Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De zeven manen van Maali Almeida door Shehan Karunatilaka

op 07 maart 2023 door

Over het boek

De zeven manen van Maali Almeida

Shehan Karunatilaka
Uitgeverij Spectrum

Colombo, 1990. Oorlogsfotograaf Maali Almeida ontwaakt op een plek tussen het leven en de dood. Zijn lichaam zinkt dieper en dieper in het Beira-meer en hij heeft geen idee hoe hij aan zijn einde is gekomen. Veel tijd om dit te achterhalen is er niet: Maali heeft zeven manen om uit te vinden wie hem heeft vermoord, contact te zoeken met zijn geliefden en fotografisch bewijs te leveren van een nationaal schandaal in Sri Lanka.

Leesfragment

De zeven manen van Maali Almeida laat je kennis maken met de roerige geschiedenis van Sri Lanka. Booker Prize 2022-winnaar Shehan Karunatilaka schreef een mythische roman vol scherpe humor en verontrustende waarheden verpakt in een geestverhaal. Hieronder vind je alvast een sneak preview van het boek. Spreekt het fragment je aan en wil jij graag verder discussiëren over de inhoud? Schrijf je dan in voor de leesclub.

Lees hier een fragment

Achter het boek

Shehan Karunatilaka is de tweede Sri Lankaanse auteur die de Booker Prize heeft gewonnen. De jury noemt het boek 'een whodunit en thriller die wemelt van de brutaalste geesten' en is 'betoverend, onsentimenteel, af en toe teder en boos en altijd meedogenloos koddig.' De auteur groeide op in Colombo, studeerde in Nieuw Zeeland en woonde in Londen, Amsterdam en Singapore voordat hij in Sri Lanka neerstreek. Met zijn roman steekt hij al evenveel grenzen over, volgens de jury – van verschillende genres, leven en dood, lichaam en geest, oost en west.

Op de website van de Booker Prize vertelt Karunatilaka dat hij in 2009 begon na te denken over het schrijven van dit boek. Hij plaatste het geestverhaal twintig jaar in het verleden, omdat het veiliger aanvoelde te schrijven over antagonisten die inmiddels veelal overleden zijn. Om het leven na de dood gestalte te geven leende hij veel bij verschillende mythologieën, zoals het idee dat de geest nog zeven dagen na de dood blijft rondhangen. 'You see that in different forms of Buddhism and other eastern religions.' Zijn grote doorbraak kwam echter toen hij het leven na de dood ging zien als een visumkantoor, een overheidsinstelling met ronddwalende geesten die niet weten waar ze heen moeten.

'We have this illusion that all our questions will be answered when we breathe our last; you close your eyes, open them and it suddenly all makes sense. But it made more sense to me that you'd be absolutely more confused when you wake up.'

Karunatilaka liet zich inspireren door Kurt Vonnegut gedurende de zeven jaar dat het hem kostte De zeven manen van Maali Almeida te schrijven. 'For this book I didn't need Vonnegut's voice, as my protagonist was a droll thrity-something hipster, and already came with his own,' vertelt hij. Maar de galgenhumor van 'oom Kurt' was onmisbaar om het leven na de dood vorm te geven. Ook de jury waardeert de toon van Karunatilaka's roman: 'The exhilarating energy with which we're plunged unto a rich and darkly comic world.' Karunatilaka geeft de eer echter vooral aan zijn inspiratiebron:

'The disgust Vonnegut felt for humanity and history’s barbarism resonated with the disillusion I felt for my beautiful island and the myopic fools who destroyed it. And his ability to view tragedy through the lens of the absurd, to blend genres and moods, and to be heart-breaking and hilarious within the space of a sentence, is the gold standard we all aspire to.'



Reacties op: De zeven manen van Maali Almeida door Shehan Karunatilaka

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Shehan Karunatilaka

Shehan Karunatilaka

Shehan Karunatilaka won de Commonwealth Book Prize voor zijn debuutroman&nb...