Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wij lezen mee met Het klassieker-genootschap. Jij toch ook?

op 04 december 2018 door

Op de boekenblog van Het klassiekergenootschap kwam hier onlangs de oproep om samen een jeugdklassieker te lezen en te bespreken. Volgers en lezers reageerden enthousiast en uiteindelijk viel op één december de keuze op vier ware klassiekers.

- door Joke -

Als Jeugdliteratuurclub kunnen we natuurlijk niet achterblijven en lezen we zeker mee. Wie ook zin heeft, kan zeker nog aansluiten. Je hoeft niet alle vier de boeken mee te lezen, je kiest gewoon diegene uit waar je zin in hebt. De eerste in het rijtje is in mei 2019 aan de beurt dus je hebt voldoende tijd om in te plannen. Nummer twee volgt dan later in 2019. Drie en vier nog later. Een haalbare kaart dus qua timing.

Welke boeken kozen de hebbanisten?

1. De brief voor de koningTonke Dragt

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven...

2.Alleen op de wereldHector Malot

Deze ontroerende klassieker gaat over de vondeling Rémi. Tot zijn achtste jaar woont hij bij zijn pleegmoeder Barberin, daarna wordt hij verkocht aan Vitalis, de straatmuzikant die van dorp naar dorp trekt. Onderweg bouwt Rémi een warme vriendschap op met het aapje Jolie-Coeur. Wanneer zijn kameraadje sterft en Vitalis kort daarna ook, is Rémi gedwongen alleen verder te gaan. Na vele omzwervingen en talloze ontberingen komt hij eindelijk achter het geheim van zijn afkomst en vindt hij zijn echte moeder.

3. Alice in WonderlandLewis Carroll

Volg Alice op haar reis door Wonderland en val samen met haar van de ene verbazing in de andere.

Alice is moe en verveelt zich. Tot ze plots een eigenaardig konijn met een rode vest en een horloge voorbij ziet lopen. Daar moet Alice het fijne van weten! Ze volgt het konijn en komt zo terecht in Wonderland, een mysterieuze wereld waar ze de meest absurde avonturen beleeft…
Ze sluit er vriendschap met de Cheshire kat, drinkt thee met de gekke hoedenmaker en speelt croquet met de wrede hartenkoningin. Volg Alice op haar reis door Wonderland en val samen met haar van de ene verbazing in de andere.
 Het klassieke verhaal van Lewis Carroll steelt al jaren de harten van jong en oud.

4.De kleine prinsAntoine de Saint-Exupéry

Dit prachtige moderne sprookje wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet. De wijze en betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont en de andere planeten en hun heersers, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur. Het is een verhaal met diepe wijsheden:

Alleen met het hart kun je goed zien', zegt de vos, 'Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar. Volwassenen, zegt het prinsje, begrijpen nooit iets uit zichzelf, ze moeten het onder hun neus gewreven krijgen wil iets tot hen doordringen.

Geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur. Miljoenen exemplaren verkocht in circa 80 vertalingen.

Zin gekregen om mee te lezen? Ga naar het artikel en laat het even weten in de reacties. Hou ook onze blog in de gaten want wij brengen natuurlijk verslag uit. En binnenkort kan je bij ons alvast lezen wat we van enkele bewerkingen van deze boeken vinden.

Wie leest er mee?

Zijn er nog andere jeugdklassiekers die je op onze pagina wil tegenkomen?



Reacties op: Wij lezen mee met Het klassieker-genootschap. Jij toch ook?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tonke Dragt

Tonke Dragt

Tonke Dragt is een kinderboekenschrijfster. In 1961 verscheen Verhalen van de tw...

Hector Malot

Hector Malot

Hector-Henri Malot (La Bouille bij Rouen, 20 mei 1830&n...

Lewis Carroll

Lewis Carroll

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898) was een Engel...

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry was een Franse beroepspiloot en schrijver. Hij w...