Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De kat met de lelijke kersttrui

op 13 januari 2019 door

De ‘ugly Christmas sweaters’ hebben we nu alweer een paar weken achter ons gelaten, maar het kan geen kwaad om een lekker dikke trui aan te doen. Soms zie je zelfs dat onze trouwe viervoeters van een extra laagje kledij worden voorzien. Of dat nu echt nodig is, zullen we in het midden laten, maar één huisdier heeft er alvast moeite mee.

Door Katy

Wanneer Meisje een gast mee naar huis neemt, sluit Kat er onmiddellijk vriendschap mee. Kat en Wol worden onafscheidelijk, maar dan wil Meisje ook met Wol spelen en ze neemt hem mee. Als Wol terugkomt, is hij helemaal veranderd en Kat vindt er helemaal niets aan. Uiteindelijk ontdekt Kat dat de nieuwe Wol best wel leuk is.

36c0f31aed5bb4c14330642aaf2c8546.jpgIn Kat is de draad kwijt wordt de lezer (2+) meegenomen naar de huiskamer van Meisje en Kat. Ze zitten lekker binnen, terwijl het buiten sneeuwt. Meisje ontdekt dat er een koopje valt te doen en Kat is dolblij met de kleurrijke Wol. In warme, bruin- en geeltinten wordt een gezellig gevoel gecreëerd. De paarse, ietwat uit de kluiten gewassen Kat valt op tegen deze achtergrond. Halverwege het boek maken deze kleuren even plaats voor winterse taferelen en het ongenoegen van Kat om snel weer terug te keren naar het huiselijke gevoel van de eerste bladzijden. Auteur en illustrator Jacob Grant maakt van Kat een grappig en expressief dier. Het is duidelijk wanneer hij het naar z’n zin heeft en wanneer de situatie hem absoluut niet bevalt. Alles is af te lezen aan zijn gezicht.  

Elke dubbele pagina is voorzien van één tot twee zinnen tekst in een groot lettertype. Het verhaal wordt in dit geval vooral verteld door de prenten en de tekst is louter ter ondersteuning en misschien zelfs overbodig. Het is een echt kijkboek geworden dat een boodschap brengt over verandering en hoe dat niet altijd iets slecht hoeft te betekenen. Wie overigens de stofomslag van het boek haalt, krijgt het motiefje te zien van de toch wel lachwekkende trui die Kat aangemeten krijgt. De winterse sfeer in het boek wordt zo nog even extra benadrukt. De laatste prent in het boek is trouwens hilarisch. Hier ontdekt de lezer wat er uiteindelijk gebeurt als Meisje nog een keer nieuwe gasten mee naar huis heeft gebracht.

Kat is de draad kwijt is een verhaal waar kleine lezers op koude dagen zeker van zullen kunnen genieten. De humor, en vooral de uitdrukking op de snoet van Kat, is leuk en de moeite waard. Jacob Grant levert een fijn prentenboek af. Eerder lazen we al Binnen geen Spinnen van zijn hand, waarin dezelfde geslaagde illustratieve stijl te herkennen is. Wie daarna nog meer van zijn boeken wil lezen, moet zeker ook eens Dikke doei dierentuin en Kleine vogel leert een stout woord proberen. Grant is een talent om in het oog het houden.

Eindoordeel: 4 sterren



Reacties op: De kat met de lelijke kersttrui

Meer informatie

Gerelateerd

Over