Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 18 augustus 2022 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

1. Verwachtingen en cover (klik hier voor de link)

1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de gehele uitstraling van het boek en de afbeelding in combinatie met de titel.

1.b Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

1.c Wat zijn jullie verwachtingen van het boek nadat je de flaptekst hebt gelezen?

2. Titel (en nogmaals de cover) (klik hier voor de link)

a. Vind je, nu het boek uit hebt, dat de titel past bij het verhaal? Licht toe waarom je dat vindt.

b. We hebben het in vraag 1 al uitgebreid over de cover gehad en bijna iedereen vroeg zich af wat de golven en de hand te betekenen zouden hebben. Is het je nu je het boek gelezen hebt duidelijk geworden en snap je waarom voor deze cover gekozen is? Graag met toelichting.

c. Stel dat je een andere titel zou moeten bedenken, voor welke titel zou je dan kiezen?

3. Schrijfstijl, vertelperspectief en quotes (klik hier voor de link)

a. Hoe zou je de schrijfstijl van Erik Nieuwenhuis omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en perspectief.

b. Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.

c. Nieuwenhuis heeft gekozen voor een personaal vertelperspectief om de roadtrip van Ruben Linnik te vertellen (over de roadtrip zelf gaan we het in de volgende vraag hebben waar we de opbouw en plot bespreken). Vind je dat een logische keuze? Licht toe waarom je dat vindt.

d. Zijn je mooie, bijzondere, opvallende of grappige zinnen opgevallen? Ik vond deze erg grappig:

We zijn God niet. Het is net zoiets als trouwen. Je belooft dat je iemand trouw blijft tot de dood. Omdat dat op dat moment goed voelt. Het is waar op het moment dat je het zegt, maar het leven geen grasmaaier met levenlange garantie.
(pagina 54).

Ik ben benieuwd naar jullie quote.

4. Opbouw en plot (klik hier voor de link)

a. Het boek is opgebouwd in vijf delen en binnen de delen in hoofdstukken Wat vond je van deze opbouw? Vond je het een logische tussenstop in het verhaal, om door te gaan naar de volgende fase of had het voor jou misschien geen meerwaarde? Licht toe waarom je dat vindt.

b. Het is een chronologisch verlopend verhaal, waarbinnen de gebeurtenissen in een vrij kort tijdbestek plaatsvinden met verschillende plotwendingen die uiteindelijk leiden naar het eindplot. Welke plotwending heeft je het meest verrast en waarom?

c. Welke plotwendingen vond je verder nog verrassend, bizar of misschien wel niet echt nodig voor het verhaal? Graag met toelichting.

d. Wat vond je van het eindplot? Licht je mening toe.

5. Personages (klik hier voor de link)

a. Er is een aantal belangrijke personages in het verhaal. Welke personages zijn volgens jou essentieel en waarom?

b. Heb je deze belangrijkste personages ondanks dat je ze maar een korte periode meemaakt goed leren kennen, wellicht door een bepaalde verteltechniek die Nieuwenhuis toepast? Licht toe waarom je dat wel of niet vindt.

c. Verder zijn er meerdere nevenpersonages. Vind je dat zij goed gekaraktiseerd zijn voor de rol die ze in het verhaal spelen en waren ze allemaal nodig om het verhaal te vertellen? Denk hierbij ook aan hun onderlinge verhouding en hun handelingen. Graag met toelichting waarom je dat wel of misschien wel niet vindt.

d. Iedereen heeft zijn of haar eigen beweegredenen voor hun doen en laten. Vind je dat Nieuwenhuis dit geloofwaardig heeft beschreven? Graag met toelichting en/of voorbeeld waarom je dat vindt.

6. Motto (klik hier voor de link)

a. Nieuwenhuis heeft als motto de volgende twee citaten gekozen:

En nu, na het begeerde, het ontbeerde,
Na de onrust en het levenlang geduld:
Een steen, door ’t groen gebarsten, en verweerde
Letter en cijfers, die de regen vult.

J.C. Bloem

They’re gonna jump an shout
They’re gonna wave their arms about
All the stories will come out
When I go

Nick Cave

Kan je begrijpen waarom hij specifiek voor deze citaten heeft gekozen? En zie je nu je het verhaal uit hebt een hebt een link tussen deze citaten en het verhaal? Graag met toelichting.

b. Wat vind je in het algemeen van een dergelijk motto in een boek? Neem je het voor kennisgeving aan of zet het je direct aan het denken? Graag met toelichting.

7. Thema’s en boodschap (klik hier voor de link)

a. Heb je (terugkerende) thema’s en/of metaforen in het verhaal ontdekt? Zo ja, welke?

b. Denk je dat Nieuwenhuis een boodschap heeft willen meegeven Zo ja, welke boodschap heb jij er voor jezelf uitgehaald.

8. Setting en sfeer (klik hier voor de link)

a. Nieuwenhuis beschrijft hoe goedbedoelende acties, actuele gebeurtenissen en miscommunicatie kunnen leiden tot verregaande onbedoelde acties waardoor de setting van het verhaal blijft veranderen. Vind je dat Nieuwenhuis deze nogal bizarre acties zodanig heeft beschreven dat je daar volkomen in mee gaat? Licht toe waarom je dat wel of misschien niet vindt.

b. Hetzelfde geldt voor de sfeer van het verhaal. Vind je dat hij de sfeer binnen de verschillende milieus waarbinnen het verhaal zich afspeelt geloofwaardig beschreven?

9. Het boek in vijf woorden (klik hier voor de link)

a. Als je de essentie van het boek in slechts vijf woorden zou moeten beschrijven, welke woorden zou je dan kiezen?

b. Waarom kies je juist voor die vijf woorden?

10. Medewerking van Erik Nieuwenhuis en wat je verder nog kwijt wil (klik hier voor de link)

Erik Nieuwenhuis werkt mee aan de leesclub door onder andere vragen van de lezers te beantwoorden.

a Hoe vind je het dat Nieuwenhuis meewerkt aan deze leesclub? Graag met korte toelichting waarom je dat vindt.

b. Beïnvloedt zijn medewerking misschien je beoordeling van het boek?

c. Vind je het een meerwaarde of weerhoudt het je er misschien van om vrijuit te praten?

d. Ik heb mijn best gedaan om interessante vragen te bedenken, maar ik kan me voorstellen dat je misschien zelf een vraag hebt waarover je heel graag met je medeleesclublezers je gedachten wil laten gaan. Welke brandende vraag wil jij tot slot nog aan de medelezers stellen?

Volgende stap:

Schrijf uiterlijk 21 oktober je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Erik Nieuwenhuis

Erik Nieuwenhuis

Erik Nieuwenhuis (1964) schreef drie romans, een novelle en drie columnbundels. ...