Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel

op 25 juli 2018 door

Met een leuk clubje bespraken we het boek de wijsheiden van de witte wolf, sommige van ons waren al wat meer in dit onderwerp thuis, voor anderen was dit de eerste kennismaking met dit soort boeken, Wat het dus extra leuk maakt om het te bespreken

 Over het boek:
We hebben allemaal zowel een zwarte als een witte wolf in ons. De witte wolf is lief en zacht, de zwarte wolf zit vol onrust. In De wijsheid van de witte wolf leer je via prachtige volksverhalen je witte wolf te omarmen. Omarm je witte wolf In De wijsheid van de witte wolf ontdek je dat we op elk moment in ons leven ons eigen gedrag kunnen sturen. Door onze innerlijke witte wolf te omarmen en onze zwarte wolf beter te begrijpen vinden we meer rust. In De wijsheid van de witte wolf lees je de mooiste volksverhalen over deze innerlijke strijd tussen goed en kwaad. Alsjoscha Long en Ronald Schweppe Alsjoscha Long en Ronald Schweppe zijn de auteurs van De wijsheid van de witte wolf. In dit originele cadeauboekje laten ze je aan de hand van volksverhalen je innerlijke wolf te ontdekken. Naast De wijsheid van de witte wolf schreven ze onder andere De zeven geheimen van de schildpad en De veertien geheimen van de panda.

De leesclub:

Hoofdthema’s
Er werden door de verschillende lezers allerlei thema’s uit dit boek  gehaald, waardoor we op steeds meer thema’s kwamen.

Saar "Ik zou het hoofdthema willen benoemen als ‘terug naar de essentie’. Doorheen dit boek proberen de auteurs je met verschillende ideeën en oefeningen terug te brengen naar de essentie van het leven en van jezelf. Wat hoort echt bij jou? Waar wordt je echt gelukkig van? Wat is voor jou nu werkelijk belangrijk? Het is terugkeren naar je kern en naar je eigen persoonlijke kracht."

Petra "Ik zou het hoofdthema van dit boek eigenlijk heel simpel beschrijven namelijk het voeden van je witte wolf. Dit wordt bereikt door het vertellen van volksverhalen en deze uit te leggen, daarnaast worden er verschillende oefeningen aangeboden om dit te bereiken"
 

Jacquelien "Voor mij is het hoofdthema : de kunst van het leven. In allerlei facetten. Prachtig verwoord door de diverse verhalen die je op jezelf toe kunt passen. Op verschillende momenten in het leven ben je bezig met dingen die op dat moment voor je van belang zijn"

Sabrina "Voor mij was het hoofdthema: levenslessen en de deelthema's: wie goed doet die goed ontmoet, de gras LIJKT groener aan de overkant maar wees gelukkig met wat je hebt en morgen is er een nieuwe dag."

Titel:
Met de titel de wijsheiden van de witte wolf kon je alle kanten op, zo waren sommige van ons alleen al door de titel getriggerd en dachten ook dat er meer over wolven in zou staan, terwijl andere al bekend waren met het fenomeen dat iedereen een witte en zwarte wolf heeft.

Anne-Marie "Ik vind het eigenlijk helemaal geen makkie, ik heb het mee opgenomen in mn recensie. Op het eerste zicht kan je de titel best verklaren. Witte en zwarte wolf, rode draad doorheen elk tussenstukje. Simpel en klaar. Maar wat ik me afvraag: waarom hebben ze voor wolven gekozen? Waarom niet de witte en de zwarte beer? Of het witte en het zwarte paard? Ik mis de link met de wolf en dat is voor mij opnieuw een beetje een teleurstelling, iets waardoor het boek te oppervlakkig blijft."

Mariëlle "Ik weet waar de symboliek van de wolven voor staat, dus voor mij is het een hele verklaarbare titel. Zeker als je de gehele titel pakt kracht vinden in jezelf.
Wel had ik iets meer wolf volkswijsheden verwacht in het boek."

Aan welk verhaal uit dit boeken hebben jullie het meeste gehad, of welk verhaal heeft het meeste indruk op jullie gemaakt, of welke vonden jullie gewoon het leukste?
Het boek stond vol met allerlei volksverhalen die dan weer van over de hele wereld kwamen, met passende oefeningen erbij.

Marijke "Het verhaal dat me erg aanspreekt is: De stoffenhandelaar. Dat refereert aan positief denken en voor mij is dat de sleutel naar een gelukkiger leven en een betere maatschappij. De hartmeditatie is bijna een mantra voor me aan het worden voor het slapen gaan.
Als ik nog in het onderwijs had gezeten, had ik zeker het verhaal De Kletskous gebruikt om te laten merken dat woorden niet meer terug kunnen worden gehaald en zeker niet de kwetsende woorden, de pestende woorden!"

Lucette "In de meeste verhalen kon ik me wel vinden, overal zat wel iets in. De jonge dief (met als uitleg 'oordeel niet, zodat niet over jou geoordeeld wordt'), vond ik wel een verhaal met een hele belangrijke moraal. In het dagelijks leven zie je dit zó vaak 'fout' gaan, zo jammer en soms heel naar. Een zeer leerzaam verhaal voor velen."
Vicky "De droevige kruik. Soms doen we zoveel voor mensen rondom ons zonder het echt te beseffen. Of, jammer genoeg, zonder dat zij het beseffen."

Heeft het boek ons geraakt
Heeft het boek ook ons kunnen raken, ook daar waren de meningen zeer over verdeeld, Nu is dat natuurlijk altijd moeilijk om te beantwoorden, iedereen voelt dat anders, maar er kwamen zeker mooie reacties uit deze vraag

Carmen "Echt kunnen raken niet. Want de inzichten waren mij al bekend omdat ik veel boeken in deze richting al heb gelezen. En zelf een opleiding volg die mensen helpen met bewustwording. Maar het is zeker een boek wat veel mensen op positieve manier zal beïnvloeden!"

Louise "De schrijvers hebben me niet echt geraakt, het was meer dat de verhalen me soms raakten maar die zijn niet door de schrijvers geschreven. Wat zij schreven vond ik hoe verder ik in het boek kwam steeds minder interessant, dat vond ik wel jammer. zeker een boek wat veel mensen op positieve manier zal beïnvloeden!"
Tau "vertelde ons daar het volgende over: Ja en nee.
Op zich stond er niet echt iets vernieuwends in het boekje. Ik had dus niet het gevoel van "waw, ik heb hier nieuwe inzichten verworven die mij anders naar de zaken doen kijken". Emotioneel gezien werd ik dus niet echt geraakt.
Anderzijds stonden er hier en daar stellingen waar ik het niet helemaal mee eens was. Hierdoor ging ik wel nadenken over waarom ik van mening verschilde. Het boekje wist dus mijn aandacht te trekken en mij te laten reflecteren. Cognitief gezien werd ik dus wel geraakt door het boekje."

Conclusie:
Er kwamen steeds verschillende meningen langs, die door andere juist gedeeld werden, als iemand een andere kijk erop had werd dat uitgebreid besproken, waardoor het een leesclub was die enthousiast met elkaar aan het praten was, maar waar ook een hoop geleerd werd van reacties van de andere lezers .
Het boek heeft een gemiddelde van 3 sterren gekregen.

Joke 3***: "Ergens doet de vergelijking van de witte wolf met de zwarte wolf mij ook een beetje aan Yin en Yang denken. Deze wolven zijn namelijk ook elkaars tegenover gestelde"
Vivianne 3***: "
ik geef 3 sterren voor het geheel wat het is van de leuke volksverhaaltjes, de praktisch toepasbare oefeningen en voor mensen die nieuw zijn op dit gebied wellicht toch inzichtgevende relazen.
Alleen op basis van hun eigen inhoud zouden het er 2 zijn geweest.
Mijn zin; Als ik heel eerlijk ben heb ik vooral genoten van de volksverhaaltjes, maar dat is niet waar het de auteurs om draait en zijn ook niet van hun afkomstig. Ze zouden slechts een kapstok moeten zijn, terwijl ze voor mij de hoofdrol mochten hebben."

Saar 2**: "Ik gaf het boek uiteindelijk 2 sterren, omwille van alle opmerkingen hierboven, maar zeker omdat het te weinig nuance bevatte. Ik zou het bijvoorbeeld niet aanraden aan vrienden (en met een drie-sterren-boek zou ik dat wel doen)."


Tau 4****: "Mochten halve sterren mogelijk zijn, dan gaf ik 3,5*.
In dit geval heb ik naar boven afgerond en er 4* van gemaakt.
Vooral omdat het heel vlot las en omdat het aanleiding gaf tot een interessante leesclubdiscussie.
Anderzijds getuigt het feit dat vooral aandacht geschonken wordt aan de witte wolf van een positief uitgangspunt. In die zin vormt dit boekje een verademing in een wereld waarin er heel wat negativiteit heerst en biedt het als het ware een mooi tegenwicht."




Reacties op: Eindoordeel

Meer informatie

Gerelateerd