Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Spiritualisme en channeling, lastig lezen, maar wel leerzaam

op 05 augustus 2018 door

Zo af en toe wordt er een leesclub aangeboden met wel een heel bijzonder boek. Deze leesclub was er zo een, De verboden vrouw spreekt, een spiritueel boek, geschreven door Paula Kribbe waarin zij Maria Magdalena channelt. Channeling? Spiritualisme? Een uitdaging voor de beginner en een leerboek voor de meer ervaren spirituele lezer. Vijftien lezers gingen de uitdaging in en ontvingen het boek.

De eerste indruk

Als de boeken op de mat vallen, delen we onze eerste indrukken. De cover valt goed in de smaak, met name de vrouw in combinatie met takken en de bladeren vallen op

Lizzie:
Het gezicht van de vrouw door de taken en bladeren heen vind ik wel bij het boek passen door het spirituele. 
Saskia I:
De cover past inderdaad wel bij het boek. De vrouw kijkt streng, maar lijkt me ook wel veel wijsheid te hebben. Zachte en zweverige foto. Een moderne Maria Magdalena, een willekeurige afbeelding? Daar ben ik altijd nieuwsgierig naar, naar de keuze van de cover! En hebben de bladeren/bomen een speciale betekenis? 
Maartje:
De cover vind ik pakkend. Mooie, serene vrouw. Ze lijkt krachtig, maar toch ook zacht. Dit komt ook door het kleurgebruik en de bladeren denk ik.

De titel is ook bijzonder: De verboden vrouw spreekt. Als er in de discussie wordt gevraagd of de titel bij het boek past, is niet iedereen er tevreden over. Dat heeft ook alles te maken met de ondertitel: Maria Magdalena over de liefde, wat laat doorschemeren dat er veel over Maria Magdalena in het boek terug te vinden zou zijn.

Ibolya:
De titel moest ik enorm aan wennen, want in eerste instantie zette het mij op het verkeerde spoor. Het is zo dat MM spreekt via Pamela spreekt, maar eigenlijk is het onderwerp dat wat we als ziel hier op aarde komen doen. Het is niet het levensverhaal wat ik door de titel verwachtte te gaan lezen.
Saskia Oomes:
Met de titel had ik wat moeite: het legt de nadruk op vrouwen als doelgroep, terwijl mannen hier ook veel aan hebben. Daarnaast legt de titel de nadruk op verboden, iets negatiefs, en op de boodschapper in plaats van de boodschap. Het boek gaat volgens mij over het herstellen van mannelijke en vrouwelijke energie. Dat vind ik belangrijker dan degene die gechanneld wordt.
10Eke
Door de titel verwachtte ik een heel andere inhoud van het boek. Meer het levensverhaal van Maria Magdalena waarin naar voren komt waarom zij een verboden vrouw is. Het boek gaat eigenlijk over het vinden van de balans tussen de beide energie die iedereen in zich heeft.
Renate
Ik vind cover en titel passen bij het boek. Maakt je nieuwsgierig en geven al wel een indruk van de sfeer.

Opbouw van het boek

Het boek kan worden opgedeeld in een inleiding, en een deel 1 en 2, waarbij in deel 1 de vertaling van de challening centraal staat, en in deel 2 de uitgewerkte channelings worden weergegeven met oefeningen. Het blijkt dat eerste deel lastig te lezen was en ook moeilijk om doorheen te komen voor een aantal lezers, deel twee las vlotter. Wat vooral opviel was het vele herhalen van info die al eerder was gegeven.

Carole:
Bij deel een had ik de nodige aandacht nodig om er door te komen. Deel twee las wat makkelijker en dat was prettig, ook de meditatie oefeningen heb ik geprobeerd om te doen. En dat was tussendoor wel een prettige afleiding.
Hierdoor denk ik dat dit een goede indeling is voor dit boek.
Maartje
Deel 1 las langzaam, maar daar vond ik wel veel mooie dingen in. Deel twee vond ik makkelijker leesbaar, maar de herhalingen gingen irriteren en daardoor las ik het met minder plezier. 
Ik denk wel dat de indeling klopt. Vooral omdat deel 2 ook vol stond met meditaties.
Ingeborg
Een boek opsplitsen in twee delen zorgt meestal voor een duidelijke overgang naar iets. Hier voelde ik dat minder omdat het toch veel herhaling bleef van dingen die al eerder geschreven waren. Voor mij voegde het niets toe.

De Channeling

Bij een channeling vertaalt de ontvanger wat zij voelt of hoort naar taal die anderen kunnen begrijpen. Pamela Kribbe vertaalt het via een vraag antwoord gesprek. Wat voor de ene lezer een prima manier was, vond de ander het lastig. Ook hier komt het gebruik van vele herhalingen weer naar voren.

Joella
De manier van vraag en antwoord is fijn en overzichtelijk en vond dat juist wel prettig lezen.
Anoeska
Het idee van een interview vond ik in het begin niet zo spectaculair. Dan heb je al snel een soort artikel gevoel. De herhaling die aanwezig was, maakte het soms lastig om door te lezen. Je had ook stukken die heel mooi en goed uitgelegd waren, maar dan plots stukken die super ingewikkeld waren. Dat je ze soms opnieuw moest lezen om de gedachten te kunnen volgen.
Marieke
Ik heb me door het eerste deel heen moeten worstelen. Ook liep er tegen aan dat het veel herhaling was en dat er delen in stonden die mij de pet te boven gingen. Het idee van vraag en antwoord vond ik wel prettig en goed gevonden, maar ik had al snel mijn bedenkingen over het vertalen van het gevoel naar tekst.

Het tweede deel

In het tweede deel komt weer veel voor wat in het eerste deel ook is beschreven, maar dit zijn uitgewerkte channelings met oefeningen om te doen. Dit stuk was prettiger om te lezen en een aantal lezers hebben ook gebruik gemaakt van de oefeningen.

Carole
Ik vond het tweede deel makkelijk/mooier om te lezen. de meditatie oefeningen heb ik gedaan en dat was leuk om te doen.
Saskia I
Het tweede deel las inderdaad veel vlotter. Tijdens het lezen heb ik wel even bij de meditatie stilgestaan. Maar nadien heb ik er maar weinig mee gedaan. Wel let ik nu meer op dat buikgevoel.
Toch een les geleerd ivm loslaten van je kinderen en een mooiere kijk op mensen om je heen.:)
Tommy
Het tweede deel leest anders, door het directe aanspreken van de lezer misschien wel vlotter. De oefeningen maken het echt een doe-boek. Alleen jammer dat het bij niet werkte.

Verwachtingen en uitkomst

Wanneer je met een boek begint heb je van te voren bepaalde verwachtingen, maar die komen niet altijd uit tijdens het lezen. De verboden vrouw spreekt schiep verwachtingen die niet uitkwamen. Met name het feit dat er niet veel over Maria Magdalena zelf terug te vinden was een tegenvaller.

De lezers zijn niet unaniem, een paar lezers hebben genoten van het boek en er veel uit gehaald, tegen over enkele andere lezers die er niets mee konden. Daartussen nog lezers die er toch iets uit hebben gehaald.

Renate
Eigenlijk heeft dit boek mijn verwachtingen zelfs overtroffen! Ik voelde me vanwege het thema en de naam Maria Magdalena ertoe aangetrokken, wilde er graag 'bij zijn'. Maar had vooraf geen idee dat het me zo zou gaan raken en zou aansluiten mijn huidige levensfase en zoektocht.
Tommy
Ik verwachtte veel over Maria Magdalena te weten te komen. Al snel bleek dat ijdele hoop en dat was toch wel een tegenvaller. Van channeling had ik zelfs nog nooit gehoord en dat maakte het boek zeker interessant en vanuit die context kan ik het wel aan een beperkte groep personen aanraden. 
Liane
Ik had ook meer over het leven van Maria Magdalena verwacht. Wat wel weer hielp is de uitleg van Pamela over hoe het boek tot stand gekomen is, waardoor de kloof tussen de taal van toen en nu voor mij niet storend was. Het heeft mijn verwachtingen niet overtroffen. Ik vond het wel interessant om te lezen over de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Dat is vooral bij mij blijven hangen.
Anoeska
Het boek heeft mij niet geraakt, en eerlijk gezegd heeft het ook zeer weinig met mij als persoon gedaan. Ik vrees dat mijn verwachten wat hoger lagen en misschien ook ergens anders. Wat ik stiekem wel jammer vond is dat het boek aanvoelde als een chaos. Daardoor kon het mij ook niet raken, omdat ik hele tijd aan het puzzelen was om te begrijpen wat de schrijfster bedoelde..
Annette
Ook ik had meer verwacht te lezen over het leven van Maria Magdalena. Ik had meer verwacht van het boek. Het was chaotisch en er waren veel herhalingen.

Conclusie

Een spiritueel boek als leesclub boek was zeker speciaal maar niet voor iedereen een succes. De leesclub zelf was absoluut bijzonder en gaf toch weer nieuwe inzichten.

Edje
Ik vond deze leesclub erg leuk, vooral door de openheid van jullie. Dank jullie wel voor je eerlijkheid.
Saskia I
Ik vind dit ook een fijne leesclub! Iedereen heeft de vrijheid én het respect om zijn gevoelens en mening te uiten.
Lizzie
Het is een leesclub geweest met uiteenlopende meningen wat het interessant maakte. Het was fijn om er deel van uit te maken.

Sterren en eindoordeel

Met 1 x vijf sterren, 1 x vier sterren, 9 x drie sterren,  1 x twee en half en 3 x twee sterren is de leesclub afgesloten met een gemiddelde van 2,8 afgerond drie sterren!

Vijf sterren
Renate:

Dit boek past zo bij het proces waar ik op dit moment middenin zit! Ik vond het prachtig om te lezen en herkende veel. Het heeft me zeker handvaten en inzichten gegeven. 

Vier sterren
Ibolya

Balans van zowel je mannelijke als vrouwelijke energie is cruciaal om een zinvol leven te kunnen leiden.

Drie sterren
Tommy

Rare ervaring zo als enige man tussen allemaal vrouwen, een discussie die soms interessanter was dan het boek zelf, het boek dat helemaal anders is dan de fictie en (harde) wetenschappelijke werken die ik gewend ben
Ingeborg:
Het is naar mijn mening geen boek voor iedereen, en ook geen boek voor alledag. Maar meer een boek om af en toe, op een vrije dag, een hoofdstuk uit te lezen en je geest de ruimte te geven om erover na te denken. Zoals je een filosofisch boek benadert.

Twee sterren
Lizzie

Het boek is niet geheel mijn ding hoewel ik er zeker dingen uitgeleerd heb, vond ik niet alles even makkelijk te begrijpen.

 

Hieronder staan de quotes uit de recensies van de leescubleden en de door hun gegeven sterren.



Reacties op: Spiritualisme en channeling, lastig lezen, maar wel leerzaam

Meer informatie