Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Verslag: De Ontembare vrouw: Een waardevol lesboek, leerboek, doeboek en ontdekboek

op 23 oktober 2018 door

Het was november 2018 en er werden vijftien lezers gezocht voor een boek dat zijn oorsprong had in 1994 en waar inmiddels de 27e druk van werd uitgegeven. Een boek waarover werd gezegd dat het een 'mustread' is voor alle vrouwen en dat het voor vele vrouwen een lijfboek is dat ze nooit hadden willen missen: De ontembare vrouw van  Clarissa Pinkola Estés.

De langstlopende leesclub

Met veertien vrouwelijke lezers en twee mannelijke, stapten we in deze leesclub. Dat het geen gewone leesclub zou zijn met drie weken lezen en twee weken discussie bleek als snel. Het boek De ontembare vrouw is geen gewoon leesboek, geen roman waarmee je lekker op de bank gaat zitten voor een paar ontspannende uurtjes. Het is een boek dat in delen moet worden gelezen, moet worden ervaren en waar de tijd voor moet worden genomen.

De planning werd aangepast. Het boek werd opgedeeld in zes delen, elk deel ongeveer honderd pagina's met aansluitend een paar vragen. Dat zou per deel moeten kunnen in anderhalve week. Maar ook dat bleek niet haalbaar en werd opgerekt naar twee weken per leesdeel. Het gevolg was een leesclub die de langstdurende leesclub werd uit de Hebban geschiedenis. Van november tot en met februari zijn de lezers intensief bezig geweest met dit bijzondere boek.

De ontembare vrouw

Wat maakt De ontembare vrouw nu zo speciaal. De schrijfster Clarissa Pinkola Estes is een Amerikaanse Jungiaanse psychologe en verhalenverzamelaarster. Zij ontdekte dat in de verhalen die over de hele wereld worden verteld en die van generatie op generatie worden doorverteld, waarheden zitten over wie en wat de vrouw was en is. De verhalen vormen de basis van dit boek. Elk hoofdstuk begint met een verhaal (sommige hoofdstukken hebben nog extra verhalen), waarna de uitleg begint. Uit verhalen valt zoveel te halen, zoveel meer dan men zou verwachten. Estes pluist alles uit, verklaart elk onderdeel van het verhaal en haalt zo de ontembare, innerlijke vrouw naar boven, die eeuwenlang is onderdrukt.

Daardoor is De ontembare vrouw een zeer waardevol lesboek, een leerboek, een doeboek en een ontdekboek. Vele vrouwen zullen zichzelf herkennen en er kracht uithalen om nu eindelijk voor zichzelf te kiezen en voor zichzelf op te komen.

De lezers

Het was een intensieve rit, met leesclublezers die inderdaad hun lijfboek ontdekten. Maar voor een aantal leesclublezers was het ook een worsteling. De uitleg van de verhalen is namelijk veel, heel erg veel. Toch was het  de grootste groep van de lezers die zichzelf ontdekten door dit boek en zij haalden het maximale eruit wat erin zat. Het leverde een boeiende, open en zeer interessante discussie op. Geen 10 vragen, maar 20 en vaak ook nog in de vorm van abc. Minder was gewoon niet mogelijk, zo complex en zo rijk aan inhoud was dit boek dat het weglaten van delen het boek tekort zou hebben gedaan.
Het is teveel om alles te benoemen, maar we bespraken Blauwbaard, de roofvijand, de skelettenvrouw, zielsverwanten, schoenen, gouden haren, selkies, de buikgodin en geheimen.

Afsluiting

De leesclub sloot af met twee vragen.

Hoe heb je deze leesclub ervaren?

De leesclub ervaring werd beschreven als: Met recht bijzonder! (Nicole), een warme douche (Marjan), Het was een ware verrijking voor de leeservaring (Saar), stimulerend en boeiend (Yves). Een warm bad waarin iedereen met respect naar elkaar heeft gereageerd (Ibolya), Ik vond het heel fijn om te lezen hoe anderen dit boek ervaren (Pioen), Een inspirerende leesclub (Miranda), Een heel bijzondere leesclub (Marina), Een heel bijzondere leesclub, ook omdat het een zo lange looptijd heeft gehad. (Harriet), Inderdaad erg bijzonder. Ik vond de opzet enorm fijn (Petra),  Een mooie leesclub (Aurora), Ik vond vooral de aanpak van deze leesclubs anders dan andere (Malivai), en  Leerzaam en bijzonder (Marieke).

Beschrijf het boek in 1-2 zinnen en/of wat heeft dit boek voor jouw betekend?

Nicole
Waar psychologie, spiritualiteit en feminisme door vertellingen van verhalen archetypisch geanalyseerd wordt, om zo tot ware levenslessen te komen. De Ongetemde Vrouw maakt dat je dieper gaat en dat je "wild" wilt zijn. Krachtgevend!

Marjan
Voor mij is dit een 'kracht-boek'' geworden, een soort bijbel. Mijn exemplaar zit vol met plakkertjes/post-it's. Ik weet zeker dat ik hier vaker in zal lezen.

Saar
De Ontembare Vrouw heeft voor mij verlangens wakker gemaakt die lang begraven waren. Ik stond aan de start van een creatief, bezield leven maar ik heb het gevoel alsof ik dankzij dit boek een ware transformatie heb doorgemaakt.

Yves
Dit boek is diepgaand graafwerk in de duistere psyche van de vrouw. Wie de moed heeft doorheen de harde en donkere lagen te graven vindt een sprankelende bron van creativiteit en levenskracht.

Pioen
Een reis door de psyche van de vrouw aan de hand van oude sagen en sprookjes. Een boek waar je de tijd voor moet nemen, af en toe een hoofdstuk in gaat lezen, dan wegleggen en een maand later weer één hoofdstuk. Net als een rol pepermunt, anders krijg je buikpijn.

Ibolya
Het is een spirituele reis door de psyche van de vrouw. Het leert je hoe je door het leven kunt navigeren en kunt gaan vertrouwen op je eigen innerlijke kompas en wijsheden.

Marina
Een waardevol DOE-boek!!!

Harriet
Dit boek laat het belang van het vertellen van verhalen zien en de wijsheden die op die manier over gebracht kunnen worden, nog even los van wat het boek aan andere gezichtspunten over de psyche van de vrouw laat zien.

Petra
Estés leidt je door mythen en sagen met een combinatie van wetenschappelijke nauwkeurigheid en poëtisch aanvoelen, op zoek naar alle facetten van de vrouwelijke psyche. Een boek dat je aan het denken zet, je stimuleert om jouw lied te laten horen, en je bemoedigt om het nooit op te geven: na elk einde is er nieuw leven.

Miranda
In contact komen en blijven met de oervrouw in jezelf is een continue en levenslang proces. Dit boek biedt je verhalen en aanwijzingen om je daarin te begeleiden. 

Aurora
Ik heb eigenlijks niets toe te voegen op de prachtige zinnen die hierboven al geschreven zijn! Ik ben onder de indruk:)

Malivai
Een leidraad voor het leven als vrouw met waardevolle lessen uit de geschiedenis.

Marieke
De kracht van verhalen, uitgewerkt tot de essentie van de kracht van de innerlijke (oer)vrouw.

Conclusie en sterren

Een rijk boek, waar men de tijd voor moet nemen om het volledig tot zijn recht te laten komen.

Met maar liefst vijf keer de volle vijf sterren, vier keer vier sterren en vier keer drie sterren is de leesclub afgesloten met een mooie 4,1 ster gemiddeld.

 

Hieronder staan de eindoordelen van de deelnemers van deze leesclub en hun gegeven sterren.



Reacties op: Verslag: De Ontembare vrouw: Een waardevol lesboek, leerboek, doeboek en ontdekboek

Meer informatie

Gerelateerd