Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Code Kattenkruid

op 16 december 2018 door

De 13-jarige Stijn en zijn 79-jarige opa zijn twee handen op een buik. Hoe verwerk je als beginnende tiener het nieuws dat opa ongeneeselijk ziek is en wil kiezen voor euthansie?

Geschreven door Antoinette

Keuzes maken.

Hoe vertel je een puber dat je lievelingsopa dood gaat en zelfs wil kiezen voor euthanasie? Jacques Vriens heeft met Code Kattenkruid dit thema op een luchtige, maar indrukwekkende manier verweven in een verhaal. Nergens voelt het ongemakkelijk aan. Het laat de lezer wel nadenken hoe zelf om te gaan met dit onderwerp, want hoe vertel en begeleid je kinderen waarvan een dierbare ziek wordt en ervoor kiest geen behandelingen te willen? 

Stijns opa kiest ervoor door te gaan met zijn leven, nu het nog kan. De driedaagse fietstocht met zijn kleinzoon wil hij door laten gaan. Hij wil niet alleen maar als ziek gezien worden.

De auteur

Jaccques Vriens is geen onbekende meer in de kinderboekenwereld. Zijn eerste boek, Die rotschool met die fijne klas, verscheen in 1976. Veel van zijn boeken kennen serieuze onderwerpen zoals racisme, echtscheiding en sexualiteit. De hoofdpersonages zijn kinderen in de bovenbouw die te maken krijgen met een of meerdere problemen. Naast de vele bekroningen die Jacques Vriens achter zijn naam mocht schrijven, zijn er drie boeken verfilmt. Achtste groepers huilen niet, Baron 1898 en Oorlogsgeheimen.

Leeservaring

De boeken van Jacques Vriens staan vaak op mijn favorietenlijstje. Hij schuwt niet om actuele en dagelijkse gebeurtenissen te verwerken in zijn boeken. Code Kattenkruid is geschreven voor de leeftijdsdoelgroep 10-15 jaar. Een passende leeftijd om gebeurtenissen te bespreken. Kinderen begrijpen het waarom en kunnen vaak zelf goed (mee)praten. 

Door de makkelijke en open schrijfstijl leest het verhaal makkelijk. Nergens staan moeilijke woorden. De lezer wordt tussen de regels door letterlijk aan de hand meegenomen. Het thema zet de lezer tot nadenken, maar er gebeurt genoeg in het verhaal om het niet te beladen te maken. Ideale boeken om te lezen en te bespreken met je kind.

Conclusie

Wederom is het Jacques Vriens gelukt om een actueel thema te verwerken in zijn boek dat makkelijk leesbaar is. Dit is een van de belangrijkste ingrediënten om kinderen te motiveren om te lezen. Het zal ouders en kinderen stimuleren om, in dit geval, ernstig ziek zijn en euthanasie, bespreekbaar te maken. 

5 welverdiende sterren voor Code Kattenkruid.



Reacties op: Code Kattenkruid

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jacques Vriens

Jacques Vriens

Jacques Vriens ('s Hertogenbosch, 1946) is een van de meest succesvolle Nederlan...