Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Barsten van Marlies Allewijn

op 29 april 2020 door

Marlies Allewijn (1977) groeide op in het Zeeuwse Yerseke, maar woont al sinds haar studententijd in Amsterdam. Haar werk als redacteur en verslaggever voor verschillende tv-programma's wisselde ze in voor een carrière als auteur, aangevuld met freelancewerk waarbij ze online videoproducties maakt over jongeren. Haar eerste roman was het semi-autobiografische SchEef, en enkele jaren later vond ze haar draai met het schrijven van historische romans die zich in Zeeland afspelen. 

In Ze was 16 moet tiener Janna tijdens de bezetting voor de Duitsers gaan werken. Van het boek wordt momenteel een korte film gemaakt. Twee jaar later volgde Allewijn het boek op met De meid, over de Zeeuwse Neeltje Lokerse. Het dienstmeisje, dat echt bestaan heeft en uit Allewijns geboortedorp kwam, schoot rond 1900 haar werkgever neer - de vader van haar bastaardkind. Ze groeide uit tot een publieke heldin en werd zelfs vrijgesproken. De autobiografische roman kreeg op Hebban 4 sterren.

Barsten

Sari groeit op in de jaren zestig in een conservatief Zeeuws kustdorpje. Wanneer ze op haar zeventiende onbedoeld zwanger raakt, wordt ze gedwongen om afstand te doen van haar kind. Iedereen doet alsof er niets gebeurd is, maar voor Sari wordt de situatie steeds ondraaglijker. Ze komt in opstand tegen haar autoritaire vader, haar volgzame moeder en zus, en de strenge regels en tradities.

Ze vertrekt naar het roerige Amsterdam, waar jongeren zich afzetten, studenten actievoeren en de Dolle Mina’s opkomen voor vrouwenrechten. Lukt het haar om haar plek te vinden in een wereld die zo verschilt van alles wat ze gewend is?

Leesfragment

Ben jij klaar om terug te reizen naar de jaren 60 en met Sari mee te leven tijdens een roerige periode uit haar leven? Lees alvast twee hoofdstukken uit de nieuwste historische roman van Marlies Allewijn:

Lees hoofdstuk 4 en 5 van Barsten



Reacties op: Barsten van Marlies Allewijn

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marlies Allewijn

Marlies Allewijn

Marlies Allewijn groeide op in Zeeland en woont nu in Amsterdam. In 2012 versche...