Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Is dit wat je nu gaat lezen, wel echt?

op 22 juni 2019 door

WAARSCHUWING!!! Dit artikel is fake! Of toch niet? Herken jij snel of iets op waarheid berust of niet? Kom er achter met Fake!, het boek dat gaat over nepnieuws, mindfuck en complottheorieën van Annemarie Bon.

Door Sanne

Waar gaat Fake! over?

In het boek kijkt Annemarie Bon kritisch naar nieuws, magisch denken, bijgeloof en complottheorieën. En dat niet alleen, ze neemt de lezer daarin mee. Hoe komt het dat wij gevoelig zijn voor bijgeloof? Hoe houdt ons brein ons voor de gek? Waarom wordt er onzin verteld in de media? En hoe weten we nou wat wel en niet waarheid is?

Wie is Annemarie Bon?

Ze is veelzijdig! Annemarie Bon (1954) studeerde voor biochemisch analiste en werkte in een ziekenhuislaboratorium. Toen dat al snel verveelde werkte ze in een biowinkel en als journaliste. Ze schreef voor een krant en voor kinderen- en jongeren pagina's. Ze werd zelfs hoofdredactrice van de Taptoe. Inmiddels is ze fulltime schrijfster. Ze schrijft boeken voor peuters, kleuters en (beginnende) lezers. Ook schrijft ze informatieve boeken en daar is Fake! er één van! 

Hoe is Fake! opgebouwd?

Het 176 pagina's tellende boek staat boordevol informatie. Annemarie Bon vertelt in 11 hoofdstukken over hoe je brein je voor de gek houdt en over wetenschap. Met voorbeelden uit het dagelijks leven en uit de geschiedenis toont ze aan hoe bepaalde gewoontes zijn ontstaan, hoe ze van invloed zijn op onze gedachtegang en gedragingen. Ongemerkt en ongewild krijgen we een heleboel onzin voorgeschoteld. En we doen daar met z'n allen vrolijk aan mee! De oplossing? Gebruik wetenschap.

Bon haalt door de hoofdstukken heen, vele diverse onderwerpen aan. DNA, het zonnestelsel, gevaar, Facebook, aanbiedingen, voorspellingen, politiek en kwakzalverij en nog veel meer. Telkens met een link naar wetenschap. Haar uitstapjes naar de diverse onderwerpen zijn te volgen, maar maken het boek daardoor wel omvangrijk.

Ook is wetenschap als antwoord op alle vraagstukken wel een erg gemakkelijk conclusie. Bon wil lezers leren om kritisch te denken, maar wat als we dat doen over wetenschap? Weten wetenschappers echt alles? Wat weten ze nog niet? En wie zegt dat een andere manier van onderzoeken geen andere oplossing geeft?

Bevat het boek naast tekst, ook illustraties?

In Fake! werkte Annemarie Bon samen met Wendy Panders die voor heldere illustraties heeft gezorgd. De tekst heeft de overhand, maar de vrolijke kleuren en tekeningen zorgen voor een mooi boek om naar te kijken. De afbeeldingen loodsen je niet door het boek heen, schreeuwen ook niet om aandacht, maar ondersteunen op een bescheiden manier het geschreven woord van Bon.

Wat vind je van Fake!?

Bij veel informatieve boeken voor kinderen, kan de jonger lezer al kijkend en bladerend zelf filteren wat hij/zij interessant vindt. Illustraties zeggen genoeg en laten het kind beslissen de informatie te lezen of verder te bladeren. Doordat de tekst in Fake! in zekere mate logisch op elkaar volgt, is het lastiger om lukraak door het boek heen te gaan. Je dient bij het begin te beginnen en je wordt daar gelijk overweldigt met een grote hoeveelheid aan informatie. Voor kinderen is een grote spanningsboog nodig en de vaardigheid om verbanden te kunnen leggen om het boek te kunnen ontleden.

Eenmaal begonnen met lezen wordt het meer aansprekend doordat Bon veel uitlegt aan de hand van voorbeelden. Ze vraagt de lezer naar persoonlijke ervaringen waardoor ze de betrokkenheid verhoogd. Ook bevat het boek quizjes en testen, wat het interactiever maakt. Wedden dat je vaak naast het goede antwoord zit? Ook voor volwassenen kon dit boek wel eens een eyeopener zijn.

Conclusie?

Bons boodschap is dat we wetenschap nodig hebben om dingen te kunnen verklaren, Fake! is een ode aan de wetenschap. Deze ode is door de grote hoeveelheid kennis die ze wil delen ingewikkeld. Voor kinderen is deze grote hoeveelheid tekst minder aantrekkelijk om te lezen. Dit wordt versterkt doordat je niet lukraak door het boek heen kunt bladeren, maar vooraan moet beginnen met lezen. 
Voor volwassenen een interessant boek, als je de gedachtegang van Bon kunt volgen, ook toepasbaar op kinderen, maar voor kinderen zelf minder geschikt. Ik denk dat het voor tieners pas interessant wordt. Ik geef het boek 3 sterren.



Reacties op: Is dit wat je nu gaat lezen, wel echt?

Meer informatie

Gerelateerd