Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kijken voor kinderen

op 01 november 2018 door

We ontkomen er niet aan. Overal om ons heen zijn beelden. Beelden worden veelal gebruik om de wereld om ons heen te begrijpen. Kunstenaar David Hockney sprak daarover met zijn vriend, schrijver en kunstrecensent Martin Gayford en illustratrice Rose Blake (inderdaad, de dochter van) maakte daar tekeningen bij. Het resultaat: een boek vol met beelden waarover David en Martin hebben gesproken en waar kinderen mee het beeld worden ingenomen. Dit is Kijken voor kinderen.

Door Ilja.

Wie is David Hockney?

David Hockney is in 1937 in het Engelse Bradford geboren, waar hij in 1957 afstudeerde aan de Bradford School of Art. Hockney is een groot vertegenwoordiger van de stijl popart. Een van zijn bekendste werken is A bigger splash (1967). In een aantal van zijn werken, komen zijn twee teckels Stanley en Boodgie terug. Zo ook in dit boek Kijken voor kinderen.

Hoe lees je dit boek?

Het boek is dus als het ware een dialoog tussen twee vrienden die veel van kunst afweten. Centraal staat een kunstafbeelding en daarover wordt een gesprek gevoerd. Verwacht niet dat ze elkaar vragen gaan stellen, ze vertellen eigenlijk beide wat ze van een onderwerp of kunstwerk weten. 

MARTIN: Wat is schaduw? Het is een ruimte achter een voorwerp, die wordt afgeschermd van de lichtbron.

DAVID: Ja, een schaduw is gewoon het gebrek aan licht. Maar mensen merken schaduwen niet altijd op!

Martin en David hebben het in principe over acht onderwerpen en daarbij hebben ze beelden uitgezocht die het algemene onderwerp ondersteunen. Zo hebben ze het over de essentie van beelden, over lijnen, licht en schaduw, het vullen van ruimte, spiegelingen, gereedschap, bewegend beeld en de toekomst. Naast deze gesprekken bevat het boek een uitvindingstijdlijn, een woordenlijst, beeldveranwoording en een register.

Kijken voor kinderen

Ik wilde dit boek gebruiken tijdens een les in de stageklas. Maar zodra ik het boek in handen had, bleek al snel dat het boek daar niet heel bruikbaar voor is en dat het vrij moeilijk is. Het boek is zeker interessant, er staan leuke weetjes in en op een leuke manier wordt de informatie aan kinderen verteld. Kinderen moeten echter wel al wat kunsteducatie gehad hebben, wil je dit boek op een goede manier kunnen inzetten. Ik kan dit boek in ieder geval wel goed gebruiken ter voorbereiding van mijn kunstlessen. Hockney en Gayford geven mij inzichten in een bepaald schilderij en op basis daarvan zou ik het gesprek met de klas aangaan. Het boek zou ik dus niet direct inzetten, maar geeft hele goede ideeën om een les over een bepaald onderwerp te kunnen structureren.

Ben jij bekend met het werk van David Hockey? Heb je wel eens een kunstles gegeven aan kinderen en hoe heb je dat aangepakt?



Reacties op: Kijken voor kinderen

Meer informatie

Gerelateerd

Over