Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Clubrecensie Vet oud! Gouden Eeuw

op 18 maart 2019 door

Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis, is de Vet Oud! Serie een echte aanrader. Vet Oud! De Gouden Eeuw is alweer de vijfde deel in deze reeks. Het is niet alleen interessant qua tekst, maar de prachtige illustraties zijn ook een lust voor het oog.

Geschreven door Antoinette

Vet oud! Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw. Iedereen heeft er wel eens over gehoord, maar waar ging die tijd ook alweer precies over? Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer besloten in de Vet Oud! Serie hier een boek over uit te brengen. Beiden auteurs zijn geschiedenisdocent op een middelbare school, waar ze lesgeven aan 11 tot 15 jarigen. Hun eigen boeken bespreken ze ook in hun eigen lessen.

In totaal 15 spannende verhalen passeren de revue. De bekendste verhalen zijn de oprichting van het VOC, de Tachtigjarige Oorlog tussen Nederland en Spanje en de verhalen over zeerovers en piraten. Maar ook de andere verhalen zijn stuk voor stuk interessant om te lezen.

Wat de verhalen zo boeiend maken, zijn de opzet van de verhalen, de rubriek Wist je dat... , extra informatie over bekende mensen (VIP) en de prachtige illustraties. Dit alles zorgt ervoor dat de verhalen tot leven komen, begrijpbaar zijn en ook nog eens heel informatief. Juist dit maakt het lezen over onze geschiedenis leuk. Want wees eerlijk, onze geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat we nu leven zoals we leven.

7bae4aa6ba3bd661284a44df29afd85b.jpg

De Vet Oud! Serie

De Gouden Eeuw is het vijfde deel in de Vet Oud! Serie. De beiden geschiedenisdocenten schreven in deze serie eerder over de volgende onderwerpen:

Vet oud! In dit eerste deel bundelde ze 25 verhalen over de Nederlandse geschiedenis voor jongeren. Hierin bespraken ze de geschiedenis in het algemeen.

Vet oud! Europa. In dit tweede deel bespreken ze de geschiedenis van Europa voor jongeren. Ook in dit deel zijn er 25 verhalen te vinden. De geschiedenis komt chronologisch aan bod in dit boek, net als in het eerste deel.

Vet Oud! Legendarisch. Dit keer bespreken de geschiedenisdocenten de geschiedenis van de mythen, sagen en legenden voor jongeren. In totaal 25 verhalen beschrijven deze geschiedenis, met zowel bekende als onbekende geschiedenisverhalen.

Vet oud! Tweede Wereldoorlog. In dit vierde deel delen de auteurs in totaal 15 spannende verhalen uit deze oorlogsjaren. Deze geschiedenis kennen veel lezers, maar niet alle verhalen zijn even bekend met hun ontstaan. In dit vierde deel wordt dit duidelijk en informatief opgehelderd en verteld.


c952e8fc45cfcaaeda3f7c5749523421.jpgDoelgroep

De Vet Oud! Serie is zeer interessant en goed zelfstandig te lezen vanaf een jaar of 11. Omdat de geschiedenis vaak wat moeilijke woorden kent, is het voor de jongere kinderen wat minder makkelijk zelf te lezen. Samen lezen, of voorlezen zou zeker kunnen vanaf een jaar of 9. De vele illustraties verduidelijken en ondersteunen de verhalen goed.

Voor kinderen die geschiedenis interessant vinden, is deze serie een absolute aanrader. Het is een compleet verhaal, die goed vertelt en onderbouwd wordt. Het is niet alleen leerzaam maar ook superleuk om te lezen.

Leeservaring

De auteurs hebben ervoor gekozen om op een bijna simplistische en spannende wijze de geschiedenis in een modern jasje te gieten. Dit is ze zeker gelukt en dit komt de geschiedenisverhalen ten goede. 

De illustraties zijn kleurrijk en passen goed bij de verhalen. De Wist je dat... rubriek maakt het geheel interactief en het verhaal bespreekbaar voor de wat jongere kinderen.

Vet oud! De Gouden Eeuw was voor mij de eerste kennismaking met de Vet Oud! Serie, maar zal zeker niet de laatste zijn. Ik ben verrast door de compleetheid en de interactiviteit die het boek kent. Het is niet alleen maar een geschiedenisverhaal die in een modern jasje gegoten is, maar het is zoveel meer.

Eindoordeel: 5 sterren

Wie van jullie is bekend met de Vet Oud! serie? Wat vinden jullie van deze serie? Hebben jullie een boek die er echt uitspringt in deze gescheidenisreeks?

5e5682d08f2d5dcb5c0b3a90083e5a5a.jpg



Reacties op: Clubrecensie Vet oud! Gouden Eeuw

Meer informatie

Gerelateerd

Over