Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kleuterlezen: Ik wil (niet) naar school

op 09 september 2020 door

Als kleuterleerkracht lees ik elke dag voor. Vele prentenboeken heb ik inmiddels al in handen gehad en gerecenseerd. Maar... is het eigenlijk niet veel beter om de doelgroep zelf het boek te laten reviewen? Ik nam het prentenboek Ik wil (niet) naar school mee de klas in en liet mijn kleuterklas erop reageren.

Het boek

Vlegeltje gaat voor het eerst naar school. Maar zo'n eerste schooldag, dat is spannend. Vlegeltje blijft liever in zijn ei zitten, dan dat hij mee gaat knutselen, eten en spelen. De juf bedenkt een plan: ze gaat een verhaal vertellen. Komt Vlegeltje daarmee uit zijn schulp?

De makers

Rindert Kromhout is geen onbekende naam meer. Zo schreef hij de boeken over Kleine Ezel en Elle en Nellie. Kromhout volgde een opleiding tot kleuterleerkracht, maar werkte uiteindelijk niet in het onderwijs. Hij werd namelijk schrijver voor deze doelgroep.

De illustraties van dit boek zijn gemaakt door Natascha Stenvert. Stenvert won in 1995 de illustratiewedstijd van Lemniscaat en heeft sindsdien vele jeugdboeken van illustraties voorzien. Haar bekendste creatie is hoogstwaarschijnlijk Kolletje in samenwerking met Pieter Feller.

Het kleuteroordeel

Na het voorlezen van de titel: Ik wil niet naar school, kreeg ik de klas al over me heen:

Ik wil wel naar school!

Tijdens het voorlezen was het muisstil, zo gevangen zaten ze in het verhaal. Totdat een van de oudste kleuters doorkreeg dat Vlegeltje met niets mee wilde doen en mijn zinnen af begon te maken:

... behalve Vlegeltje...

Op het moment dat de juf in het boek aan haar verhaal begon, was de rust in de klas vergelijkbaar met de rust in het boek. Met open monden werd er naar het verhaal van de juf geluisterd. 

Na afloop mogen de kinderen met hun duimen stemmen. Vrijwel alle duimen gingen de lucht in!Een set duimen ging half omhoog; ik vind het een beetje leuk en een paar duimen wees naar beneden. Daarna mogen een aantal kinderen vertellen waarom ze hun duimen zo houden. Een aantal van de positieve reacties:

Het verhaal van de juf was zo mooi!

De tekeningen zijn leuk!

Ik vond alles van het boek leuk, juf!

Ik vind Vlegeltje leuk!

Uiteraard mogen ook de niet leuk en beetje leuk-stemmers hun mening geven:

Ik vind het boek een beetje leuk, want ik vond het boek van gisteren [Borre] leuker.

Boek is niet leuk, want ik wil wel naar school!

Het oordeel van de juf

Ik wil (niet) naar school is een boek wat goed aansluit bij de beleefwereld. De spanning die kinderen voelen wanneer ze het eerst naar school gaan, wordt goed in dit boek gevangen. Voor nieuwe kleuters is het altijd spannend om een plekje in de groep te vinden, en sommigen doen liever aan het begin niet mee, maar er komt een moment dat ze in de groep passen en hun eigen plek veroverd hebben. Dat laat dit boek eigenlijk perfect zien. Het dagritme in dit boek komt uiteraard niet één op één over met wat wij in de klas doen, maar het geeft een duidelijk algemeen beeld. Een nieuwe kleuter zal ongeveer weten wat hem of haar te wachten staat. 

Zouden jullie dit boek thuis of in de klas voorlezen? En wat vinden jullie van deze rubriek, vaker doen of niet? En welk boek zou je dan door mijn kleuters laten reviewen?



Reacties op: Kleuterlezen: Ik wil (niet) naar school

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rindert Kromhout

Rindert Kromhout

Rindert Kromhout is een Nederlandse jeugdboekenschrijver. Al vroeg begon hij met...

Natascha Stenvert

Natascha Stenvert

Natascha Stenvert (1971) studeerde aan de kunstacademie en werd daarna een veelg...