Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Rikki viert feest

op 25 september 2020 door

Rikki draait al geruime tijd mee in de kinderboekenwereld. Het is dan ook niet raar, dat wij van Boekenbengels en Leesbeesten jullie hier al kennis lieten maken met het altijd lieve en speciale konijntje Rikki dat schrijver Guido van Genechten bekend maakte bij het grote prentenboeken publiek. Onlangs verscheen er een nieuw avontuur van het konijntje Rikki. Wij kregen de kans om dit prentenboek te lezen!

Door Annemieke de Jong

Een vertrouwd karakter

Bij veel prentenboekenfans is Rikki - het bijzondere konijntje met een hangend en een staand oortje - bekend en vooral geliefd. Van Genechten is er in geslaagd met zijn prentenboek over Rikki een verhaal te vertellen over 'anders zijn'. En vooral het begrip 'anders zijn' uit te leggen aan kinderen op een leuke en begrijpelijke manier.  

Daarna kwam Van Genechten terug met Rikki die van alles mee maakte - zo nam hij afscheid van een eekhoorn en maakte vriendjes. Mara vooral liet Rikki kinderen kennis maken met feestelijke gebeurtenissen, zoals de geboorte van een broertje, de verjaardag van Rikki, Kerst en Sinterklaas. Nu - in Rikki viert feest - maken we opnieuw kennis met een feestelijke gebeurtenis!

Rikki viert feest

Opa en Rikki hebben de hele zomer gezorgd voor de pompoenen in de tuin en het resultaat mag er zijn! De pompoenen zijn voor pap, die gegeten gaat worden op het feest. Alle konijntjes zijn druk met de voorbereidingen. Ze rijgen blaadjes, verzamelen takken voor het kampvuur en snijden pompoengezichtjes. Rikki krijgt hierbij natuurlijk de hulp van zijn vriendjes. Myo schiet te hulp, maar weet eigenlijk nog niet hoe het feest gaat. Maar geen zorgen, Rikki helpt Myo met het verkleden. Waarna ze samen, met alle andere konijnen, een mooi feest kunnen vieren.

Een vertrouwd thema uit de boeken over Rikki is vriendschap. Ook nu speelt vriendschap een rol. Net als de thema's feest en misschien zelfs Halloween (maar dan op de kinderlijke en leuke manier in plaats van de enge manier, waardoor het juist voor jonge kinderen een erg leuk verhaal is in die tijd). Ook blijft het karakter Rikki onlosmakelijk verbonden met het thema Ánders zijn - maar op dit gebied laat Van Genechten vooral zien dat Anders zijn helemaal prima is! Want niet alleen Rikki is anders, ook vinden we in het boek een bonte kleurverzameling van verschillende konijntjes die samen de handen in een slaan!

Eindoordeel

Jaren geleden alweer - als medewerker van de peuterspeelzaal - wist Van Genechten mijn hart te verwarmen met zijn prachtige verhalen over het bijzondere konijntje Rikki. Sinds toen ben ik steeds uit blijven kijken naar Rikki zijn nieuwe avonturen. En dat, kan ik je wel vertellen, zijn er inmiddels behoorlijk wat! Echter laat Van Genechten met dit boek heel duidelijk zien dat hij en daarmee Rikki en zijn vriendjes nog lang niet klaar zijn met het beleven van avonturen. Telkens weer slaagt hij er in een nieuw en origineel verhaal neer te zetten, waar iedere Rikki-fan blij van zal worden.

Ik geef het boek ****

Een absolute aanrader voor fans van Rikki, maar daarnaast ook om het onderwerp Halloween op een kindvriendelijke en niet enge manier bespreekbaar te maken.

Zijn jullie ook zo'n fan van Rikki? Welk avontuur is jullie favoriet?



Reacties op: Rikki viert feest

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Guido van Genechten

Guido van Genechten

De Vlaamse Guido Van Genechten is illustrator en kinderboekenmaker. Zijn eerste ...