Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je serie: Hugo

op 29 december 2020 door

Bij uitgeverij De Eenhoorn verscheen onlangs het vijfde boek over Hugo, de krokodil. Deze serie is bedoeld voor beginnende lezers. Hoog tijd om kennis te maken met de sympathieke Hugo.

door Joke –

De serie

Hugo was ooit de ster van het circus maar daar maakte een jaloerse collega een eind aan door Hugo uit de woonwagen te duwen. Zo komt deze aardige krokodil in het bos terecht, waar alle dieren bang zijn van hem. In het eerste boek moet Hugo nog alle moeite doen om de dieren te overtuigen van zijn goede bedoelingen. De volgende verhalen gaan over Hugo en zijn vrienden uit het bos. Elk deel kan je afzonderlijk lezen.

Alle verhalen zijn geschreven op niveau AVI M4, technisch leesniveau midden groep 4/2de leerjaar. Het zijn prentenboeken met paginagrote illustraties en weinig tekst, die soms stripachtig aanvoelen. Dat maakt ze heel aantrekkelijk voor alle kinderen, ook als die niet zo graag lezen of daar nog moeite mee hebben.

Op een rij

Een vreselijk eng beest

Hugo zet de boel op stelten

Eindelijk vakantie

Mond open

Dieven in de sneeuw

6c6d56ca910731aabc39ad82981e5b61.jpeg

Mia Nilsson

is een Zweedse illustratrice die met Hugo een vreselijk eng beest in 2013 debuteerde als kinderboekenauteur. Ze heeft een heel eigen stijl en wie haar werk voor volwassenen ziet, zal die in het werk over Hugo herkennen.

Nieuw! Hugo dieven in de sneeuw

Het sneeuwt in het bos. Hugo wil het liefst binnen blijven en Beer en Bever slapen. Maar dan slaat Eekhoorn alarm: er wordt uit zijn voorraad noten gestolen. Hugo bedenkt het ene plan na het andere maar lukt het hem de dief te betrappen?

Hugo is groot en dik maar helemaal niet angstaanjagend. Zijn vrienden komen op de eerste plaats en hij zet zijn eigen behoeftes en angsten opzij om hen te helpen. Op een niet belerende manier wordt deze boodschap duidelijk gemaakt. Om de dief te ontmaskeren komt Hugo wel erg creatief uit de hoek.

De tekst in dit boek is ondergeschikt aan de prenten. Weinig tekst, bestaande uit eenvoudige zinnen maken dit boek makkelijk te lezen voor beginnende lezers en vooral aanlokkelijk. Ideaal om het leesplezier te vergroten.

De dieren met menselijke kenmerken zijn buiten proportie getekend en spelen zo duidelijk de hoofdrol. De illustraties zijn gedetailleerd en grappig. Tegelijkertijd stralen ze een gezelligheid uit door veelvuldig gebruik van warme kleuren. Nilsson betovert met haar unieke en attractieve stijl.

69df8fcf141aaf95e8b3c3332ac091b0.jpeg

Conclusie: 4,5 sterren

De illustraties en de aimabele Hugo zullen de lezers moeiteloos inpalmen. Dit is een ideale serie om kinderen liever te laten lezen. Deze krokodil heeft ook mijn hart gestolen.

Kennen jullie Hugo al? Denk je dat het iets voor jouw boekenbengels is?



Reacties op: Lees je serie: Hugo

Meer informatie

Gerelateerd

Over