Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag De Spaanse belofte

op 31 augustus 2020 door

Vijftien personen kregen het boek De Spaanse belofte thuisgestuurd, voor sommige gelukkig net op tijd voordat ze op vakantie gingen en daardoor alle tijd om te lezen. We konden dan ook tegelijk van start. 

Verwachtingen:

De verwachtingen waren veelal hetzelfde, een feelgood met een vleugje spanning.

Marije Bosma: Ik heb nooit zo veel verwachtingen overeen boek en laat het meestal over mij heen komen. Maar een "belofte"in de titel roept toch een bepaalde spanning op. Is de belofte al gedaan of moet deze nog ingelost worden ?
Ik verwacht een heerlijke feelgood roman die je gemakkelijk leest en waarin je door wilt blijven lezen. Een roman waarin je zelf wel de hoofdrolspeelster zou willen zijn

Brigitte: Alvast een prachtige cover. Hopelijk een boeiend verhaal dat vlot leest en dat je wil blijven doorlezen tot het einde. Een portie spanning en romantiek in verwerkt en de grote vraag natuurlijk, hoe zal het aflopen met Charlotte haar huwelijk ? Zal ze haar opdracht op tijd afgerond krijgen ? Het zal alvast een leuk verhaal worden in het zonnige Spanje. Dus ik ben de komende dagen alvast op reis. Uitkijkend naar een onverwacht einde. Ole ole.

En de verwachtingen zijn bij de meesten wel uitgekomen en soms zelfs boven verwachting uitgekomen.

Elinevanr85: Mijn verwachtingen zijn uitgekomen en overtroffen zelfs! Wat ik al eerder schreef: ik had een luchtiger misschien wat simpeler feel good verhaal verwacht. Echter kwam hier veel meer aan te pas waaronder de Spaanse burgeroorlog. Ook was ik aan het einde even helemaal stil, dat gebeurt niet vaak :)

Opbouw en de schrijfstijl

De meesten waren het wel met elkaar eens, dus echt hele discussies kwamen er niet. Maar natuurlijk zijn er altijd verschillen, wat de een prettig vind, is voor een ander minder prettig. Op de vraag 3a Hoe vond je de opbouw van het verhaal en 3b wat kun je zeggen over de schrijfstijl kwamen dan toch kleine verschillen tevoorschijn. 

Kitty Bruggeman3a. De Spaanse belofte heeft een opbouw waar ik erg van hou. Twee verhaallijnen en heden en verleden wisselen elkaar af. Daarbij vind ik het dan altijd erg fijn als boven het hoofdstuk duidelijk staat in welke periode het zich afspeelt. Dat was hier ook het geval. Het verhaal sleepte me gelijk mee.Steeds weer was ik nieuwsgierig naar het vervolg. Ik bleef maar doorlezen. De verschillende personages maakten het extra aantrekkelijk. Steeds weer kreeg je een beetje informatie en viel uiteindelijk alles op zijn plek. Lange tijd hield de rol van Lucy me bezig, maar zelfs dat draadje werd netjes afgehecht.
3b. Het boek is met een soepele pen geschreven. Levendige dialogen en alle karakters werden goed uitgediept. Wat ik knap vond aan het taalgebruik is dat er dialogen inzitten waar het Spaanse temperament vanaf spat. Door deze schrijfstijl zat ik gewoon in de Spaanse zon.

Bregje: 3a de proloog was meteen heel spannend en veelbelovend. Het eerste hoofdstuk moest ik daarna en beetje inkomen. Het was een behoorlijk harde overgang van proloog naar hoofdstuk 1. Maar het hele boek blijft soepel lezen en spannend. Wel heb ik een haat-liefde verhouding (om in het thema te blijven) met de wisseling tussen heden en verleden. Dan zat ik helemaal in het verhaal in 2018 en werd daar weer hard uit gegooid. Dat is een moment dat ik het boek weg leg. Aan het eind komt dat meer samen en dan werkt het juist goed.
3b de schrijfstijl vond ik heel fijn. Ergens was een stukje wat langdradig (waar ze wel erg uitgebreid omschrijft hoe de oorlog ging) maar over het algemeen leest het fijn. Ik ben niet zo fan van die cursieve stukjes. Dat vind ik iets te veel tijdspannes door elkaar in 1 verhaal.
Er zitten wel wat Spaanse woorden in die ik toevallig weet maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zich afvragen wat het precies betekent.

Personages:

Er zijn best veel personages in De Spaanse belofte, met name omdat het verhaal zich in het heden en verleden afspeelt, hoe vond je de introductie van de personages?

Laura Alblas: De personen in het boek kwamen heel natuurlijk het verhaal binnenwandelen. Van niemand had ik het idee dat hij of zij eigenlijk niet echt een rol had in het verhaal en ik vind het mooi hoe alle verhaallijnen uiteindelijk samenkomen in de laatste hoofdstukken.

Eigenlijk had iedereen hier wel dezelfde mening over. 

Thema's

Het ene boek heeft veel thema's en het andere weinig, iedereen was het erover eens dat er heel veel thema's waren in dit boek. 

Marloes van DrielNaar mijn mening zijn er verschillende thema’s die sterk naar voren komen. Ik wil in ieder geval de volgende thema’s noemen:
- macht;
- familiebanden;
- schuldgevoel;
- vergeving.

Marloes heeft de thema's heel mooi uitgewerkt, zie vraag 5: Thema's (ik heb deze hier niet bijgevoegd omdat er ook spoilers bij zitten) 

FemkeVoor mij sprongen de thema's oorlog, macht en familie, mensenrechten en erfgoed er het meest uit.
Ik vind het mooi dat het de schrijfster ook de rauwe kant van de oorlog beschrijft. Het lijkt alsof ze heel goed weet waar ze het over heeft en hier onderzoek naar heeft gedaan. Hierin komt ook het stuk mensenrechten goed naar boven en dan met name die van vrouwen in die tijd (of eigenlijk het gebrek daaraan).

Het einde:

En dan komt er ook een einde aan dit boek. Iedereen was het er unaniem over eens dat er geen open eindjes meer waren.

Linda:Ik vond het een mooi afgerond verhaal, niet echt een feel-good einde maar de schrijfster heeft wel de diverse lijntjes bij elkaar gebracht.

Joke Hopman:  Ik vond het een mooi afgerond verhaal. Alles is gezegd en duidelijk gemaakt.

Quotes:

het ezelsoortjeDe Spaanse belofte van Karen Swan is een hedendaagse, zomerse feelgood roman met óók nog een stukje historie; alles in één dus!

Elsbeth Wijman-StultiensEen heerlijk feelgood boek met een Spaans tintje!

BiancaEen verhaal met romantiek, wraak, verdriet, oorlog en liefde. Een echte aanrader!

Conclusie:

Een leuke gezellige leesclub waarbij men elkaar aanvulde waar nodig maar het ook voor het meerdendeel met elkaar eens was. Voor de meesten was De Spaanse belofte een boek met een verrassing, omdat het historische gedeelte nergens benoemd was en dit zeker een meerwaarde van het boek was. Helaas heeft door privé omstandigheden één persoon de leesclub niet tot het einde kunnen volbrengen. Met 1x3 9x4 4x5 sterren kom ik op een gemiddelde van 4.2 een uitstekend gemiddelde zou ik zeggen. 



Reacties op: Eindverslag De Spaanse belofte

Meer informatie