Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: 4 sterren

op 08 mei 2021 door

Met 15 gelukkigen mochten we deelnemen aan de leesclub flessenpost. Een leuke twist bij deze leesclub Chantal Claassen nam deel aan de leesclub en we mochten al onze vragen die we hadden op haar afvuren. 

7b51d9f728dd8eaa9d8fad5ab5948ce6.png

Over de auteur

Chantal Claassen is medewerker bij een schoolbestuur in het primair onderwijs. Sinds zij in augustus 2018 eindelijk toegaf aan haar verlangens om verhalen te schrijven, is er geen houden meer aan. Flessenpost is haar debuut. 

Over Flessenpost

Na een mislukte relatie trekt Chloë tijdelijk in bij beste vriendin Babs. Nu ze weer alleen is, voelt ze het gemis van haar overleden ouders en broertje des te meer. Ook het feit dat de gezondheid van haar oma zo achteruitgaat, baart haar zorgen. Als ze op het strand van Hoek van Holland een fles in de zee gooit met een wens voor haar oma, ziet ze dat er bij Beachclub Esperanza personeel wordt gezocht. Chloë aarzelt geen moment en solliciteert. Nogal rücksichtslos, maar misschien wel haar beste zet in tijden.

7b51d9f728dd8eaa9d8fad5ab5948ce6.png

De Discussie

Cover en Titel

Over de cover en titel waren we het eensgezind hier werd het volgende over verteld:  de cover is een vrolijke cover die een zomers gevoel oproept. De kleurencombinaties geven het boek een warme en vrolijke uitstraling.
Van verschillende lezeressen is roze het lievelingskleur en was dit een reden om het boek te gaan lezen. De titel vond iedereen passend bij het boek, omdat daar het boek toch wel omdraait.

Fabian

Niemand van de deelnemers zou met een man als Fabian kunnen samen leven. Iedereen was het erover eens dat Fabian een egocentrische man was die alles mooi naar de buitenwereld wil laten uitschijnen en zijn vriendin moet voldoen aan het ideaalbeeld die hij in zijn hoofd heeft. Het heeft even geduurd voor Chloë de stap durfde te zetten om weg te gaan van Fabian, de deelnemers hadden daar zeker begrip voor maar vinden ook dat vertrouwen, liefde en wederzijds respect belangrijker zijn in een relatie dan geld en het gevoel van veiligheid, wat bij Chloë een grote rol speelde, ze was bang van het zwarte gat waar ze in terecht zou komen. 

De zoektocht en Oma

Chloë en oma hebben een uitzonderlijk goede band met elkaar door dat ze samen al heel wat woelige watertjes hebben doorzwommen. Door dat het nu wat minder gaat met oma is Chloë wanhopig op zoek naar oma haar zus die ze al jaren niet meer gezien heeft en gooit ze een lege wijnfles met een briefje in de zee. Een kreet om hulp. De deelnemers vonden de hechte band tussen Chloë en oma heel mooi en eentje om te koesteren. De fles die Chloë in de zee gooit verstaan alle deelnemers, het was een wanhoopsdaad een schreeuw om hulp omdat Chloë ten einde raad was en omdat ze niet meer wist hoe ze haar tante kon opsporen. 

Oma was een leuk, grappig personage in het boek, die het beste wou voor haar kleindochter en haar zegen heeft voor haar toekomst. Die laatste passage in het boek waarbij Chloë de film krijgt te zien waarbij Oma tegen Jesse zegt dat hij goed voor haar moet zorgen was toch wel één van de emotioneelste in het boek. Wat zeker gesmaakt kon worden door de deelnemers was het goede evenwicht tussen emoties en feelgood in het boek. 

Babs en vriendschap

Na de breuk met Fabian trekt Chloë in bij haar beste vriendin Babs. Wat niet altijd van een leien dakje liep en daarbij verborg Babs nog eens haar nieuwe liefde voor Chloë. Doet ze net hetzelfde als Fabian of is dit toch anders?
De deelnemers vonden de vriendschap tussen Babs en Chloë een mooie vriendschap en ondanks dat ze zo verschillend zijn kunnen ze het zeer goed met elkaar vinden.
Het feit dat Babs haar nieuwe liefde verbergt is voor de deelnemers niet hetzelfde als wat Fabian deed, maar dat het eerder uit onzekerheid dat ze eerst zeker wou zijn van haar gevoelens en of het iets blijvends is. 

Thema’s en verloop

De deelnemers vonden als thema’s: liefde, vriendschap, familie, afscheid, hoop, angst, rouw, verlies terug. Het verloop van het verhaal ging zoals de deelnemers het op voorhand hadden verwacht een feelgood waarbij je het einde wel al lichtjes kan raden, met als pluspunt hier dat de emoties goed weergegeven werden. 

Liefde

De ontmoeting tussen Jesse en Chloë gaf meteen een spanning tussen de twee. De deelnemers vonden het mooi, grappig, schattig hoe er onmiddellijk chemie tussen de twee waren. Hun eerste date vonden de deelnemers leuk en gezellig. Ze tasten elkaar nog wat af, ook hier was de chemie onmiddellijk voelbaar.  Het imago dat Jesse had als beachboy is vooral een vooroordeel vonden de deelnemers, er zit veel meer onder dat imago en knappe uiterlijk, eronder konden we als lezer een lieve, behulpzame man vinden met zijn eigen problemen.

Andere weg

Chloë laat alles achter zich om haar hart te volgen. De deelnemers vonden dit een gedurfde keuze en weten niet of ze dit zelf wel zouden durven. Iedereen had de verhuis ook wel zien aankomen omdat Chloë toch wel een band had met hoek van Holland, ze voelt zich er immers enorm verbonden met haar overleden ouders en broertje. 

Verlatingsangst

Chloë heeft een enorme verlatingsangst en duwt zelfs Jesse van haar weg uit angst dat ook hij haar zal verlaten. De deelnemers hadden hier begrip voor en verstonden Chloë hierin, doordat ze al zoveel verlies heeft gekend in het haar leven. Jesse gaf Chloë de tijd om te beseffen dat ze eigenlijk niet zonder hem kan, dat vonden de deelnemers een goede keuze ook wel omdat hij zelf problemen genoeg had met zijn eigen familie. De rol van Babs en Oma hebben zeker een rol gespeeld dat Chloë vroeger tot het besef is gekomen dat ze niet zonder Jesse kon. 

Schrijfwijze

De deelnemers vonden de schrijfwijze vlot en hedendaags. De schrijfwijze zorgt ervoor dat je je als lezer goed kan inleven in de personages. Iedereen zit vol ongeduld al te wachten op het tweede deel in de serie. 

Chantal stelt een vraag

Met dat wij Chantal mochten bestoken met vragen. (Die je hier kunt terug lezen) Lieten we de laatste vraag over aan haar.
Zij stelde de volgende vraag: Als je een wens in de fles mocht stoppen voor het vervolg van Flessenpost, wat zou dat dan zijn? 

Benieuwd naar de antwoorden? Klik dan vlug hier om ze te lezen. 

 7b51d9f728dd8eaa9d8fad5ab5948ce6.png

De leesclub is geëindigd met een mooie 4 sterren. Een duidelijk bewijs dat we met zijn allen enorm van het boek genoten hebben. Ik wil iedereen bedanken om zo goed mee te deel te nemen aan de leesclub. Chantal ook jij bedankt voor jouw actieve deelname aan de leesclub en jou aanvullende info op het boek. 






Reacties op: Eindverslag: 4 sterren

Meer informatie