Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Prentenboekenfeestje

op 03 augustus 2020 door

In het prentenboekenfeestje laten we jullie kennis maken met de leukste, stoerste, grappigste of mooiste prentenboeken. En oh wat zijn dat er veel! Vandaar dan ook dat deze categorie regelmatig terug keert. Neem snel een kijkje om te ontdekken welke prentenboeken we deze keer onder de loep nemen!

Door Annemieke de Jong

Alle dieren worden groot!

Kerstin Schoene biedt met Alle dieren worden groot! een unieke leeservaring voor peuters. Het is een flapjesboek maar niet zoals je zou verwachten. Met uittrekbare illustraties krijgen alle dieren die aan bod komen een extra twist, zoals een schaap met een roze strikje of een zebra met een bloemetjesmotief.

Ze laat jonge boekenliefhebbers kennis maken met verschillende dieren - in de jungle, op de boerderij, in de oceaan, op de steppe, in het bos en op de zuidpool. In alle gevallen is er sprake van een uitgestrekte afbeelding die aan 1 of 2 kanten vergroot kan worden door het uitschuifmechanisme in het boek. Per bladzijde staat er een op zich zelf staand verhaaltje dat wordt afgesloten met een vraag. Zo kun je de jonge lezer actief bij het boek betrekken. 

Het boek bevat helaas geen doorlopend verhaal - wat juist voor peuters steeds beter tot de mogelijkheden behoord. De sterke kracht zit hem dan ook in de tekeningen met komische elementen, die er voor zorgt dat het boekje voor peuters een sterke aantrekkingskracht heeft! 

De Lantaarnaansteker

De Lantaarnaansteker is direct aantrekkelijk wanneer je naar de prachtige illustraties van Ann de Bode kijkt. Het vertelt het verhaal van vroeger, toen een lantaarnaansteker buiten de straten doorging om licht in de duisternis te brengen. Iets wat we ons nu niet meer voor kunnen stellen, maar wat een prachtige basis blijkt voor een hartverwarmend verhaal.

De lantaarnaansteker zucht. Dan krijgt hij een idee. Zijn stelten gaan sneller lopen. Hij let niet meer op de kou. Met elke lantaarn die hij aansteekt, krijgt zijn plan meer vorm.

Tijdens zijn tocht om te zorgen voor licht komt hij langs vele huizen, en bij sommige is er van alles aan de hand - zo loopt hij langs het meisje dat thuis wacht tot haar vader thuis komt, de man met zijn zieke vrouw en een oud stel dat iets mist. Met zijn idee zorgt de lantaarnaansteker er voor dat hij het leven van deze mensen samen brengt. Een prachtig verhaal over eenzaamheid, samen zijn en iets over hebben voor een ander.

Die eland is van mij

Wilfred sluit een wel heel bijzondere vriendschap in het boek Die eland is van mij. Een eland en hij noemt hem Marcel. Maar Marcel had zich wel te houden aan de huisdier-regels, en dat deed hij soms heel goed... 

Af en toe was de eland een voorbeeldig huisdier. Hij had geen enkele moeite met regel 11 onderdak verschaffen als het regent.

.... maar soms ook helemaal niet!

Hij trok zich nooit iets aan van regel 7: die kant oplopen waar Wilfred naar toe wil.

En dan komt er iemand die zegt dat Marcel eigenlijk Rodrigo heet. Maar Wilfred weet het zeker, hij heet Marcel en is van hem.

Oliver Jeffers heeft een bijzonder verhaal geschreven, over vriendschap en over rond gaan lopen. Met zijn prentenboek wist Jeffers zelfs de Zilveren Griffel 2019 binnen te slepen. De illustraties zijn precies zoals je van Jeffers zou verwachten. Prachtig, natuurgetrouw en kleurrijk. Een heerlijk verhaal om samen te lezen!

O nee de hele dierentuin moet naar de wc!

Schrijfster Anne Taube leerde ik kennen door het grappige prentenboekje Een groot drama met kleine lama. Nu is ze terug met opnieuw een grappig verhaal op rijm voor kleine boekenliefhebbers met illustraties van Eefje Kuijl. De vertaling is van Kirsten Verhaagen. In O nee de hele dierentuin moet naar de wc! leren jonge kinderen kennis maken met het gebruik van de wc, want...

Ringstaartmaki Koen moet een plasje doen. Hij haast zich naar het toilet. Maar het toilet is net bezet!

En Koen is zeker niet de enige die naar de wc moet, steeds meer dieren komen erbij, allemaal moeten ze naar het toilet. Dat wachten is wel erg lastig, en dus willen ze het liefst allemaal als eerste. Dat zorgt natuurlijk voor onenigheid. Gelukkig is daar oppasser Tjoek om te zorgen dat iedereen in de rij blijft staan.

De verschillende breedtes van de pagina's zorgen voor een speels effect en helpen jonge lezers om zelf de bladzijden om te slaan. De illustraties van de dieren zijn erg aantrekkelijk. De pagina's zijn een kleurrijk geheel met een rustige uitstraling en soms een komische uitstraling. Dit maakt het boekje ideaal voor jonge lezers!

Ken jij deze prentenboeken al? Welke heb je gelezen? Welke zou je graag willen lezen? Laat het ons weten!



Reacties op: Prentenboekenfeestje

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Aline Sax

Aline Sax

Aline Sax is een Vlaamse schrijfster van jeugdliteratuur en historica. Haar pass...