Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dino's bestaan niet! Of toch wel...?

op 03 oktober 2018 door

Mark Janssen won met Eiland onze allereerste clubprijs en we willen deze illustrator daarom deze week even extra in de spotlight zetten! Zondag verscheen een artikel met lesideeën rond Eiland en een interview met Mark. Gisteren stond Niets gebeurd in de spotlight.
Vandaag gaan Joke en Evy met hun zaklamp op zoek naar Dino's. Kunnen we ze vinden?

Dino's bestaan niet! is een prachtig boek om te zien en de cover is natuurlijk het eerste wat je onder ogen krijgt. Joke, toen je de cover van dit boek zag, wat was jouw eerste indruk dan?
Joke: De cover is een van de redenen dat ik dit boek erg graag wilde lezen. Dat en het onderwerp want dino’s blijven erg populair. Enerzijds zijn de kleuren erg donker voor een prentenboek voor kinderen, anderzijds heb je de felle, ietwat lichtgevende kleuren. Ik vind het knap hoe Janssen erin geslaagd is om het eng te doen lijken zonder af te schrikken. Lekker spannend ziet het eruit. Vooral die oplichtende tanden! Ik had ook meteen een wauw-effect.

Had jij dat ook, dat wauw-gevoel, Evy? En zijn de verwachtingen die je op basis van de cover had ook waargemaakt binnenin?
Evy: Ik had bij dit boek inderdaad ook echt een onmiddellijke aantrekkingskracht, op basis van die cover. Ik moet ook zeggen dat de cover mooi in lijn ligt van wat je kan verwachten en dus moet ik volmondig 'ja' antwoorden op het tweede deel van je vraag. Ik vond het echt superspannend! Het gevoel is zo mooi weergegeven en ik kon me er echt in inleven.

Had jij ook op een gegeven moment ‘het-als iemand nu plots achter me staat, schrik ik me een hartaanval- gevoel’?
Joke: Ik schrik me altijd een hartaanval als iemand plots achter me staat.;)  Ik vroeg me vooral af wanneer en zelfs of ‘het’ moment ging komen. Dat maakte me uiterst nieuwsgierig. Wel vind ik dat Mark Janssen de spanning heel goed heeft weergegeven met zijn prachtige tekeningen. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat kleine luisteraars wel degelijk schrikken met de juiste voorlezer bij zich. Voor hen is dit echt een spannend en eng boek. Toch zal dat kleine grut er geen nachtmerries aan overhouden, met dank aan al het moois dat op elke pagina te ontdekken valt. Ik las het boek één keer voor het verhaal. En sinds blijf ik het maar vastnemen, bekijken, strelen,… elke keer ontdek ik nieuwe dingen.

Ik wed dat ook jij al meer dan eens door het boek gewandeld bent. Die uitklapplaten zijn geweldig. Welke is jouw favoriet en waarom?
Evy: Mijn favoriete illustratie is die bij de tekst ‘Maar Jesse, we doen toch maar alsóf? Wist je dat niet?’ Het is één van de uitklapplaten en inderdaad, daar blijf je gewoon steeds nieuwe dingen op ontdekken! Elke keer als ik er weer naar kijk, vind ik iets anders in de groenblauwrode kleuren. Een rij tanden die ik daarvoor niet ontdekt had, ogen die je vanuit een andere hoek aanstaren… brrrr. De broertjes staan aan de linkerkant van de plaat. Ze hebben nog de hele weg om over en onder alle ‘bulten’ te komen. De zaklamp hebben ze gelukkig als lichtbron, toch is dat ook weer een truc van Janssen. Die zaklamp verlicht namelijk maar een kleine kring rond hen en alles daarbuiten lijkt dan nog donkerder…

0445f1e1acbe53de206724e846800253.jpg

Hoe ervaar jij de zaklamp die de jongens met zich mee dragen? Als bescherming of geeft het een vertekend beeld?
Joke: Het is heel tegenstrijdig hoe het licht van de zaklamp, de wereld kleiner maakt. Ze zien slechts een klein stukje van wat een rustig landschap lijkt. Althans Tim toch. Jesse lijkt net als de lezer heel wat meer te zien. Door het licht, kijkt vooral Tim niet verder dan zijn neus lang is, terwijl de zaklamp net de functie heeft om meer te zien in het donker. Jesse, de jongste, kijkt met een meer open blik. Zou dit een verborgen boodschap zijn? Dat we meer onbevooroordeeld naar de wereld moeten kijken? Of zoek ik het te ver? Is dit een thema en welke andere thema’s ontdekte jij?
Evy: Ik vind dat wel een mooie benadering en dat is denk ik ook wel het verschil dat Mark Janssen wou tonen tussen de twee personages. De 'stoere' jongen gelooft niet in dino's en schept daar graag over op, maar wat als er inderdaad meer te zien is dan je denkt dat er is? Wat mis je dan allemaal door gewoonweg niet te kijken? Verbeelding vormt een groot element in dit boek. Ik weet niet of je dat echt als een thema kan bestempelen, maar elke spread barst van de verborgen figuren. Waar je voor kan kiezen om ze wel of niet te zien...

Wij zijn het er over eens dat Dino's bestaan niet! een prachtig boek is, waar je van elke spread kan genieten en op zoek kan gaan naar alle dino's die Mark Janssen erin heeft gestopt. Benieuwd? Hier krijg je een voorproefje.

Veel lees- en kijkplezier,
Evy



Reacties op: Dino's bestaan niet! Of toch wel...?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mark Janssen

Mark Janssen

Mark Janssen studeerde aan de Kunstacademie in Maastricht en bouwde na zijn afst...