Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees je wijs met Silke en Herre!

op 31 oktober 2018 door

Dit keer een bijzondere editie van onze vaste rubriek 'Lees je wijs!'. Silke en Herre helpen ons een beetje. Silke en Herre?! Ja je kent ze wel, moeder en zoon uit de boeken van Marte Jongbloed. En in die boeken leren ze ons heel veel, onder andere over het klimaat.

Geschreven door Sanne.

Voordat we ons wijs gaan lezen, eerst een introductie over Silke en Herre en de boeken van Marte Jongbloed. Want wie zijn Silke en Herre nou eigenlijk?

Over Silke en Herre

In het eerste deel van de driedelige serie, De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre, leren we Herre kennen. Herre is een heel gewone jongen. Zijn vader is een aantal jaren geleden spoorloos verdwenen tijdens een poolexpeditie. Nu woont hij bij zijn overbezorgde moeder Silke, zonder zijn vader, maar mét een nogal vreemde buurman. Meneer Teunissen komt plotseling naast hen wonen en helpt Herre bij van alles, maar toch ook weer niet. De onzekere Herre wordt steeds weer uitgedaagd om dingen te proberen waarvan hij denkt dat hij het niet kan. Uiteindelijk wordt hij zelfs een beetje beroemd en komt hij in de krant als hij een meisje, een oude vrouw én een hondje redt.

In het tweede deel, De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre, is Herre het zat dat zijn moeder Silke hem betuttelt en hem voor alles wil beschermen. Het wordt tijd dat zijn vader thuis komt! En dus doet hij een poging om op de Noordpool te komen en zijn vader te vinden. Het onlangs verschenen derde deel, De (zeer) bloedstollende expeditie van Herre, speelt zich grotendeels af in de oerwouden van het Amazonegebied.

b5b9c2a69c7b75bd4e610cfea8307403.jpeg

Over Marte en Iris

We hadden niet kunnen genieten van al het leerzame dat Silke en Herre ons leren zonder de hulp van Marte en Iris. Marte Jongbloed is namelijk de schrijfster van de (nogal zeer) spannende avonturen van Herre. Voor De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre en De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre won Jongbloed de Pluim van de senaat van de Kinderjury. Iris Boter verzorgde de tekeningen in de boeken. Met zwart-wit illustraties weet ze de spannende en grappige gebeurtenissen uit de boeken perfect in beeld te brengen.

Wat leren Silke en Herre ons?

Alle drie de boeken over Herre vertellen de lezer veel over familie, vriendschap en zelfvertrouwen. De verhalen over een nogal gewoon jongetje dat voelt en doet wat gewone kinderen ook doen, maken Herre heel realistisch en tastbaar. Lezers kunnen zich met hem identificeren. Ook Herre is soms bang of onzeker, heeft heimwee en weet niet altijd wat hij moet doen.
Maar zeker de twee laatste delen leren ons ook nog iets heel anders. Ze vertellen veel over het klimaat. Met de ijzingwekkende zoektocht van Herre reizen we mee naar de Noordpool en tijdens de bloedstollende expeditie gaan we mee naar het Amazonegebied. Al lezende ervaren we de proefjes die worden gedaan in het onderzoekscentrum naar de opwarming van de aarde, leren we wat het klimaatprobleem is en hoe dat ontstaat. Ook vertellen de avonturen van Herre ons meer over illegale houtkap en ontbossing. Leerzame onderwerpen die Jongbloed begrijpelijk maakt voor jonge lezers door ze in avonturen te verstoppen. En dat is wat de boeken van Marte Jongbloed zo bijzonder en het lezen waard maken: ze zijn niet alleen avontuurlijk, grappig en gevoelig, maar vertellen op een leuke manier over serieuze onderwerpen.

Wie kunnen er iets leren van Silke en Herre?

De boeken van Marte Jongbloed met in de hoofdrol Herre, Silke (de moeder van Herre), Otis (de vader van Herre), Mint (de vriendin van Herre) en Meneer Teunissen (de bijzondere buurman van Herre) kunnen zelf worden gelezen vanaf een jaar of negen. De avonturen zijn spannend, grappig, gek en bijzonder, maar niet heel eng. Hierdoor zijn ze ook geschikt om te lezen door leergierige en gevoelige lezers. Zeker ook omdat er veel aandacht wordt besteed aan gevoelens zoals heimwee en angst.

b5b9c2a69c7b75bd4e610cfea8307403.jpeg

Meer nogal avontuurlijke en zeer leerzame boeken!

Wil je meer lezen en leren over het klimaat en ben je uitgelezen in de avonturen van Herre? Probeer dan eens een van onderstaande boeken.

  • Wat is het warm - Judith Koppens, Andy Engel (vanaf 5 jaar, prentvorm)
  • De groene ijsbeer - Wout Thielemans (vanaf 8 jaar)
  • Professor Planeet, Het smeltende poolijsGauthier Dosimont (vanaf 9 jaar)
  • Palmen op de Noordpool - Marc ter Horst (vanaf 10 jaar)

Mijn uitgebreide recensies over De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre lees je hier, en De (zeer) bloedstollende expeditie van Herre lees je hier.



Reacties op: Lees je wijs met Silke en Herre!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marte Jongbloed

Marte Jongbloed

Drama en verhalen. Op het toneel en op papier. Drama-docent en schrijfster. Tone...

Iris Boter

Iris Boter

Iris Boter is een Nederlandse schrijfster en illustrator. Ze debuteerde in 2002 ...