop is geen gemakkelijk boek om te lezen, mede door de tijdsperiode waarin het zich afspeelt. Mijn 14-jarige dochter heeft een aantal keren gevraagd naar betekenis van woorden. Toch passen deze woorden goed bij de gebeurtenissen en de tijdsperiode waarin het verhaal zich afspeelt. 

De doelgroep die geduid wordt, is 12+, maar dit is wel voor de gevorderde lezer met interesse voor deze geschiedenis. Af en toe wordt het boek ook geschaard onder het genre YA. Voor deze doelgroep zal het boek al snel minder interessant zijn qua schrijfstijl zijn. Het is een boek die erg afhankelijk is van hoe goed men al kan lezen en of men geïnteresseerd is in deze geschiedenis, om het echt te duiden binnen een doelgroep.

Ikzelf zou het verhaal passend vinden voor het eerste of tweede leerjaar middelbaar onderwijs.

Leeservaring

Jean-Claude van Rijckeghem heeft een beeldende schrijfstijl met een vlotte verhaallijn. Het verhaal draait grotendeels om Stans, maar Pier heeft ook een vrije grote rol in het verhaal. Af en toe staan er wat moeilijke woorden tussen of wat oudere woorden, die de jeugd niet altijd (her)kent. Mijn dochter moest bijvoorbeeld echt nadenken over het woord 'verorberen'. Nadat ze zin herlas vroeg ze twijfelend 'dit betekent toch opeten?' Deze woorden passen prima binnen een historische jeugdroman, maar kan dus ook voor wat twijfel zorgen.

De opbouw van het verhaal is goed. Het kent geen hoog tempo, maar juist dat maakt het verhaal begrijpbaar.

Conclusie

IJzerkop is een boek die lastig te plaatsen is binnen een specifieke doelgroep. Dit heeft mede te maken met de tijdsperiode waarin het zich afspeelt en de schrijfstijl. Hierdoor zou het boek misschien niet altijd tot zijn recht komen, omdat het verhaal te makkelijk of te moeilijk gevonden kan worden door de lezer. Ikzelf heb genoten van het verhaal. Het is een levendig verhaal waarbij ik vooral Stans goed heb leren kennen, maar ook mijn geschiedenis weer wat heb weten op te rakelen.

Eindconclusie: 4 sterren



Reacties op: Clubrecensie IJzerkop

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jean-Claude van Rijckeghem

Jean-Claude van Rijckeghem

Jean-Claude van Rijckeghem (Gent, 1963) is een Vlaamse auteur en tevens een...