Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel Een jaar na Milo - Een zwaar thema op luchtige wijze beschreven

op 25 november 2017 door

Een jaar na Milo is een ontroerende roman van de schrijfster Olga van der Meer. De korte samenvatting was voldoende om vijftien lezers enthousiast te maken voor een leesclub met dit boek en het verhaal van Janine en Milo.

Korte samenvatting
In 'Een jaar na Milo' van Olga van der Meer gaat Janine haast kapot van verdriet nadat haar man is overleden. Maar dat verdriet slaat om in verbazing als ze ontdekt dat Milo er een heel ander leven op nahield naast hun huwelijk. Hij blijkt een zoontje te hebben bij een andere vrouw, iets wat voor Janine extra pijnlijk is omdat zijzelf onvruchtbaar is. Wat volgt is een jaar vol strijd, woede, verdriet, vernedering en twijfels, maar ook een onverwachte vriendschap en een nieuwe liefde. Olga van der Meer schreef met 'Een jaar na Milo' een ontroerende roman over jezelf hervinden na een dubbel trauma.

De cover
De cover van Een jaar na Milo is opvallend door de kleurkeuze. Een grote pioenroos op een lichtblauw/groene achtergrond, dat valt wel op. Mooi is het zeker, maar past het bij het boek? De meningen zijn verdeeld.
Joke Zwier:
Een mooie pioenroos (dacht ik) die begint uit te komen. Ja, ik vond dit goed passen en rood de kleur vd liefde. De blauwe achtergrond straalt koelte, sereniteit uit. Zowel cover als titel passen bij het boek.
Ada W: Ik vind het een prachtige cover, maar niet perse bij dit boek passen. Het is vrij neutraal en zou bij vele boeken gebruikt kunnen worden. Anderzijds zou ik ook niet weten welke cover er dan wel precies bij zou passen. Er zijn al zoveel covers met een vrouwenfiguur erop. 

Thema’s
Dat thema’s als rouw, rouwverwerking en bedrog in dit boek naar voren zouden komen was wel te verwachten na het lezen van de korte samenvatting. Maar de lezers ontdekten er veel meer. Vriendschap, loyaliteit, vertrouwen, liefde, vooroordelen, omgaan met verraad, jaloezie, acceptatie, vergeving, vernedering, woede, verdriet en dankbaarheid worden door de lezers genoemd als eveneens herkenbare thema’s.

Opbouw van het verhaal
Opvallend in dit boek is de indeling van de hoofdstukken. In plaats van nummering heeft de schrijfster gekozen voor maanden. Per maand leef je mee met Janine en hoe zij omgaat met de dood van haar man en de ontdekking van zijn bedrog en hoe zij haar leven daarna weer op pakt. Was deze hoofdstuk indeling een meerwaarde voor het boek, of was een indeling met nummers ook goed geweest?
Saskia van der Pol:
Ik vond de opbouw wel prettig. Op deze wijze was het duidelijker in welke periode van het jaar het verhaal zich afspeelde. 
Amarins: Ik vond de indeling heel fijn. Soms heb ik moeite om het tijdspad uit een boek te halen. Hier is het gewoon heel duidelijk. Ik vind dat fijn lezen. Overigens denk ik niet dat er een andere, ‘gewone’ hoofdstukindeling gehanteerd was dat het verhaal een andere lading voor mij had gekregen!

Is het een boek dat je raakt?
Door de thema’s als rouw en bedrog verwacht je een intensief boek, dat de lezer zeker zal raken, maar is dat bij Een jaar na Milo ook gebeurd?
Annemiek Bos: Doordat het boek zo lekker weg las en de relaties zo vlot ontstonden had ik het gevoel dat het boek mij minder aangreep dan je bij dit onderwerp zou verwachten. Ik stond tijdens het lezen denk ik wat afstandelijker in het verhaal, meer als observator dan alsof ik als hoofdpersoon het verhaal beleefde.
Sabine Martinez: ik vond het een fijn/prettig boek om te lezen maar er door geraakt... nee niet echt. denk dat het ook kwam door de luchtige schrijfstijl. wel veel herkenbare emoties kwamen langs waar je wel door kon inleven in het boek. toen ik het uithad dacht ik, Ja Mooi ! that’s life, zo kan het leven gaan !
Jessica: Ik had ook wat meer diepgang verwacht. In zekere zin vond ik het te luchtig m.b.t. het onderwerp. Maar toch deed het me wel wat !

Verwachtingen
Zijn de verwachtingen die de lezers vooraf hadden ook uitgekomen? Bij de ene lezer wel, bij de andere lezer was het toch niet helemaal volgens verwachting.
Linda: Mijn verwachtingen waren anders, ik had verwacht dat Janine de situatie met Isabel eerder met haar vriendinnen had gedeeld en vond dat ze door haar zelfstandigheid al snel weer over ging tot de orde van dag.
Malivai: Dit boek beantwoordt zeker aan mijn verwachtingen zowel qua inhoud als vorm. Een aanrader dus.
AdaW: Ik had wat meer diepgang verwacht en vond dit echt een feelgoodboek. Het las wel lekker weg en ik kon er heerlijk mee op de bank kruipen met een kopje thee.

Conclusie:
Een bijzonder feelgoodboek met een zwaar thema op een luchtige wijze beschreven, waarbij de rouw, verwerking, vriendschap en liefde mooi zijn verweven in het verhaal. Een boek vol keuzes, waarbij je als lezer af en toe stil kan staan om te bedenken wat jij zou doen in een situatie als die van Janine.

Met 14 waarderingen, waarvan 8 x drie sterren en 6 x vier sterren sluit deze leesclub af met het gemiddelde van 3,5 sterren voor Een jaar na Milo.

4 sterren
Adriana:
Het boek neemt je mee in de maanden na het verlies van haar man en je gaat van haar houden. Haar beste vriendinnen, haar buren en zelfs haar grootste vijand, je leert ze kennen door haar bril en dat is genieten
3 sterren
Myra Smit
: Het is een verhaal met een verrassende kijk op de gevoelens van weduwe Janine: een vrouw die na het overlijden van haar man een nieuw leven tegemoet gaat.

Hieronder staan de eindoordelen van de lezers van de leesclub; een quote uit eigen recensie en het aantal sterren dat ze hebben gegeven.



Reacties op: Eindoordeel Een jaar na Milo - Een zwaar thema op luchtige wijze beschreven

Meer informatie

Gerelateerd