Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Stop! Knutselen!

op 17 juni 2019 door

Stop! Monsters! is het nieuwe prentenboek van Mark Janssen. Dit is een prentenboek met maar één woord: Stop! Laat je creativiteit los op dit boek en bedenk je eigen verhaal. En waarom zou je die creativiteit laten beperken tot enkel het verhaal? Juist, dat dacht Ilja ook. Ze raakte geïnspireerd door dit boek en haalde de knutselspullen uit de kast.

Door Ilja.

Het voorlezen van verhalen en het vertellen van verhalen vind ik enorm leuk om te doen. Af en toe kies ik er bewust voor om een tekstloos prentenboek mee de klas in te nemen. Kinderen vinden het heerlijk om met mij een verhaal te bedenken rondom de illustraties. Eiland van Mark Janssen is een van mijn favorieten en ik was dan ook ontzettend blij toen ik in de brochure zag staan dat Janssen met een nieuw tekstloos prentenboek kwam. Nou ja, niet helemaal tekstloos, want er komt wel degelijk een woord voor. 

Stop!

Stop! Monsters!

Twee meisjes gaan samen op pad. Ze hebben een fiets vol met oud ijzer en dat moet weggebracht worden. Dat gaat alleen niet zo makkelijk, want ze worden steeds tegengehouden door monsters. Gelukkig vinden ze een manier om langs deze monsters te komen én om de rommel weg te brengen.

Stop! Knustelen!

Waarom zou je alleen je creativiteit gebruiken in het bedenken van het verhaal? Stop! Monsters! zorgt namelijk voor genoeg inspiratie. Lees dit boek voor en laat je kind of leerlingen zelf een monster maken. Ze komen met de meest verrassende ideeën. Soms vinden ouders en leerkrachten het wel fijner om vanuit een voorbeeld te werken. En trouwens, kinderen moeten ook leren om een opdracht uit te voeren. Ik heb mijn creatieve uitspattingen vastgelegd en hieronder leg ik uit hoe ik ze gemaakt heb. Laat ze overigens wel redelijk vrij in de manier waarop de uiteindelijke versie er uit komt te zien, want de creativiteit stimuleren, dat is natuurlijk wat we willen. 

Stop! Vouwen!

  1. Begin met twee vierkante vouwblaadjes en vouw deze in 16 vakjes.
  2. Vouw de onderkant van het vouwblaadje tot een driehoek en knip de bovenkant in.
  3. Vouw de buitenste vakjes tot driehoekje en knip de overige vakjes in voor het kapsel.
  4. Vouw het kapsel.
  5. Pak dan het andere vouwblaadje en knip in de onderste rij de buitenste vakjes in en knip ook het midden in.
  6. Vouw de losgeknipte vakjes in tot driehoekjes, dat worden de beentjes. Knip ook de buitenste vakjes boven in en knip ook onder het tweede vakje van boven en aan beide kanten in. 
  7. Vouw het losse vakje naar achter en vouw de andere losgeknipte stukken tot driehoekjes, net zoals je bij de beentjes hebt gedaan.
  8. Plak nu het hoofd op het lijfje en teken een gezichtje in.
  9. Klaar! Je eigen monster!

23967b613725c856c8a7e019631c5539.jpeg

Stop! Verven!

  1. Maak met een kwast of met keukenpapier gedoopt in verf vlekken op het papier.
  2. Doe hetzelfde met een andere kleur.
  3. Teken er met een stift oogjes en mondjes in, en je hebt je monsters.

a0ec97b9a17a492b58e258f2db0197d7.jpeg

Stop! Plakken!

  1. Bekleed een wc-rol met een vouwblaadje.
  2. Maak armpjes of voetjes. Ik heb hier krantenpapier voor gebruikt, maar wees creatief ;)
  3. Maak van aluminiumfolie oud ijzer en plak deze op je monster. Teken het gezichtje erop en hij is klaar!

d971d5acda91546de470a71fbd9df096.jpeg

Knutsel jij graag? En raak je wel eens geïnspireerd door boeken? Laat het ons weten! En we zijn uiteraard ontzettend benieuwd naar jullie boekenknutsels...



Reacties op: Stop! Knutselen!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mark Janssen

Mark Janssen

Mark Janssen studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Hij...