Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 01 oktober 2018 door

Update 24 november: Vandaag wordt de leesclub afgesloten, er ontbreken echter nog steeds zeven recensies! Ook mis ik nog verschillende mensen bij vraag 10 (en zelfs een paar bij 8 en 9). Maken jullie dat vandaag even in orde? 

Update 20 november: Vraag 10 staat klaar en dat is meteen ook de laatste. Een aantal van jullie mis ik sinds een paar dagen bij de discussie, dus sluit snel weer aan alsjeblieft. En niet vergeten, zaterdag sluiten we af, dus maak in de loop van de week werk van die recensies. 

Update 13 november: Vraag 6 staat ondertussen online. Kan iedereen alsjeblieft aansluiten? Het lijkt wel of een deel van jullie zonder internet zit... Ik zie jullie snel! 

Update 9 november: Vandaag starten we met de inhoudelijke discussie, vraag 3 staat online. Probeer elke dag even langs te komen, zodat we een fijne interactie krijgen. Deze discussie wordt pas interessant als jullie op elkaars bijdragen reageren.  

-----

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN  (aangepast) 

1/ Wat is je eerste indruk van het boek nu je het in handen hebt? Denk daarbij aan cover, lettertype, papier,... 

2/ Op de achterflap van het boek lezen we dat Anna verscheurd is tussen opbiechten en verzwijgen. Als je nu een voorspelling moet doen, welk van de twee wordt het dan? Waarom denk je dat? 

3/ Wat vind je van de relatie tussen Anna en haar moeder? Welke ontwikkeling zie je? Illustreer je antwoord met voorbeelden. 

4/ Pas halverwege het boek is het kwaad geschied en heeft Anna op school gezegd dat ze effectief kanker heeft en chemotherapie krijgt. De eerste helft van het boek is er van een dilemma weinig sprake, het gaat vooral over typische tienerissues: ruzie met de moeder, boos op de hele wereld, eerste verliefdheid, zoektocht naar vrienden,... Vind je dat oké of zijn de verhoudingen een beetje scheefgetrokken, had het dilemma met de bijbehorende gewetenswroeging, het afwegen van voors en tegens beter/anders uitgewerkt moeten worden? 

5/ Ellen voelt zich door Anna in de steek gelaten, en dat kan niemand haar kwalijk nemen. Kun je haar begrijpen, wanneer ze Anna allerlei narigheid in de schoenen wil schuiven? Had ze het anders kunnen/moeten aanpakken? 

6/ Laatste bladzijde: Anna staat voor haar schoolvrienden en begint te praten. En dat was het dan... Wat vind je van dit open einde? We zullen nooit weten welke gevolgen het achterhouden van de waarheid heeft voor Anna. Hoe had je dit boek graag zien eindigen? Verwacht je dat Anna nog terugkeert in het tweede Dilemma-boek?

7A/ Typeer het boek in drie woorden (zonder verdere uitleg). 
7B/ Op een schaal van 1 tot 10, hoe geloofwaardig vond je het boek?

8/ Dit boek is het eerste in een serie over dilemma’s. Anna moet beslissen of ze de waarheid zal spreken of niet. Kun je voor een tweede boek in de serie een nieuw hoofdpersonage met een ander dilemma bedenken? Met andere woorden, schrijft een opzetje voor dat boek (soort van achterflaptekst). 

9/ We gaan er even vanuit dat het boek verfilmd wordt voor tv. Wie zie jij in de rol van Anna en waarom? We zoeken uitsluitend een Nederlands of Vlaams iemand. Als je een leuke acteur weet voor een van de andere personages (de moeder van Anna, haar medescholieren,...) mag je dat natuurlijk ook met ons delen. Zou je naar de film kijken als je het boek niet gelezen had en er een leuke trailer getoond werd? Waarom wel/niet? 

10/ Stel, jij bent de coördinator van deze leesclub. Welke vraag had je nog gesteld aan de deelnemers? Reacties/antwoorden op de verschillende voorgestelde vragen zijn vanzelfsprekend meer dan welkom! 

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd