Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Poëziefeestje

op 06 september 2019 door

In plaats van het gekende prentenboekenfeestje geven we nu eens een poëziefeestje.

Houden jullie ook zo van kindergedichten?

door Ilja en Joke –

Gedichten en rijmpjes zijn natuurlijk gewoon plezierig om voor te lezen, uit te beelden, … Daarnaast zijn ze erg belangrijk voor de taalontwikkeling. Door het ritme en het spelen met klanken zijn dit soort teksten eenvoudiger te lezen voor eerste lezers en kinderen met leesmoeilijkheden. Bovendien zijn gedichten meestal erg kort en ook dat is aantrekkelijk voor deze doelgroep. Ideaal om het leesplezier aan te wakkeren dus. Wij bekeken enkele recente uitgaves.

Hee daar mijn twee voeten – Joke van Leeuwen ***

Deze bundel bevat 40 gevarieerde gedichten. Van Leeuwen gebruikt verschillende rijmvormen maar evengoed ook poëzie die niet rijmt. Van opleiding is ze illustrator en dus zorgde ze zelf voor de vormgeving. Hiervoor gebruikte ze ook veel diverse technieken: verf, pen, collage, … Deze verscheidenheid zorgt er wellicht voor dat ook de appreciatie van de gedichten zeer uiteenlopend is. Toch geeft deze schrijfster gevoelens en gedachten steeds raak weer. Soms heeft het gevoel de bovenhand dan weer humor of beeld. Speels en origineel, voor thuis maar ook een dankbaar instrument voor de klaspraktijk.

De prinses die haar kroontje kwijtraakte – Mark van Dijk **

Dit boek is geen bundel gedichten, wel een sprookje dat rijmt. Een slordige prinses verliest haar kroontje en hoewel alle dieren uit het bos zeer behulpzaam zijn, ze weten niet hoe een kroon eruitziet en dat maakt zoeken niet makkelijk.

Auteur Mark van Dijk – een Nederlandse schrijver van o.a. enkele thrillers – liet zich voor dit verhaal inspireren door illustraties van Arthur Rackham, een Britse illustrator die leefde van 1867 tot 1939. Elke dubbele pagina bestaat uit een grote tekening aan de ene zijde en de tekst met drie vragen over die tekening aan de andere zijde. Op die manier kan er interactief voorgelezen worden.

Hoewel alle beeldmateriaal van dezelfde tekenaar is, is er een groot verschil tussen de twee stijlen. Enerzijds zijn er de nostalgische typische sprookjesachtige tekeningen, anderzijds pentekeningen die eerder eng overkomen. Rijmen doet het verhaal wel, poëtisch is het echter niet. Het willen gebruiken van moderne woordenschat strookt niet met de sfeer die de prenten uitstralen. Het verhaal lijkt ondergeschikt aan het feit dat alles moet rijmen.

Ze deed wel heel relaxed, ja, ze gedroeg zich vet gewoon,

zodat maar niemand zou denken: Hé, daar heb je die maffe snijboon!

Zo wandelde de prinses de poort uit. Op naar het bos!

Ze had superveel zin om te spelen, onze sloddervos.

Op de laatste bladzijde komt plots het thema pesten nog aan bod. Dit voelt enigszins geforceerd aan.

Bibbervlees – Karin Jacobs ***

Karin Jacobs is in Vlaanderen vooral bekend als actrice maar blijkt ook grappige en originele gedichten te schrijven. Bibbervlees is een verzameling van 25 griezelige gedichten. De ondertitel Bangelijke gedichten voor koelbloedige kinderen bevat een noodzakelijke waarschuwing. Vooral de eerste bladzijden bezorgen vaak een wrang gevoel en het gedicht waarbij Jantje omkomt na een aanrijding is letterlijk misselijkmakend. Bij poëzie is de vormgeving van groot belang en daar wordt in dit boek af en toe ongelukkig mee omgaan. Zo worden strofes op een rare manier geplaatst, waardoor de symmetrie ver te zoeken is. Gelukkig zijn de meeste gedichten daarna eerder humoristisch dan gruwelijk en de inhoud is toch wel waar het boek voornamelijk op beoordeeld wordt. Het ritme van de rijmen zit overwegend goed, de onderwerpen zijn herkenbaar en worden origineel gebracht. De grote illustraties die elk gedicht verrijken zijn van Harmen van Straaten. Ze zijn niet eng, maar grappig en geven de nodige luchtigheid. Op enkele uitzonderingen na zijn dit zeer vermakelijke versjes waarmee je kinderen zeker aan het lachen krijgt. Eén van mijn favorieten, de neuskeuteltjesboom, zal dankzij een welbepaalde, veelvoorkomende situatie in de klas vaak door mij gedeclameerd worden.

Wat is jullie favoriete gedichtenbundel voor de jeugd? En wat is jouw favoriete (kinder)gedicht? Daarnaast lijkt het ons leuk om poëzie-ideeën met elkaar te delen. Dat kan uiteraard hier, maar mag ook in het Lees je wijs-café. Hoe maak je poëzie leuk voor kinderen, in de klas, maar uiteraard ook thuis. We horen graag jullie tips, lessen en voorleesstijlen!



Reacties op: Poëziefeestje

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (1952) schrijft proza en poëzie, is illustrator en performer. H...

Mark van Dijk

Mark van Dijk

Mark van Dijk (1979), getrouwd en vader van twee dochters, behoort tot een van d...

Karin Jacobs

Karin Jacobs

Karin Jacobs (Antwerpen, 13 februari 1960) is een Vlaamse actrice. Ze acteerde i...

Harmen van Straaten

Harmen van Straaten

Harmen van Straaten is schrijver en illustrator. In 1987 illustreerde hij zijn e...