Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De reis van haar leven van Ruth Kornberger

op 18 oktober 2021 door

Ruth Kornberger baseerde haar debuutroman op het leven van Maria Sibylla Merian, een Duitse kunstenares en wetenschapper die de conventies van de tijd trotseerde om haar passie te volgen. Lees een sneak preview van De reis van haar leven en schrijf je in voor de leesclub met deze historische roman.

Ruth Kornberger (1980) schreef eerder al korte verhalen, die in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen in Duitsland zijn verschenen. Voor haar debuutroman liet ze zich inspireren door een van de eerste vrouwelijke (natuur-)wetenschappers, Maria Sibylla Merian (1647-1717).

Merian was naturalist, botanicus en wetenschappelijk illustrator, beroemd om haar tekeningen van vlinders en bloemen. Haar boek, Metamorphosis, is nog altijd leverbaar. Merians naam is verbonden aan negen vlinders, zes planten, twee kevers, één hagedis en één spin. 

Merian scheidde in 1692 van haar echtgenoot – wat vrij ongewoon was in die tijd – en woonde met haar twee dochters in Amsterdam. Het was haar droom om vanaf Amsterdam de oversteek naar Suriname te maken en daar de fascinerende flora en fauna van het tropisch regenwoud te bestuderen. De reis van haar leven van Kornberger focust op de periode waarin Merian voorbereidingen treft en op zoek is naar geldschieters voor deze reis en haar onderzoek. 

De reis van haar leven

Nederland, eind 17e eeuw: Om te ontsnappen aan de beklemming van haar ongelukkige huwelijk probeert de Duitse schilderes en natuuronderzoeker Maria Sibylla Merian opnieuw te beginnen in Amsterdam. Haar grote droom is om hier vandaan een oversteek te maken naar het verre Suriname. Daar wil ze de fascinerende diversiteit aan vlinders in het tropisch regenwoud bestuderen. Haar start in de grote stad is echter hobbelig. De verwachte schilderstudenten blijven weg, en ze vindt geen geldschieters voor haar reis. Maar Maria geeft niet op…

Leesfragment

Ben jij inmiddels heel benieuwd naar deze historische roman? Hieronder lees je alvast een sneak preview van De reis van haar leven. Spreekt het verhaal je aan? Schrijf je dan in voor de leesclub met het boek.

Lees de sneak preview



Reacties op: De reis van haar leven van Ruth Kornberger

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ruth Kornberger

Ruth Kornberger

Ruth Kornberger (1980, Bremen) is lid van het auteurscollectief Junge Literatur ...