Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De kennismaking met Frank Goldammer

op 25 juli 2019 door

Op 24 Mei kwam het mailtje waar 15 lezers op hadden zitten wachten, zij mochten meedoen met de leesclub van Vuurstorm geschreven door Frank Goldammer.
Een thriller die zich afspeelt ten tijde van de bombardementen van Dresden, het feit dat het zich tijdens de oorlog afspeelt, maakte ons het meest nieuwsgierig naar dit verhaal.
Een paar dagen later lag het boek al bij de gelukkige in huis, zodat we allemaal konden beginnen met lezen.

Over Vuurstorm
Tijdens de laatste dagen van het naziregime en aan de vooravond van de verwoesting van Dresden doen in de stad angstaanjagende geruchten over een seriemoordenaar de ronde. Als het luchtalarm zwijgt, en de inwoners van de stad weer uit de schuilkelders tevoorschijn komen, worden de gruwelijk verminkte lichamen van jonge vrouwen gevonden. Inspecteur Max Heller krijgt de zaak toegewezen. Heller is een veteraan bij de politie en hij weet zijn antinazistische gevoelens zorgvuldig te verbergen voor zijn chef, een meedogenloze ss-officier. Terwijl de Russen de stad naderen en de Engelse bombardementen in heftigheid toenemen, blijkt de moordenaar volkomen ongrijpbaar. Max Heller moet in de chaos op jacht om een gruwelijk monster te ontmaskeren.

De Leesclub
Aan de hand van 10 vragen een mix uit de standaard en eigen vragen werd er aan de discussie begonnen, wat er dan zoal besproken werd lees je hieronder.

Een thriller die tijdens de oorlog zich afspeelt, wekt bepaalde verwachtingen.
Rietje Het concept van dit boek is speciaal.
Terwijl er overal dood en vernieling heerst gaat men op zoek naar een seriemoordenaar. Is oorlog op zich hier al geen vorm van? Van deze laatste is de dader wel gekend. Dit wordt dus een verhaal in een verhaal. Ik verwacht spanning, angst, onzekerheid, .... te midden van de al overheersende en bestaande angst, onzekerheid, ...

Filip Ik kijk er wel naar uit om het boek te starten. Verwacht een fictief verhaal waarin toch voldoende elementen uit WOII aan bod komen zodat je het idee krijgt een stuk geschiedenis te lezen. Heb al een aantal boeken van Philip Kerr verslonden en hoop dat dit boek er wat bij aansluit.

Marina Ik verwacht een spannend verhaal, de jacht op een seriemoordenaar terwijl de Tweede Wereldoorlog naar het einde toe gaat. Ik ben benieuwd wat spannender zal zijn, het oorlogsverhaal of de zoektocht naar de misdadiger.
Severine Ik verwacht een spannende thriller die zich afspeelt tijdens de oorlog, maar waarvan de klemtoon op een moordonderzoek en zoektocht naar een seriemoordenaar ligt. Ik ben heel benieuwd hoe de auteur dit heeft aangepakt


Een vraag over de cover, als je de Nederlandse cover vergelijkt met de Duitse cover, welke vinden jullie dan beter bij het verhaal passen en waarom?

Ada Persoonlijk vind ik de Nederlandse cover mooier en ook beter passen bij de titel. De Duitse titel is anders en daarbij zou deze cover dan weer minder passen. Ook vind ik de Nederlandse versie beter bij het verhaal passen. De bombardementen en de stad die in brand staat spelen een belangrijke rol in het verhaal.

Jeanine Beide covers vind ik mooi. De Nederlandse koffer past bij de titel er zit vuur in en dit duid naar mijn idee op de bombardementen in Dresden. De Duitse cover geeft meer mysterie. Hij past bij de titel omdat het grijs en grauw van de oorlog wordt weergeven. Angst en hoop was alles wat mensen voor mijn idee hadden tijdens de oorlog. De fiets staat denk ik symbool voor wat mensen nog wel hadden in de oorlog en welke Max gebruikte. Ik kan niet goed kiezen welke ik beter vindt passen en dan vooral omdat de titels niet overeen komen.


Wat vinden jullie van de setting van dit boek, hoe vinden jullie dat de schrijver de geschiedenis heeft gebruikt in dit verhaal?
Annemiek Dit boek spreekt oorlog. De chronologische volgorde, de kou, geen kerst, de bombardementen en het grote bombardement.... Ook de zonen van Max en Karin zijn vermist. Mensen, ook jonge mensen, worden opgeroepen om te vechten. Iedereen wacht op de vrede, maar het is er nog niet.
De angst na de tweede wereldoorlog is ook heel duidelijk verwoord in het boek. Er is vrede maar Frank Goldammer heeft ook dit heel goed beschreven.

Wil De setting is goed gevonden, daar was ik ook erg nieuwsgierig naar. Ik vond het schrijnend om te lezen wat de gewone burger heeft doorgemaakt tijdens de bombardementen en dan ook nog eens de angst voor de enge man met zijn geluiden. Er was weinig over van Dresden - en natuurlijk ook van andere steden - de wanhoop komt goed naar voren, maar ook de overlevingsdrang van de mensen. De angst om zonen die vermist zijn, de Russen die komen plunderen en de rest van hun wandaden en politieman Heller die zich in alle geweld moet handhaven. Eigenlijk vond ik de gebeurtenissen van de oorlog nog interessanter dan de thriller op zich.

Roosje De schrijver heeft de geschiedenis van Dresden kunstig gebruikt in zijn verhaal. En niet eens als achtergrond. De bombardementen zijn uitvoerig op de voorgrond geweest. Zelfs zo, dat het eigenlijke verhaal een beetje op de achtergrond kwam. Maar één en ander heeft hij weer rechtgetrokken door de moordenaar uiteindelijk te kunnen vinden.

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl?

Anna Prima schrijfstijl, sober, soms zakelijk, passend bij het onderwerp.
Vooral ook het stuk waar de bombardementen beschreven staan.

Marina De Wit Een vlotte pen. Als lezer wordt je meegezogen in het verhaal. Beschrijvingen zonder veel poespas. Het harde leven zoals het is tijdens een oorlog en een jacht op een moordenaar.
Korte hoofdstukken maken het geheel makkelijk leesbaar.

Hullemans Het verhaal had mij gelijk bij de kladden. En heeft dat gedaan tot aan het eind. Een prima geschreven verhaal dus. Een schrijfstijl die past bij het genre. Kort, duidelijk, niet te veel uitweidingen of poëtisch gezwijmel. Zoals bij velen ook voor mij een eerste kennismaking, en vergelijk met andere boeken daardoor onmogelijk. Ik kan ook niet een andere schrijver aanduiden waar ik het mee kan vergelijken. De naam die regelmatig valt is Philip Kerr. Qua periode vergelijkbaar, maar qua stijl zeker niet. Bij Kerr toch minder rechtlijnig, meer een spel met taal, dan bij onze schrijver, en daardoor soms lastiger om het verhaal te volgen.

Stel je zou voor een verkooppraatje De vuurstorm moeten aanprijzen, welke 3 woorden zou je hiervoor dan zeker gebruiken?

Hullemans Een realistisch oorlogsverhaal, spannende krimi, menselijk familieverhaal.
Lisette Bombardement - seriemoordenaar – angst
Severine Moord - oorlog – angst
Roosje Een goeie krimi met veel oorlogsdrama en menselijk leed. Dat alles in een smeuïg verhaal verwerkt.

Conclusie:
Er werd veel besproken tijdens de discussie, het maakte het een leuke en boeiende discussie.
Alles werd er wel gezegd, allerlei verschillende meningen kwamen langs.
Het boek werd erg goed beoordeeld, veel van ons zijn dan ook benieuwd naar zijn volgende boeken over Max Heller, een geslaagde leesclub dus.

Met 14 keer 4 sterren en 1 keer 5 sterren kwam het uiteindelijk aantal sterren op 4,1

4 sterren
Rietje De atmosfeer, het historische tijdsbeeld en de personages die Frank Goldammer ten tonele brengt maken van dit boek een absoluut prachtdebuut.
Evy Dit is zeker een aanrader van een debuut en ik ben benieuwd wat we nog meer van Frank Goldammer mogen verwachten in de toekomst ik wacht alvast vol spanning af.
Lisette "Frank Goldammer schetst een indrukwekkend beeld van het Dresden voor, tijdens en na het bombardement. "







Reacties op: De kennismaking met Frank Goldammer

Meer informatie

Gerelateerd