Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Even voorstellen: Jeugdliteratuur Clublid Katy

op 12 april 2018 door

Hoi allemaal


Ik ben Katy (34) en mama van twee leesmonsters (6 en 8 jaar). Ik heb het leesvirus dus doorgegeven aan mijn kinderen, net zoals mijn moeder verantwoordelijk is voor mijn leesverslaving. Als kind werd ik vaak meegenomen naar de bibliotheek en er werd ’s avonds altijd een verhaaltje voorgelezen. De gevolgen daarvan zijn zo groot dat ik me geen leven zonder boeken meer kan voorstellen.

Ik ben zelf een alleslezer met een lichte voorkeur voor thrillers, SciFi en fantasy. Ondertussen schrijf ik al een paar jaar recensies voor Hebban en ik coördineer ook af en toe met veel plezier een leesclub. Ik wissel de verschillende genres graag af, want dat wakkert de leeshonger alleen maar aan.

Onlangs werd me voor De Vrienden van Hebban gevraagd welk boek ik als eerste helemaal zelf las en daar heb ik even over moeten nadenken, om daarna tot de conclusie te komen dat ik niet meer precies weet welk boek dat was. Ik weet nog dat het een groene omslag had en dat het zo’n typisch boek met korte verhaaltjes voor beginnende lezers was. Het had een hond die Fik heette en dat is verreweg alles wat ik me nog herinner. Ik bewaar wel duidelijke herinneringen aan twee grote verhalenboeken waar ik eerst door mijn moeder uit voorgelezen werd en die ik daarna zelf helemaal heb stukgelezen. Ik heb ze nog, maar de kaft en het voorblad ontbreken bij allebei. Ze worden nu samengehouden door groene plakband op de rug. Uit nostalgie heb ik recent mijn Lotje-reeks van Jaap ter Haar vervolledigd. Mijn moeder had er vroeger vijf, die heb ik van haar gekregen en heel vaak gelezen. Via een paar antiquariaten heb ik de rest opgespoord en gekocht.

Ik ben verder helemaal verliefd op de boeken van Tonke Dragt. Vooral De brief voor de koning en De torens van februari heb ik meermaals verslonden. Daarnaast zijn er nog een paar boeken die ik zo vaak heb geleend in de bibliotheek dat ik andere mensen vast de kans heb ontnomen ze ooit te lezen. Juniper en Heksenkind van Monica Furlong, Mijn tante is een grindewal van Anne Provoost en De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. De reeks rond Harry Potter is mijn guilty pleasure, die heb ik pas ontdekt nadat de eerste 4 boeken waren verschenen en ik probeer de verhalen van J.K. Rowling nu te slijten aan mijn oudste leesmonster, al moet hij nog even wachten voor hij ze allemaal mag lezen.

Wanneer het over de recentere jeugdliteratuur gaat, ben ik een fan van De Kleine Walvis van Benji Davis, de reeks rond Merel Jansen van Will Mabbitt, maar bijvoorbeeld ook De Laatste Reis van de Ballerinus van Arienne Bolt. Daar heb ik hard van genoten. Mijn kinderen vinden Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon, Julius Zebra van Gary Northfield en de Boomhut-boeken van Andy Griffiths en Terry Denton helemaal fantastisch. Stiekem lees ik daarin mee. De zoon heeft dat echter door en legt ze nu gewoon op mijn stapeltje ‘nog te lezen-boeken’ neer wanneer hij ermee klaar is.

Ik kijk er absoluut naar uit om aan de slag te gaan met al het moois en het nieuws uit kinderboekenland en ik hoop dat we samen een succes kunnen maken van deze Club. Hopelijk kunnen we iedereen met interesse in kinder- en jeugdliteratuur inspireren en tips geven én zo nieuwe leesmonsters creëren.



Groeten
Katy



Reacties op: Even voorstellen: Jeugdliteratuur Clublid Katy

Meer informatie

Gerelateerd