Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je serie: Geknipt voor jou

op 19 mei 2021 door

Series lezen, het blijkt te werken om vooral kinderen die niet zo van lezen houden te bekeren. Regelmatig bespreken we hier zo’n serie. Vandaag eentje voor eerste lezers. Geen vervolgserie maar een reeks boeken waarbij de lezer zelf het verloop van het verhaal kiest: Geknipt voor jou.

door Joke –

De serie

Geknipt voor jou is een nieuwe reeks AVI-boeken voor jonge lezers uitgegeven door Zwijsen. Na de inleiding kan de lezer zelf kiezen hoe het verhaal verder gaat. De pagina’s zijn vanaf dat punt letterlijk in twee geknipt en je leest het verhaal van jouw keuze verder op halve bladzijden. Op de website van Zwijsen kan je bij elk boek een leuk werkblad downloaden voor thuis of in de klas. De eerste drie delen verschenen in maart 2021, het vierde deel kan je vanaf vandaag in de winkel vinden.

Op een rij:

Wat doet Jul?

Wat kiest Pieter?

De spreekbeurt van Aline.

Voor wie is de toverdrank?

68db073c0312a469c856f2b26c4c95a7.jpeg

Wat kiest Pieter: een vogelspin of een struisvogel? (AVI M4)

Pieter houdt erg veel van dieren maar helaas deelt zijn mama die mening niet. Als het dierenpark, vanwege een grote opknapbeurt, op zoek gaat naar tijdelijke opvang voor hun dieren, kan Pieter het niet laten om toch langs te gaan. Bijna alle dieren zijn al uit logeren behalve Piep, de struisvogel en Sandra, de vogelspin. Wie gaat er met Pieter mee naar huis?

Welk vervolg de lezer ook kiest, het zorgt in beide gevallen voor een portie actie en hilariteit. Het fijne aan dit boek is dat het heel realistische details bevat – behalve dan dat je nooit echt een struisvogel op bezoek krijgt – en dat er quasi onopvallend andere thema’s aan bod komen, iets waar Stefan Boonen goed in is. Zo weet Pieter heel goed te reageren op Jadder, de typische pestkop van dienst. Een goed voorbeeld van hoe het kan. En de opa van Pieter is geen oud, stram mannetje maar een fitte jogger, dat strookt beter met de echte leefwereld van een achtjarige.

De illustraties van ivan & ilia tillen het verhaal nog een niveau hoger. Het is grappig om in de achtergrond details te ontdekken over hoe het anderen vergaat met hun tijdelijke huisdier. Het valt namelijk niet mee om met een panda of giraf op wandel te gaan.

Wat doet Jul: een rondje spookhuis of meteen naar huis? (AVI E3)

Jips ouders hebben een spookhuis op de kermis. Wanneer ze daar op Jul botst, nodigt ze hem uit om samen in het spookhuis te gaan. Juls ogen worden groot. Durft hij? Of neemt hij Jip mee naar zijn huis?

Dit verhaal lezen gemiddelde lezers op het einde van het eerste leerjaar helemaal zelf. Een interessant verhaal schrijven met leestechnisch niet te moeilijke woorden, het blijft een prestatie die bewondering opwekt. Probeer ze maar te boeien als je beschikbare woordenschat beperkter is. Toch is het Jolanda Horsten gelukt om een vlot leesbaar en onderhoudend verhaal te schrijven. Of twee eigenlijk. De bladspiegel oogt rustig met een nieuwe regel voor elke zin. Dat bevordert het leestempo. Ann De Bode geeft met haar typische stijl de gevoelens van de personages goed weer.

Ze ziet er zoet uit.

Maar ze is een beetje zuur, weet Jip.

Dat zie je ook aan haar streep-mond.

En wat ze zegt, is ook vaak zuur.

De kinderjury

Verschillende kinderen uit mijn tweede leerjaar (groep 4) lazen één of beide boekjes ondertussen en het bevalt hen. Ze vinden het leuk om te kunnen kiezen hoe het verhaal verder gaat. Evengoed lezen ze allemaal – nieuwsgierig als ze zijn – daarna ook de andere optie. Het lezen lukte vlot bij alle kinderen, zowel snellere als gemiddelde of minder snelle lezers. Hieronder enkele indrukken:

‘Mooie prenten, mooie teksten en het is een superleuk boek.’

‘Ik hoop dat ik het ooit nog eens kan lezen.’

6bc1309cbcfd245a2ef0c398d8cf126d.jpeg

Conclusie: **** en ***

Als volwassene spreken AVI-boekjes me minder aan en dat is nog steeds zo. Wel vind ik deze verhalen veel geslaagder dan vele voorgangers. Ze klinken helemaal niet stroef wat vaak het geval is met AVI-teksten.Vooral het verhaal van Pieter kon me bekoren, mede door de tekeningen. Beide boeken vertellen een echt verhaal en er zit hier en daar wat humor of spanning in. De uitstraling van de boekjes werkt duidelijk motiverend want verschillende kinderen kwamen al vragen om het boekje voor hen te ‘reserveren’. En wat meer is, wie één verhaal gelezen heeft, wil zonder uitzondering ook het tweede lezen. Leesmotivatie en leesplezier dus. Daar is het ons om te doen. Missie geslaagd!

Wat denken jullie? Is deze serie ook geknipt voor jou?



Reacties op: Lees je serie: Geknipt voor jou

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jolanda Horsten

Jolanda Horsten

Geboren in het jaar dat Annie M.G. Schmidt de televisieserie 'Ja zuster, nee zu...

Ann De Bode

Ann De Bode

Ann De Bode is een Vlaamse illustratrice en kinderboekenschrijfster. Ze verzorgd...

ivan en ilia

ivan en ilia

ivan en ilia vormen een illustratorenduo. Sinds 1997 werken zij samen aan vele b...