Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De jaren van Annie Ernaux

op 28 juni 2021 door

Op 29 juni werd de shortlist bekend gemaakt van de auteurs en vertalers die genomineerd zijn voor de Europese Literatuurprijs 2021. Hebban organiseert een leesclub met de genomineerde roman De jaren van Annie Ernaux, vertaald door Rokus Hofstede.

De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven in een taal van een land dat behoort tot de Raad van Europa. Tevens bekroont de prijs de Nederlandse vertaling van de roman, die geldt als voorbeeld van een excellente vertaling. De prijs vraagt specifiek aandacht voor romans uit het Europese taalgebied en benadrukt daarmee de literaire diversiteit en de culturele rijkdom van Europa.

De jaren

Dit boek is een collectieve autobiografie van onze tijd. Het vertelt het verhaal over de periode 1941-2006 door de lens van het geheugen, van tegenwoordige en herinnerde indrukken, culturele gewoonten, taal, foto’s, boeken, liedjes, radio, televisie, reclame en krantenkoppen.

Annie Ernaux slaagt erin een vorm te vinden die zowel subjectief als onpersoonlijk, particulier als collectief is, een nieuw genre in feite, dat beoogt het verleden te vangen. Als vermenging van autobiografische fictie en sociologie is De jaren 'op zoek naar de verloren tijd van ons tijdperk van mediadominantie en consumentisme’ (The New York Times), een monumentale bijdrage aan de twintigste-eeuwse Franse geschiedenis zoals weerspiegeld in het leven van één vrouw.

Naar de sneak preview



Reacties op: De jaren van Annie Ernaux

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annie Ernaux

Annie Ernaux

Annie Ernaux (1940) geldt als een van de belangrijkste Franse schrijfsters van d...