Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel

op 29 januari 2018 door

Benieuwd naar het eindoordeel van deze leesclub over ‘Kraaien Tellen’? Lees hieronder de samenvatting.

OVER KRAAIEN TELLEN
‘Kraaien Tellen’ is de tweede roman van Lucas de Waard, net als zijn debuutroman ‘De Kamers’ verscheen deze roman bij uitgeverij De Geus. De Waard is naast zijn romans ook vooral bekend van zijn stukken voor theater. In ‘Kraaien Tellen’ maken we kennis met Tobias. Na een mislukte carrière aan de kunstacademie is hij veegwagenbestuurder geworden en liefst van al wordt hij door iedereen gewoon met rust gelaten. Wanneer zijn zus, de enige persoon waar hij een goede band mee had, zelfmoord pleegt, probeert Tobias zichzelf en zijn omgeving ervan te overtuigen dat alles best wel goed met hem gaat. Het blijkt echter steeds moeilijker om die schijn op te houden.

De deelnemers aan deze leesclub schreven zich in voor een ‘blind date’, maar dat betekent niet dat er bij niemand verwachtingen waren over het boek. Sommige lezers hadden al een vermoeden om welke titel het zou gaan, of werden gelijk heel enthousiast toen het boek op de mat viel. Voor een aantal lezers was deze leesclub de eerste kennismaking met werk van De Waard.

DE DISCUSSIE
De titel spreekt lezers meteen aan en maakt nieuwsgierig, ondanks dat deze de lading van het boek niet dekt. Carijn Gering: “Voor een blind date vind ik het wel een leuke titel, omdat er niet veel ‘weggegeven’ wordt over het verhaal.” Naast de dubbele betekenis die de titel kan hebben spreekt ook het opvallend rode omslag de lezers aan.

De Waard speelt met tijdswisselingen in zijn boek, waardoor hij effecten bereikt die hij met een lineaire opbouw niet had gekregen. Hullemans: “Ik denk dat het boek een stuk sterker is door op deze manier de plot te ontvouwen. In z’n algemeenheid las het boek heerlijk weg.” Ook de andere lezers zijn te spreken over de schrijfstijl van De Waard. Het boek las vlot en het taalgebruik was niet ingewikkeld en daarmee passend bij de personages die beschreven worden. De keuze voor het perspectief van Tobias intrigeert de meeste lezers, vooral omdat hij zo’n heftig verleden heeft, waardoor het lastig wordt je als lezer met hem te identificeren. Eus Wijnhoven: “Ik vind Tobias zeer geloofwaardig neergezet, juist door de informatie uit zijn verleden. Het kan bijna niet anders daar als ‘beschadigd’ persoon uit te komen.”

Heftige thema’s staan centraal  in ‘Kraaien Tellen’, allereerst de problematische verhoudingen binnen het gezin waar hij in opgegroeid is. Wietske Boonstra: “Opgroeiend in een gezin met zulke verstoorde relaties is het natuurlijk niet vreemd dat hij de nodige problemen heeft.” Negatieve herinneringen hebben de overhand in Tobias’ leven, hij bekijkt het leven door een zeer negatieve bril. Nel Crea: “Tobias zit toch in de overlevingsmodus en heeft daarbij nauwelijks hulp van iemand en degene die hem zouden kunnen helpen, laten het afweten.” Andere thema’s die door de lezers aangestipt worden zijn onder andere rouwverwerking, eenzaamheid en de verwachtingen (van anderen).

Een van de boodschappen die je als lezer uit het verhaal kan halen is de grote rol die ouders spelen in de ontwikkeling van een leven. Annette: “Dat de opvoeding voor een groot deel bepalend is hoe je in het leven staat.” ‘Kraaien Tellen’ wordt door de meeste lezers in deze leesclub niet als een hoopgevend boek beschouwd, maar heeft de meesten wel aan het denken gezet over afstandelijkheid en relaties tussen ouders en kinderen.

HET OORDEEL
Al met al was de leeservaring van de lezers in de leesclub positief. Dat zien we ook terug in het gemiddelde aantal sterren van 3,5. Sommige lezers waren de negativiteit van het boek af en toe een beetje te veel worden, waar anderen dit juist aanmerken als de kracht van dit boek. Anna: “Ik heb het boek wel met plezier gelezen en ben blij, dat ik het heb mogen lezen.” en  Annette: “Ik ben wel blij dat ik het boek gelezen heb en kennis heb mogen maken met de schrijver.” 

Hiermee sluiten we de discussie en de leesclub af, maar ‘Kraaien Tellen’ is zeker een boek dat tot nadenken aanzet, dus de laatste woorden zijn er vast nog niet over gesproken.



Reacties op: Eindoordeel

Meer informatie