Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Heb jij de Botje-minichallenge voltooid?

op 25 juli 2018 door

Op 14 mei startten we op de Hebban Jeugdliteratuur Club met de Botje-minichallenge. De afgelopen twee maanden hebben we samen met jullie de boeken van Janneke Schotveld gelezen. Hoe dat gegaan is, lees je in dit eindverslag.

2aa4cc6dc1c4999ba081340c52d16f9e.jpegBotje

Botje is het leukste robotje van Nederland! We maakten kennis met haar in het eerste boek: Botje. Bibi krijgt de opdracht om op Botje te passen, omdat ze gevaar loopt en bij Bibi is ze veilig. Oppassen op een robotje... Dat klinkt gek! Maar Botje is geen gewoon robotje en op Botje oppassen is zeker geen saai klusje. Bibi en Botje beleven samen de spannendste avonturen. 

De opinie van de samenlezers...

Sanne leest dit boek samen met haar twee zoontjes (7 en 5). Ze vinden het een heerlijk boek om voorgelezen te krijgen. Het boek is zeer geschikt om voor te lezen én voor beide leeftijden.

Katy leest samen met haar kinderen (8 en 6). Het boek werd met wat voorbehoud ontvangen. Een meisjesrobot? Kan dat wel? Tuurlijk! Maar het was een heerlijk verhaal en de humor was een schot in de roos.

Joella heeft ook genoten van het eerste deel. Het boek zit volgens haar vol humor, mooie tekeningen en leuke verwijzingen:

Ook ik vond de verwijzingen naar het geheugen van Botje erg leuk en ook de opmerkingen die Botje hierover maakt naar Bibi * 2 makers en dan nog zo weinig geheugen* ik hoor het haar echt zeggen.

Ook bevat het boek voldoende spanning voor de jonge lezer, zoals meelezer Beau beaamt. 

Tijdens het lezen was ik steeds benieuwd naar hoe het verhaal verder zou gaan.

316cde1e529bac2cc50511945a80fd25.jpegBotje en de zeven schroefjes

Bibi ontvangt een heel bijzonder briefje. Hij is namelijk geschreven door Botje, ze kan inmiddels schrijven! De boodschap is minder leuk. Er is iets aan de hand met Appie en Bibi moet Botje komen helpen. Ze is helemaal alleen...

Volgens de samenlezers...

De dochter van Katy is ondertussen helemaal weg van Botje. Ze leest de boeken in een razend tempo uit. Botje doet zelfs met haar spelletjes mee! Leerlingen uit de klas van Ilja zijn ook in de ban van Botje. De boeken worden meegenomen uit de bibliotheek, want Botje is gewoon supergrappig! Iets wat de juf kan beamen:

Ook volwassenen krijgen van Botje een glimlach op het gezicht.

Samenlezer Sanne benadrukt ook de humor in de boeken. Tijdens het voorlezen werd er bijvoorbeeld hard gelachen om de 'Idea'. Joella is helemaal weg van robot James. 

De ober robot James vind ik geweldig. Ik zie hem namelijk al helemaal als een ongeleid projectiel door het herstelcentrum sjeezen. 

Naast de humor geven al deze samenlezers aan dat het boek spannend blijft. Het is geen afgezaagd verhaal en er gebeurt telkens iets onverwachts. Daardoor blijf je op het puntje van de stoel zitten!

e1d5c79d6086c865893f4129c804a1c1.jpegBotje & Co

Uitvinder Appie doet mee aan een uitvindwedstrijd in Parijs. En Bibi en Botje mogen mee! Maar... Botje is super eigenwijs en er gebeuren natuurlijk allemaal rare dingen. Helemaal als ze een andere robot ziet. Krijg nou roest! Wat is er met Botje aan de hand?

Wat vinden de samenlezers van dit boek?

Ilja geeft aan dat ze dit boek de minste van de drie vond, maar alsnog blijft Botje geweldig. In vergelijking met de andere twee boeken, geeft dit boek veel meer een les en een denkvraag mee:

Moeten we wel willen dat de technologie zo blijft ontwikkelen?

Daarentegen vindt Sanne juist dit laatste deel heel leuk. Ongemerkt krijgt de lezer heel veel mee van Frankrijk. Als Botje en Bibi naar Parijs vertrekken leren ze een paar woordjes Frans en ze zien hoogtepunten van de Franse hoofdstad. Ook op een ander vlak blijkt het boek best leerzaam: het gaat over de liefde!

Mama, wanneer gaan wij naar de Eifeltoren? Ik wil ook naar Parijs, net zo als Botje en Bibi en Co!

Katy heeft moeite doen om het exemplaar van dit boek in handen te krijgen, het was namelijk constant in beslag genomen door de kinderen. Het verhaal werd heel enthousiast onthaald. De setting in Parijs vonden ze leuk en Botje is ontzettend ondeugend. Dat sprak ze erg aan.

Na het samenlezen van dit boek kun je deze vragen met de meelezers bespreken. Kinderen kunnen daar goed over nadenken en er komen hele interessante dingen uit.

Heb jij ook meegedaan met de Botje-minichallenge? Wat zijn jouw ervaringen?



Reacties op: Heb jij de Botje-minichallenge voltooid?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Janneke Schotveld

Janneke Schotveld

Janneke Schotveld werkte jarenlang als juf in het basisonderwijs. In 2007 begon ...