Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Louis Couperus wandeling

op 13 juni 2017 door

ed67ad721856e15eed0f8871bae46ce9.jpgAfgelopen zondag was het een heerlijke dag om een mooie wandeling te maken, het werd dit keer ook nog eens een hele leerzame wandeling, samen met een aantal Hebban-lezeressen en georganiseerd door Natalie.

Den Haag is toch wel dé stad van Louis Couperus, er zijn verschillende plekken te vinden die met zijn leven of met zijn boeken te maken hebben en er is een Louis Couperusmuseum....aanleiding genoeg voor Natalie om deze rondwandeling te organiseren.
Ik woon in Den Haag, dus het was voor mij bekend terrein, maar toch vond ik het erg leuk om deel te nemen aan de wandeling en zo eens anders naar de stad te kijken en meer te horen over Louis Couperus. Ook was het erg leuk om een aantal mede-Hebbanlezeressen te ontmoeten!

Na het verzamelen op het station liepen we al kletsend richting het museum, onderweg kwam al snel het bekende dilemma aan bod: zijn het nu Hagenaren of Hagenezen?....Natalie beloofde daar later uitgebreid op terug te komen, maar het heeft te maken met 'op stand op het zand'.

e33edb085d87ced0c4d3154b5c4041b2.jpgBij het museum werden we heel vriendelijk ontvangen met koffie, thee en een koekje. 
We kregen een uitgebreide lezing van een van de vrijwilligers van het museum (het hele museum draait op vrijwilligers), een oud-schooljuffrouw...eentje die haar vak duidelijk goed verstond want ze wist een interessant verhaal op een hele boeiende manier te brengen. 
De geschiedenis van het museum werd eerst besproken en vervolgens werd uitgebreid stil gestaan bij het leven van Louis Couperus en de feiten die van belang waren voor zijn boeken. Dit in combinatie met mooie citaten uit zijn werk.
Erg leuk was dat er een aantal stukjes uit 'Eline Vere' genoemd en geciteerd werden, ik ben namelijk net dit boek aan het lezen, niet geheel toevallig ;-) en herkende dus regelmatig dingen.

Na nog even de tentoonstelling over Couperus in de Oriënt bekenen te hebben zijn we op pad gegaan, de Indische buurt in....

67c60987737481ac678a0340151f87a6.jpg


65aa35c2467c81e6b32f2363cd7387d2.jpgOnze eerste stop was de Sumatrastraat, hier is een borstbeeld van Couperus te vinden en het huis waar de familie enige tijd gewoond heeft en Couperus zijn debuutroman 'Eline Vere' schreef.
De Sumatrastraat is een mooi oud stukje Den Haag, heel rustig en als je de auto's wegdenkt waan je je zo in de tijd van Couperus en zie je de dingen die hij ook gezien heeft.

We liepen naar het Nassauplein waar eveneens een huis staat waar Couperus enige tijd gewoon heeft, en dit huis speelt ook een rol in 'Eline Vere', in het boek woont Eline hier in huis bij haar zus Betsy en haar zwager Henk.

In de Sophiastraat zien we, behalve schitterende oude kastanjebomen ook twee villa's tegenover elkaar, in de ene heeft de grootvader van Couperus gewoond en in de andere woonde Elisabthe Baud, die later de echtgenoot van Couperus zou gaan worden.

Twee andere boeken komen aan bod in de Alexanderstraat (De boeken der kleine zielen) en bij het 'bruggetje van Takma' (Van oude menschen en de dingen die voorbij gaan).


 e014a15b86c0dc91b33514a2943b4ecc.jpgb243843ba943b504ae1c6949cfd51078.jpgBijzonder dat een bruggetje genoemd in een boek ook echt terug te vinden is, al was het voor degenen die het boek gelezen hebben wel een enorme verrassing (teleurstelling wellicht?) dat een eenvoudige stenen brug is en niet het sierlijke smalle bruggetje uit hun fantasie.

Het geboortehuis van Couperus mochten we toch ook niet missen, maar daarna was het tijd voor iets speciaals....een verrassing!....

8724554490e113875ea643d68227a2b0.jpgNatalie had weten te regelen dat we een kijkje mochten nemen bij de antiquair van Leeuwen op het Noordeinde, en echt speciaal was dat we de tuin mochten bekijken....en die was prachtig!!
Wat een oase van groen zo midden in de stad....zo mooi en zo rustig, onvoorstelbaar!
Ookal zou deze tuin niets met Couperus te maken gehad te hebben, dan nog was het geweldig om hier even te mogen kijken.
Maar natuurlijk had de tuin wel degelijk iets met Couperus te maken, hier is een hele bekende foto gemaakt van Couperus met zijn hond, en Couperus kwam er ook regelmatig.
Wat mij wel gelijk opviel (sorry beroepsdeformatie denk ik!) was de slechte staat van onderhoud van het schitterende pand van de antiquair, zonde, maar wel heel begrijpelijk aangezien het huis een vermogen moet kosten om het goed te onderhouden.

876509c88ff78b5f34f9b93279ef1f39.jpg

Na een kleine pauze met Italiaanse verfrissing gingen we weer vol goede moed op pad....

0c9443f9f682c9e53fca49b0bdcac843.jpgWe namen nog een kijkje bij een huis aan de Hoge wal waar Couperus ook enige tijd gewoond heeft en daarna was het tijd voor een spontane actie.....
We kwamen langs (nouja bijna) Panorama Mesdag....een absolute must voor de mensen van buiten Den Haag! 
Dus we besloten nog net even snel voor sluitingstijd dit enorm grote panorama te gaan bewonderen.
Ik had het ooit, lang, heel lang geleden, al eens gezien maar was nu toch weer onder de indruk van dit knap staaltje werk!

Via de Oranjestraat (locatie uit 'Boeken der kleine zielen') kwamen we tenslotte bij het Indische restaurant Garoeda waar we de dag met een heerlijke maaltijd en veel geklets, over boeken uiteraard, afgesloten hebben.

Het was echt een heerlijke dag waarop ik genoten heb van het gezelschap en van de mooie plekjes die de stad waar ik woon te bieden heeft!

En voor wie nog nieuwsgierig is naar het verschil tussen Hagenaar en Hagenees.....

Een deel van Den Haag is gebouwd op het zand, het andere deel is gebouwd op het veen, grofweg ligt de Laan van Meerdervoort op de scheidslijn tussen deze twee delen. Het zand was een betere bouwgrond, en hier woonden dan ook de rijken, de Hagenaren!
Het veen was een slechte bouwgrond, en dus goedkoper, vandaar dat hier de gewone man woonde, de Hagenees!

83a16b6de4a14c809e5f3880740c0cbd.jpg



Reacties op: Louis Couperus wandeling

Gerelateerd

Over

Louis Couperus

Louis Couperus

Louis Couperus was een van Nederlands grootste romanciers en een van de eerste v...