Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De top 10 van Joke

op 20 juni 2020 door

Onlangs vroegen we jullie hier naar jullie tien favoriete kinderboeken. Ter inspiratie stellen de Boekenbengels en Leesbeesten hun eigen top 10 aan jullie voor. Vandaag het lijstje van Joke.

De nummer één!

Over mijn nummer één hoef ik niet lang na te denken. Dat is al jaren Hasse Simonsdochter van Thea Beckman.

ea9932529c2f9cd9271f76276d328a12.jpg

De rest van de top 5

Ook over nummer twee hoef ik niet na te denken: Duet met valse noten van Bart Moeyaert. Ik herinner me dat ik erg onder de indruk was van het feit dat Moeyaert maar negentien was, toen dit boek uitkwam. Jong en knap bovendien. Ik was elf en een heel klein beetje verliefd… Los daarvan is het gewoon een heel mooi boek en ook nu nog ben ik fan van zijn stijl.

Vijf jaar later werd ik weer verliefd. Niet op Bart maar op een andere knappe jongeman met een vlotte pen. Van het een kwam het ander en een dikke tien jaar later lazen we regelmatig boek nummer drieRaad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney – voor aan onze drie zonen. We zijn vast niet de enige ouders die hun kinderen onderstopten met ‘ik hou van jou tot aan de maan en terug’.  Dit boek is verantwoordelijk voor de naam van onze gezamenlijke boekenspot want de liefde voor elkaar én voor boeken is groot. Natuurlijk mocht het hier niet ontbreken!

Nummer vier is een recenter boek en hier komt mijn liefde voor rijk taalgebruik weer bovendrijven. Ook in De meest eenzame walvis ter wereld van Kim Crabeels en Sebastiaan van Doninck valt er veel tussen de regels te lezen. Ik lees het erg graag voor in de klas om dan stil te staan bij de betekenis van sommige zinnen. Heerlijk om die verwonderde gezichtjes te zien als ze beseffen hoe mooi taal kan zijn en wat je er allemaal mee kan.

Verdriet dat duurt, weegt door. Daarom word ik zwaarder.

Onder moeders vleugels van Louisa May Alcott is weer een nostalgische keuze. Op bezoek bij mijn bomma en bompa, trok ik me vaak terug in het ‘speelkamertje’ waar naast het oude speelgoed van mijn vader, ooms en tantes ook veel boeken te vinden waren. Naast van het verhaal van de meisjes March, waarvan Jo natuurlijk mijn favoriete was, genoot ik er onder andere van De avonturen van Tom Sawyer en De hut van oom Tom. Ik besefte toen helemaal niet dat ik klassiekers aan het lezen was. En zo vertegenwoordigt mijn nummer vijf een beetje al die boeken samen. (Creatief kiezen heet dat dan.)

afe43425430686e0b49d052f057f2298.jpg

Van 6 tot 10

De volgende zes boeken speelden enkele keren haasje over in de aanloop naar dit artikel. De volgorde is flexibel. Hier en daar viel er een boek af en kwam er een ander weer bij. Zonde dat ik zoveel mooie boeken niet kan vernoemen. Uiteindelijk koos ik voor deze vijf:

6. Pjotr van Jan Terlouw

450d861c75645ba1d8dac17e5140301d.jpgIk was fan van ‘de boeken met een acht’ en ging er steevast naar op zoek in onze kleine dorpsbibliotheek. Waarom deze? Om een zinnig antwoord te geven op die vraag zou ik het boek nog eens moeten herlezen maar het is me alleszins erg bijgebleven, vooral het onrecht dat Pjotr en zijn vader wordt aangedaan. Men zegt dat boeken empatischer maken en ik ben zeker dat onder andere dit boek dat effect heeft gehad om mij.

7. De verhalen van kleine beer van Martin Waddell

9ad5d6a07f9f572b0b2ddc3b94c15c3f.jpgElke avond werden de zonen ingestopt met een verhaal en uit dit boek heb ik dan ook meermaals voorgelezen. De verhalen stralen gewoon gezelligheid, geborgenheid en liefde uit mede dankzij de tedere illustraties.

8. Een melodie van ijzer en staal van Benjamin Lacombe

1bca98ac7cd30405d783f54eb3937a86.jpgIk hou heel erg van de tekenstijl van Lacombe maar naast de prachtige illustraties maakt ook het verhaal dit boek meer dan de moeite waard. Prachtig om voor te lezen en na te denken over talent en hoe belangrijk het is om dat te kunnen ontwikkelen.

9. Nevermoor van Jessica Townsend

9fd6e989272a3d54b790eee4800cd909.jpgDit boek verdient deze plaats omwille van de magische wereld die deze auteur heeft gecreëerd. Wat zou ik daar graag eens naar toe gaan. Ik koos ervoor om deel één op deze lijst te zetten hoewel ik deel twee iets beter vond. Voor mij vertegenwoordigt het eerste deel de serie. Zo doe ik dat ook in mijn Hebban top 25.

10. Heksenfee van Brigitte Minne en Carll Cneut

ce53f08644d921e16e4734b8819d2818.jpgEen mooi verhaal over jezelf mogen zijn en vooroordelen. De tekeningen van Cneut zijn prachtig. Dit verhaal mocht niet ontbreken omdat ik mijn leerlingen vaak vertel dat ik een beetje een heksenfee ben, lief en ondeugend tegelijk. Ze geloven echt dat ik pijntjes en verdrietjes zomaar wegtover en ‘s avonds op mijn roze stofzuiger langsvlieg om te zien of ze op tijd slapen. En ook of ze wel lezen natuurlijk!

Op 1 september onthullen we de Boekenbengels en Leesbeesten Top. Stuurde jij je top 10 al in? Dat kan nog tot 15 augustus naar boekenbengelsenleesbeesten@gmail.com Niet vergeten!

Zag je tussen deze toppers van Joke ook jouw favoriet?

Heb je inspiratie kunnen opdoen of is je W.I.L. weer langer geworden? Laat het ons weten in de reacties.



Reacties op: De top 10 van Joke

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Thea Beckman

Thea Beckman

Thea Beckman was een schrijfster van kinder- en jeugdboeken. Omdat ze in haar je...

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert is een Vlaamse schrijver die in 1983 debuteerde met de jeugdroman ...

Sam McBratney

Sam McBratney

Sam McBratney (1943-2020) was docent op het Trinity College in Dublin, op een mi...

Sebastiaan van  Doninck

Sebastiaan van Doninck

Sebastiaan Van Doninck studeerde grafische en reclamevormgeving, optie illustrat...

Louisa May Alcott

Louisa May Alcott

Louisa May Alcott (1832 – 1888) was een Amerikaanse roman- en kinderboeken...