Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Recensie: #LaatsteVlog (Carry Slee)

op 12 november 2018 door

Noud en Gijs zijn beste vrienden, maar als Noud niet degene is die Gijs uit een noodsituatie redt, wil Gijs geen vrienden meer met hem zijn. De hele klas heeft zich zelfs tegen Noud gekeerd, behalve Roos, die stiekem verliefd op hem is. Zij helpt Noud dan ook met een filmpje om te bewijzen dat hij geen lafaard is, maar helpt dat filmpje om zijn vriendschap met Gijs weer terug te krijgen...?
Ondertussen komt de dochter van Roos' stiefvader bij haar in huis wonen, maar zij is niet meer zo aardig als eerst. Ze wil voortdurend geld lenen, maar geeft het niet terug. Roos komt erachter wat er aan de hand is en samen met Noud proberen ze een oplossing te vinden. Natuurlijk ook met behulp van een filmpje...

#LaatsteVlog is het nieuwste boek voor jongeren van Carry Slee, alweer vorig jaar (2017) voor het eerst uitgegeven. Er is nu een goedkopere paperbackuitgave van verschenen en in het najaar van 2019 kan de film van dit boek in de bioscoop bekeken gaan worden! Een goed moment dus om alvast het boek te lezen.

Het is wel handig als je weet wat YouTube, Instagram, FaceTime en likes zijn, maar daar heeft de doelgroep (12+) natuurlijk geen uitleg bij nodig. De vraag is natuurlijk, hoe bekend al deze dingen nog zijn in de toekomst. Het is een verhaal over en voor jongeren van nu en de dagelijkse omgang met smartphones, tablets en computers is een heel belangrijk onderdeel van hun leven. Niemand van de personages houdt echt een dagelijkse vlog bij, maar ze maken gewoon een paar losse filmpjes, die wel een belangrijke rol spelen in het verhaal. Maar net als in de oudere boeken van Carry Slee voor jongeren, worden ook hier de minder goede kanten van het leven getoond. Dingen als pesten, uitsluiting en afpersing kunnen zowel offline als online voorkomen.
Gelukkig ontbreekt ook de liefde niet in dit verhaal! Naast heel veel gedoe met relaties die stuklopen, gescheiden ouders, bedrog en zelfs geweld, zitten er ook hele lieve momenten in.

Juist omdat er zoveel onderwerpen worden aangehaald, krijgt niet alles evenveel aandacht. Het is niet onrealistisch dat er zoveel gebeurt, want er zijn ook veel hoofdpersonen in dit verhaal. Het is wel jammer dat sommige dingen hierdoor niet verder uitgediept konden worden.
Doordat er zoveel hoofdpersonen worden gevolgd, wordt het verhaal ook afwisselend verteld vanuit verschillende oogpunten. Dit is niet verwarrend, omdat Carry Slee meteen de naam van het personage erbij haalt. Niet alle personages zijn heel voorspelbaar, sommigen doen dingen die je echt niet van ze had verwacht. Dat maakt het wel spannend, want het is altijd onbekend wat er gaat gebeuren!

De zinnen zijn kort, met niet al te moeilijk taalgebruik. Doordat het in de tegenwoordige tijd geschreven is, maak je als lezer alles iets directer mee.
Er worden regelmatig Engelse woorden gebruikt in de dialogen en gedachten van de personages, maar wel vaak maar een paar woordjes, geen hele zinnen. Het is echt spreektaal, aangezien je tegenwoordig veel Engelse woorden gebruikt.
Voor een zevende editie stonden er echter wel veel interpunctiefouten in, vooral in de punten, spaties en aanhalingstekens.

Het laten zien van de goede en slechte kanten van social media is niet nieuw, maar Carry Slee heeft in dit boek wel beide kanten laten zien!



Reacties op: Recensie: #LaatsteVlog (Carry Slee)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Carry Slee

Carry Slee

Carry Slee (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse auteur van voornamelijk Nederlan...