Advertentie

Vraag 2 - 13 november 2018

op 13 november 2018 door

De vertelde tijd

a. Hoe weten wij zeker dat dit unieke verhaal ten tijde van De Kristallnacht, nu exact 80 jaar geleden, werd geschreven? Welke aanwijzing(en) heb je gelezen? Volgens mij, maar één hele duidelijke in hoofdstuk 2…. Zijn er meer?

De reis van Otto Silbermann (door @JanM treffend de hellevaart genoemd) beslaat een vrij korte tijd. De lezer wordt door het “ik-vertelperspectief” meteen het verhaal ingezogen en wordt een soort meekijkende medereiziger, een soort schaduw a.h.w. De lezer is direct betrokken bij het nu, bij alles wat Silbermann denkt, beleeft, enz. Het lijkt reëel. Maar het zou toch onbetrouwbaar kunnen zijn en/of een wat vertekend beeld kunnen geven. Ook wanneer we bedenken dat de geestelijke vermogens van Silbermann verstoord raken…. En dan komt nu de vraag:

b. Zonder verder nu in detail op de ontmoetingen e.d. in te gaan, was deze reis als beschreven door Boschwitz in grote lijnen wél geloofwaardig? Hoe schat je de verhouding realiteit en fictie in? Waarom denk je dat? We hadden het er al eerder over in het leesclubcafé. Boschwitz heeft de Kristallnacht zelf niet meegemaakt in Duitsland.

(foto van de auteur uit 1935)Reacties op: Vraag 2 - 13 november 2018

Meer informatie

Gesponsorde boeken