Geschiedrijke vrouwen

op 16 maart 2019 door

Geschiedenis is een dankbaar onderwerp in jeugdliteratuur. Er zijn genoeg boeken te vinden die gaan over gebeurtenissen die echt zijn gebeurd. In veel van deze verhalen uit de geschiedenis speelt een man de hoofdrol, maar net zoals in onze maatschappij is er kanteling gaande. Er verschijnen namelijk veel boeken over de geschiedenis mét daarin een vrouw in de hoofdrol!

Door Ilja.

Van klein tot groots. Anne Frank

Anne Frank is misschien wel een van de meest bekende vrouwelijke figuren in onze recente geschiedenis. Maria Isabel Sánchez Vegara en Sveta Dorosheva maakten in de serie Van klein tot groots een prentenboek over haar leven. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en is daarmee een kleine geschiedenisles voor jonge lezers. De tekeningen zijn zwart-wit, op een detail na: haar dagboek. De tekeningen lijken wat somber voor een prentenboek, maar zijn enorm treffend en passend bij het verhaal van Anne. Wat ik enorm leuk vond, is dat er echt over het leven van Anne Frank wordt verteld en dat het dagboek niet de centrale rol in het boek heeft ingenomen. Anne Frank was meer dan alleen haar dagboek en dat laat dit boek zien.

In de serie Van klein tot groots zijn eerder verschenen:

Van klein tot groots. Audrey Hepburn

- Van klein tot groots. Coco Chanel

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Deze boeken zijn je vast niet onbekend. In deze verhalenbundels worden verschillende vrouwen beschreven die iets voor de geschiedenis betekend hebben. De lezer wordt in 100 verhalen meegenomen naar het leven van belangrijke vrouwen uit de geschiedenis, maar ook uit de tijd van nu. Evy en Katy schreven eerder een artikel over deel 2.

Wereldvrouwen

Wereldvrouwen, in het Engels Herstory, van Katherine Halligan neemt de lezer mee naar het leven van 50 dappere vrouwen. Van deze vrouwen wordt het levensverhaal verteld, compleet met mooie en leuke tekeningen en foto's. Ook in dit boek passeren bekende en onbekendere vrouwen, maar allemaal hebben ze iets betekend voor de wereldgeschiedenis.

Over welk vrouwelijk figuur uit de geschiedenis zou jij graag iets willen lezen?

 Reacties op: Geschiedrijke vrouwen

Meer informatie

Gerelateerd