Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag 'Restore Me'

op 01 maart 2018 door

Restore Me is het derde boek dat we hier op Hebban lazen voor de Epic Reads Challenge en het vierde boek in de Shatter Me-serie. Het derde boek in de serie kwam uit in 2014 en het zag er naar uit dat dit het einde van de serie zou zijn. Tot dat Tahereh Mafi ons allemaal verraste met de aankondiging dat ze toch nog verder zou schreven aan deze serie. Ze kondigde zelfs meteen aan dat er een nieuwe trilogie zou volgen op de originele trilogie en dat ze verder zou gaan waar de originele trilogie eindigde.

In Restore Me lees je hoe het verhaal verder gaat nadat Juliette Sector 45 overgenomen heeft. Ze is nu Supreme Commander van Noord-Amerika en het lot van Amerika, en zelfs de hele wereld, ligt nu in haar handen. De grote vraag is nu of het haar lukt haar taak goed te volbrengen en of ze zich wel kan beschermen tegen de gevaren binnen en buiten haar sector.

De titel zorgde voor heel wat speculatie onder de deelnemers van de leesclub. Annannette voelde meteen een klik in haar hoofd en vond het een erg logische titel. “Het hele proces van de revolutie was achter de rug, Juliette had gewonnen en daarna begon, in mijn beleving, vooral het moment van de wonden likken en herstellen van alle traumatische ervaringen.” De meesten waren het hierover eens, maar de mate waarin alles hersteld werd, was voor sommigen niet voldoende. Ellen: “Er werd niks hersteld (zoals ik had verwacht van de titel) en er gaat juist meer kapot.” Voor de meesten dekte de titel dan ook niet helemaal de lading van het boek. Volgens Yvonne paste de titel wel mooi bij de rest van de serie, maar niet zozeer bij dit boek. Er worden volgens haar geen personages hersteld en zelfs de wereld wordt niet hersteld. Ayla had niet meteen verwacht dat er dingen hersteld zouden worden, maar vond de titel op de een of andere manier wel passend. “Er gaat inderdaad meer kapot dan dat er gemaakt wordt, maar daarom vind ik de titel misschien wel zo passend? Ik denk dat alle personages het liefst naar elkaar willen schreeuwen dat ze geheeld willen worden.”

Over de ontwikkeling van de personages was ook niet iedereen even positief. Langs de ene kant vond Charlot de ontwikkeling die Juliette doormaakt echt geweldig. Juliette groeit volgens haar echt enorm in dit boek en dat vond ze prachtig om te lezen! Aan de andere kant vond Sameen dat Juliette een zielig hoopje ellende was en dat ze niets onder controle had, haar emoties niet en haar krachten ook niet. De meesten vond het ook erg jammer dat het verhaal vooral draait om Warner en Juliette en dat de andere personages veelal op de achtergrond blijven. Rosalie had wat meer van de anderen willen zien en vond het jammer dat vooral Juliette en Warner aan bod kwamen. Ook Cheyennececilia vond het jammer dat ze niet wat meer over Adam en James kon lezen. Het leek haar boeiend om te lezen hoe Warner en Adam ontwikkelden, ook gezien hun verleden.

Er waren vele opvallende elementen in dit boek, maar er sprongen er toch een aantal uit die duidelijk erg belangrijk waren. Merel: “Het ontbreken van de krachten in dit deel viel me het meeste op. Zeker omdat daar in de vorige delen erg de nadruk op lag, was het ontbreken van het gebruik van deze krachten nu extra opvallend. Ik vond dat overigens wel echt jammer.” Voor Janneke was het gebrek aan actie een best verrassend element, aangezien er op het einde pas weer dingen gebeurden met de krachten. Dus het feit dat de krachten van de personages niet meer zo op de voorgrond staan, viel erg op. Jessica vond de personages en hun relaties het belangrijkste element. Vooral aangezien dit boek echt gericht is op de emoties van de personages. Een ander opvallend element was volgens Manon “de terugval van Juliette van kickass chick naar wederom een onzeker en onstabiele hoofdpersoon.”

Het boek kreeg een gemiddelde van 3,4 sterren en het was kortgezegd niet meteen wat de meesten er van verwacht hadden. Ageven had verwacht dat het boek meer op de vorige boeken zou lijken, maar dit was niet het geval. Restore Me is volgens haar heel anders opgebouwd. Jaike verwachtte eigenlijk dat Restore Me zich zo veel jaar na Vertrouw Me zou gaan afspelen. Ze verwachtte dat Juliette alles onder controle zou hebben en een happy life zou hebben met Warner. Kate had niet zoveel verwachtingen bij dit boek. Ze was met name nieuwsgierig, maar na afloop merkte ze dat ze toch nog een aantal dingen miste. Merel Kuitert had niet erg hoge verwachtingen van dit boek, omdat ze niet kapot was van de trilogie en haar lage verwachtingen zijn ook wel een beetje uitgekomen.

Heel erg bedankt voor jullie deelname aan deze leesclub. Ik hoop dat jullie het een leuke leesclub vonden!



Reacties op: Eindverslag 'Restore Me'

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi (Connecticut, 1988) is een Amerikaanse thrillerauteur voor young ad...